OSKARSHAMN
Använd härskartekniker på jobbet.
Avstå oavlönat arbete.
Vabba inte.
Var inte föräldraledig.
Det är fyra tips till den som vill tjäna mer än kvinnorna på arbetsplatsen – livet ut, slår Centerkvinnorna fast på en av sina slagkraftiga valbroschyrer.
Charlotte Sternell (etta på Centerns fullmäktigevalsedel i Oskarshamns kommun), Lina Danlid Burke (tvåa på Centerns fullmäktigevalsedel i Högsby kommun), Emmy Ahlstedt (etta på Centerns regionfullmäktigevalsedel i valkretsen Kalmar–Borgholm–Mörbylånga) och Abetare Gashi (sexa på Centerns fullmäktigelista i Kalmar kommun) kallar in till en pressträff vid Centerpartiets valstuga i Oskarshamn på torsdagseftermiddagen, för att berätta om frågorna som Centerkvinnorna driver lokalt, regionalt och nationellt.
Kvartetten sitter i Centerkvinnornas styrelse i Kalmar län – och Lina Danlid Burke är ordförande.
– ”En kraft för jämställdhet”, är Centerkvinnornas slogan. I Sverige har vi kommit långt inom många områden – men det är fortfarande inte jämställt, säger regionrådet Emmy Ahlstedt, som betonar att hon brinner för jämställdhets- och sjukvårdsfrågorna när det kommer till regionpolitiken.
– Det pratas alldeles för lite om tillstånd och sjukdomar som enbart drabbar kvinnor. Vi vet exempelvis att det är dubbelt så vanligt att dö i en hjärtinfarkt om du är kvinna, jämfört med om du är man, understryker hon.
Kvinnor med en pågående hjärtinfarkt har väl inte samma symptom som män med en pågående hjärtinfarkt?
– Nej, precis – det är andra symptom. Det kan vara lite mer panikångestliknande symptom – det är inte det klassiska med en stark och ihållande smärta som kan stråla ut i armarna.
– Forskningen har inte kommit så långt när det gäller kvinnor.
Varför forskar man inte lika mycket på kvinnor?
– Jag tror att man har hunnit i kapp, till viss del. Men det är inte tillräckligt – och jag tänker framför allt på att kunskaperna inte har nått ut, säger Emmy Ahlstedt.
Vill satsa 200 miljoner
– Centerkvinnorna och Centerpartiet vill satsa 200 miljoner kronor på riksnivå – för att inrätta ett särskilt forskningscentrum för tillstånd och sjukdomar som bara drabbar kvinnor. Då pratar vi exempelvis om endometrios, lipödem och vestibulit – jättevanliga sjukdomar som bara drabbar kvinnor.
– Det finns många äldre kvinnor – de behöver inte vara särskilt gamla – som exempelvis har framfall. De kan inte sitta och inte gå. Förlossningsskador och bristningsskador är ytterligare några exempel. Förlossningsvården är jätteviktig. Kvinnorna ska få den hjälpen som de behöver, säger Emmy Ahlstedt.
Jämställda löner är också ett väldigt viktigt område, förstås.
– Den ekonomiska friheten är jätteviktig för mig. Man ska kunna lämna en våldsam relation – och man ska kunna göra karriär. Så ser det inte ut i dag. Det är stor skillnad, säger Lina Danlid Burke.
– Ja, kvinnors livsinkomst är i snitt 3,6 miljoner kronor lägre än mäns livsinkomst. Och kvinnor har i snitt 69 procent av männens pension, säger Emmy Ahlstedt.
– Det gäller att jobba med detta på alla nivåer. Kvinnor behöver komma fram mer i ledande positioner. Vi vill se fler kvinnor som driver företag – och samhället kan göra mycket för att underlätta. Man ska kunna vara både mamma och företagare, påpekar Lina Danlid Burke.
Centerkvinnorna konstaterar att endast en fjärdedel av Sveriges företagare är kvinnor – och stöden för att driva företag går oftast till män.
Ökad jämställdhet
Centerkvinnorna arbetar för att ändra samhällets strukturer och normer – för ökad jämställdhet.
”Det vinner individen och friheten på. Det innefattar jämställda löner, jämställd pension, jämställd föräldraförsäkring, jämställd rätt till utbildning, jämställda möjligheter att driva företag och jämställda möjligheter att spara pengar”, skriver Centerkvinnorna i en valbroschyr.
Centerkvinnorna vill att kvinnors företagande ska stärkas och stöttas – genom en jämställd fördelning av stöd.
Centerkvinnorna arbetar också för att uppmuntra till jämställd fördelning av riskkapital.
”Kvinnor och män ska ha jämställda möjligheter till utbildning, lön och karriär”, skriver Centerkvinnorna, som även vill införa ett statligt offentligt stöd – så att kvinnor har råd att lämna en destruktiv relation.
Gräsrotsfeminism
”Vi vill ha mer gräsrotsfeminism, jämställdhet och frihet. Alla kvinnor ska ha en självständig ekonomi, så att de kan leva som de själva vill. Mäns våld mot kvinnor ska stoppas och kvinnor som utsätts för våld ska få starkare skydd. Kvinnor ska få lika god vård som män”, skriver Centerkvinnorna i en valbroschyr.
– Vi vill ge 50 000 kronor i en jämställdhetsbonus till dem som delar på föräldraförsäkringen, säger Abetare Gashi.
– Och heltidsresan inom välfärdens kvinnodominerade verksamheter är otroligt viktig, sett ur ett jämställdhetsperspektiv. Där får vi ibland höra att alla inte orkar jobba heltid inom vård och omsorg, på grund av att det är ett tufft yrke. Men där måste vi ge förutsättningar för en god arbetsmiljö, så att man faktiskt kan jobba heltid. Det handlar ju mycket om kvinnors ekonomiska självständighet. Vård- och omsorgsyrket är fortfarande kvinnodominerat, säger Charlotte Sternell.
Det är jätteviktigt att arbeta heltid, med tanke på försörjningsmöjligheterna och den framtida pensionen, fastslår hon.
– Och man ska kunna skilja sig om man vill det, säger Abetare Gashi.
– Ja, här pratar vi om fuck off-kapital – samhället ska hjälpa till när du behöver lämna en våldsam relation, säger Emmy Ahlstedt.
Hon lyfter även upp frågan om det som tidigare hette sexualkunskap i skolan (nu, från och med hösten 2022, har ämnet, som är ämnesövergripande, fått namnet ”Sexualitet, samtycke och relationer”).
I den nya läroplanen står det, exempelvis, att skolan ska förmedla betydelsen av samtycke – samt att eleverna ska få hjälp med att utveckla ett kritiskt förhållningssätt till porr.
“Extrem problematik”
– Vi ser en extrem problematik kring porren – där barn ända ner i 8-årsåldern kommer i kontakt med porr. Det är starka inslag av våld, strypsex och misshandel. Detta är något som lärarna måste prata om med barnen. Och det är viktigt att prata om samtycke och frivillighet, så att vi får starka, trygga och sunda relationer, säger Emmy Ahlstedt, som berättar att Centern vill att ämnet “Sexualitet, samtycke och relationer” ska bli ett enskilt och obligatoriskt ämne.
– Och all porr har en nedvärderande titel – kvinnorna nedvärderas hela tiden. Och den bilden normaliseras redan när barnen är i 8–10-årsåldern. Då tror man att det är så det går till. Det behöver vi bryta, säger Lina Danlid Burke.
Hur ska man bryta det? Långsiktigt arbete?
– Ja, ett långsiktigt arbete. Och man måste vara normkritisk – inte minst i skolan. Lärare ska prata om detta och fråga om vad som känns rätt. Men vi är inte motståndare till att man ska få utforska sin sexualitet. Men samtalen är jätteviktiga – och att man lyssnar på varandra. Därför driver vi kampanjen “Mer porr i skolan”. Pojkar mår inte heller bra av den bilden som målas upp, för hur en riktig man ska vara. Det här är ett samspel, säger Emmy Ahlstedt.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.