KALMAR LÄN
”Jag undrar varför man inte går ut med aktuella städer där smittan finns?”.
Det är var en av frågorna som Region Kalmar län fick via Facebook på måndagskvällen.
”Region Kalmar län har valt, som de flesta andra regioner med ett fåtal fall, att inte gå ut med var de smittade bor. Det handlar om att värna om patientsekretessen”, svarade regionen.
Det var smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist som besvarade frågor om coronaviruset och situationen i Kalmar län.
En person ställde följande fråga:
”Om en lärare fått konstaterad corona och elever har symptom som hosta i 14 dagar. Kan de vara smittade? Kan de åka hem till sin familj på ledigheter när någon där arbetar inom vård och omsorg?”
”Ja, det kan de förstås vara, men det är inte säkert. Det är upp till var och en att avgöra vilka man vill träffa när man har förkylningssymptom”, svarar regionen.
Råd till gravida
En gravid kvinna ställde följande fråga:
”Hej. Jag är gravid och har nu flera av symptomen och jag undrar om det finns några risker att det påverkar mitt ofödda barn, eftersom ni säger att ni bara ska testa sådana som jobbar på sjukhus eller ligger på sjukhus, så vet man ju inte ens om det är covid-19?”
Flera andra gravida ställde liknande frågor.
”Den europeiska smittskyddsenheten skriver att det inte finns något bevis för att viruset kan överföras till barnet under graviditeten eller i samband med förlossningen. Spädbarn och barn får milda symptom av covid-19”, svarade regionen.
”På lasarettet i Kalmar finns det två intensivvårdsplatser. Hur ser ni på det? Vad gör man om det behövs fler?”, skrev en person.
”Vi har sammanlagt tolv intensivvårdsplatser, varav sju i Kalmar och fem i Västervik. Vid behov kommer vi att förstärka resursen ytterligare”, svarade regionen.
”Hur riskfyllt är det att gå till hälsocentralen för provtagning och till läkare? Eller ska man avboka?”, undrar en person.
”I influensatider är det alltid klokt att undvika platser där sjuka människor vistas. Det är svårt att veta hur viktig din provtagning är för dig, så kontakta gärna din hälsocentral och ta ett beslut tillsammans med dem”, svarade regionen.
”När anses man vara symptomfri i samband med exempelvis en förkylning? När man känner sig frisk? I vanliga fall kan du ju nysa och hosta ett tag efter att du varit förkyld”, skrev en person.
”Det nya coronaviruset börjar smitta när man blir sjuk, och inte under inkubationstiden. Man är mest smittsam under den tid som man är sjuk och har symptom. När man har blivit frisk och inte har haft några symptom under två dygn, brukar man inte längre vara smittsam”, svarade regionen.
”Med andra ord, när man känner sig frisk och inte hostar eller nyser frekvent efter en förkylning, ska man vänta i två dygn innan man går till skolan/jobbet. Om en enstaka nysning eller hostning kommer under en dag räknas det inte som symptom”, tillade regionen.
”Hur påverkas smittorisken om man jobbar på nära avstånd till någon, exempelvis som frisör, tandläkare, ansiktshudterapeut?”, undrade någon.
”Covid-19 smittar framför allt genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Ju närmare du jobbar andra människor, desto större risk för smitta”, svarade regionen.
”Hej! Min äldsta dotter har feber, hosta och ont i halsen. Är egentligen inte orolig för att det ska vara covid-19, men tänker på alla andra. Kan min andra dotter gå till skolan? Kan jag gå och jobba? Jobbar själv inom vården”, skrev en person.
”Så länge ni andra inte har symptom, kan ni gå till skola och arbete”, svarade regionen.
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.