ANNONS

Naturbild med fjäril
Foto: Pierre Stjernfeldt

“Dagens akuta art- och naturkris måste tas på allvar av våra politiska partier”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”En bråkdel av östra Smålands natur är skyddad. Av landarealen har bara 1,6 procent ett långsiktigt riktigt skydd. Det placerar östra Småland sist i Sverige. Samtidigt är det i Smålands östra delar som den biologiska mångfalden är som mest hotad. Detta vill Naturskyddsföreningen i Kalmar län uppmärksamma på den internationella dagen för biologisk mångfald den 22 maj”, skriver Naturskyddsföreningen i Kalmar län i ett pressmeddelande.

Rödlistan redovisar arter som riskerar att försvinna eller där populationen har minskat kraftigt de senaste åren. Enligt SLU Artdatabanken är över tusen arter rödlistade i östra Småland. Det är betydligt fler än i Kronoberg och Jönköpings län. Här i Smålands östra delar hotas främst skalbaggar, fjärilar och svampar, men även fåglar som tofsvipa och spillkråka och däggdjur som skogshare och igelkott. Flest rödlistade arter är knutna till lövskogar, ängar och hagar. Med östra Småland avses i detta fall Kalmar län förutom Öland”, skriver Naturskyddsföreningen.

“Artdöden redan ett faktum”

”Det är främst två förändringar på landskapsnivå, som hotar östra Smålands biologiska mångfald. För det första när gamla bondeskogar kalavverkas och ersätts med likformiga och täta gran- och tallplanteringar. Det andra hotet är när mindre jordbruk lägger ner, och ängs- och hagmarker växer igen och tidigare beten upphör.”

”Och artdöden är redan ett faktum. Mer än 150 arter har försvunnit från östra Småland och skalbaggarna är värst drabbade följda av kärlväxter, steklar, fjärilar och fåglar. Snart riskerar även två dagfjärilar att läggas till listan för nationellt utdöda arter. Efter torkan 2018 har varken kronärtsblåvingen eller veronikanätfjärilen noterats på sina sist kända lokaler i östra Småland.”

“Läget förvärras”

”Läget förvärras av att naturskyddet är kraftigt eftersatt i östra Småland. Värst är det i Emmaboda och Vimmerby där bara en respektive två promille av landarealen är skyddad. Men även i Kalmar, Torsås och Hultsfreds kommun är mindre än en procent skyddat. Kontrasten mot Öland är slående, där är nästan 14 procent av öns landyta skyddad”, skriver Naturskyddsföreningen.

”På den internationella mångfaldskonferensen i Nagoya i Japan hösten 2010 lovade Sverige och andra länder att skydda den biologiska mångfalden. Målet var att minst 17 procent av landarealen skulle skyddas till 2020 och att urvalet skulle vara ekologiskt representativt. Den ambitionen syns knappt. Sedan löftet i Nagoya har andelen skyddad natur på land i östra Småland bara ökat med två promille.”

“Åt fel håll”

– Dagens akuta art- och naturkris måste tas på allvar av våra politiska partier, säger Per Jiborn, skogsansvarig på Naturskyddsföreningen i Kalmar län och fortsätter:

– Men idag går utvecklingen åt fel håll med sänkta anslag. I grunden handlar detta om att bevara naturens förmåga att leverera livsnödvändiga ekosystemtjänster. Granbarkborrarnas framfart här i östra Småland visar baksidan av ekosystem i obalans. Dessutom är det dags att lyfta fram naturens andra nyttor. Naturskydd kan med fördel kombineras med naturturism, lokal livsmedelsproduktion, folkhälsa och rekreation. Näringar och nyttor som kan bidra betydligt mer till en levande landsbygd, än ännu mer av ett alltmer industriellt jord- och skogsbruk.

Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

+1
2
+1
1
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS