ANNONS

Champagnevraket söder om Öland blir fornlämning

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

“I slutet av juli hittade en grupp dykare ett hundratal flaskor champagne, lerflaskor med sodavatten och välbevarat porslin i ett skeppsvrak utanför Blekinges kust. Nu fornlämningsförklarar länsstyrelsen Blekinge vraket så att det kan skyddas och bevaras för framtiden”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

“Fartygsvraket ligger i Sveriges angränsande zon precis utanför Blekinges länsgräns och har varit känt sedan 2016 i samband med en sjömätning av Sjöfartsverket. Lämningen finns registrerad i Riksantikvarieämbetets kulturmiljöregister”, skriver länsstyrelsen.

“Ögonblicksbild”

– Champagneflaskorna är ett fantastiskt välbevarat fynd som ger oss en ögonblicksbild av sjöfarten och livet ombord i slutet av 1800-talet. Nu får vraket ett tydligt och starkt skydd som fornlämning, vilket innebär att det inte på något sätt får skadas och föremål får inte tas från vraket utan vårt tillstånd, säger Magnus Johansson, antikvarie på länsstyrelsen Blekinge.

“Skeppsvraket var ett segelfartyg i trä och vittnar om en brytpunkt i den svenska sjöfarten. Strax efter förlisningen kommer ångfartyg att ta över och trafikera bestämda linjer och hamnar”, skriver länsstyrelsen.

“Så pass höga”

– Hade fartyget förlist före år 1850 hade lämningen automatiskt varit en fornlämning, men vi har konstaterat att vrakets kulturhistoriska värden var så pass höga att det ändå bör fornlämningsförklaras, säger Daniel Tedenlind, antikvarie på Länsstyrelsen i Kalmar län.

“På grund av arbetsanhopning har länsstyrelsen Blekinge förordnat personal på länsstyrelsen i Kalmar län att bereda och fatta beslut om fornlämning. Länsstyrelsen Blekinge ansvarar för tillståndsprövning och tillsyn av fornlämningen”, skriver länsstyrelsen.

Skeppsvraket hittades i Östersjön, cirka fyra mil söder om Öland.

Arkivfoto: Peter A Rosén (bilden togs på Ölands södra udde)

+1
7
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS