ANNONS

Covidvaccin som laddas i spruta i steril miljö
Foto: Freepik

Covid-19-vaccineringar i Oskarshamn har skapat oro

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

En läsare hör av sig till vår tidning på fredagen och säger att det snackas en del om hur det går till vid covid-19-vaccineringen på Gripens hälsocentral i Oskarshamn.

Läsaren påpekar att fler än åtta personer sitter i ett och samma rum och väntar på sin tur – utan munskydd.

– Det är bara personalen som har munskydd. Efter sprutan satt tolv personer i samma väntrum i väntan på att få gå hem. Det var avstånd mellan stolarna – men är detta verkligen bra? Många ställen har strikta regler för att inte för många ska vistas tillsammans i samma rum. Hos Cityläkarna, exempelvis, är det munskydd vid dörren som gäller.

“Riskerar att smitta andra”

– Man kan ju bära på coronaviruset utan att ha symptom. Och då riskerar man att smitta andra, som i sin tur tar med sig smittan hem till familjemedlemmar som inte har blivit vaccinerade, säger läsaren.

Oskarshamns-Nytt kontaktar Region Kalmar län via e-post.

Susanne Barthelmann är verksamhetschef vid Gripens hälsocentral.

“Ska känna sig trygga”

Hon svarar så här:

”Vi följer Region Kalmar läns rutiner och riktlinjer och vi gör allt för att minska risken för smittspridning. Våra besökare ska känna sig trygga när de kommer till oss. Vi har bland annat separata in- och utgångar för våra besökare som kommer till hälsocentralen och det är välskyltat för in- och utgång.  Vi frågar alltid om man är frisk när man kommer till hälsocentralen och även om man kan smitta om man är frisk, så ser vi till att hålla avstånd emellan besökarna.”

“Efter vaccination behöver man stanna kvar 15 minuter och det sker på ett smittsäkert sätt”

SUSANNE BARTHELMANN, VERKSAMHETSCHEF VID GRIPENS HÄLSOCENTRAL

”Efter vaccination behöver man stanna kvar 15 minuter och det sker på ett smittsäkert sätt, då vi har minst två meters avstånd mellan besökarna. Vi separerar inte par eller hushållskontakter som kommer tillsammans. Alla sitter inte kvar samtidigt, utan man har olika tider. Det gäller också att man kommer i utsatt tid för sin vaccination och de som är tidiga får vänta utomhus tills det är dags för sin tid”, skriver Susanne Barthelmann i svaret.

ARKIVFOTO: FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS