ANNONS

carinaståhlherrstedt2

Carina Ståhl Herrstedt: SD är inte ett kvinnofientligt parti

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Sverigedemokraterna är inte ett kvinnofientligt parti. Det understryker riksdagsledamoten Carina Ståhl Herrstedt (SD) i en intervju med Oskarshamns-Nytt.

Vår tidning åker ut till Badholmen i Oskarshamn, där Sverigedemokraterna anordnar en välfärdskonferens under söndagen.

Det är en utbildningsdag, med fokus på frågor kring den kommunala välfärden, för drygt hundra förtroendevalda SD-politiker runtom i Kalmar län.

Tre riksdagsledamöter, som arbetar med välfärdsfrågorna i riksdagens utbildningsutskott och socialutskott, föreläser. Det är Carina Ståhl Herrstedt, Patrick Reslow och Ann-Christine Frohm Utterstedt.

Innan allt börjar får ON en pratstund med Carina Ståhl Herrstedt, från Skåne, som sitter i riksdagens socialutskott. I och med att det är internationella kvinnodagen, så ställer vi givetvis frågor kring det.

Hur ser du på internationella kvinnodagen?

– Jag tycker att kvinnofrågor är frågor som man bör driva året runt. Varje dag. Det hade varit bättre om alla de som hörs i dag hade hörts hela året. Så tänker jag, svarar hon.

Känns det som att kvinnodagen är kidnappad av vänsterkvinnorna?

– Kidnappad vet jag inte. Jag önskar bara att de driver de här frågorna lite tydligare under den resterande delen av året också.

– Som parti har vi inte gjort någon stor grej av den här dagen tidigare. Vårt kvinnoförbund har alltid haft utbildningsdagar på internationella kvinnodagen. Vi vill utbilda våra kvinnor, så att de kan driva den här typen av frågor resten av året.

– Men visst, som parti hade vi en debattartikel i den här frågan, som publicerades i går (lördag).

Vilka kvinnofrågor är viktigast, som du ser det?

– Det viktigaste är att hela tiden ha med sig de kvinnliga perspektiven i alla beslut som fattas. Hur gynnar, eller missgynnar, detta kvinnor? Det är en fråga som man alltid ska ha med sig. Men man ska också fråga sig hur det aktuella beslutet gynnar, eller missgynnar, män och andra grupper i samhället. Det är viktigt att hela tiden ha med sig det breda perspektivet i besluten, säger Carina Ståhl Herrstedt.

Hon pekar på otryggheten som ett exempel på en fråga som är extra betydelsefull, sett ur ett kvinnoperspektiv.

– Otryggheten är det som rullar upp ständigt, att kvinnor uppfattar det som att de är mer utsatta. Den känslan och rädslan måste man ta på allvar och försöka komma till rätta med – annars begränsar man kvinnorna i deras vardag. Många vågar inte gå ut sent på kvällarna.

Det finns kvinnor på vänsterkanten som anser att Sverigedemokraterna är ett kvinnofientligt parti. Hur ser du på det?

– De har egentligen aldrig något konkret att komma med. De skriver vår historia och tolkar våra beslut på sitt sätt – och det är sällan vi får möjligheten att komma ut med vad vi tycker och tänker. Jag har varit med i partiet sedan 2006 – och jag har suttit i riksdagen sedan 2010. Jag har aldrig känt att partiet är kvinnofientligt på något sätt.

– Vi återspeglar väl samhället i övrigt. Det finns frågor som ofta glöms bort – och då gäller det att ligga på extra mycket just där. Det handlar om att ha en balansgång. Vi pratar om kvinnors trygghet och ekonomiska situation – och vi lyfter fram de frågor som jag tycker är viktiga. Sedan är det inte alltid de frågorna som får utrymme i medierna. Där handlar det oftast om de dagsaktuella sakerna.

– Det är sällan dessa frågor är högaktuella och dagsaktuella. Därför måste man driva de här frågorna hela tiden.

Ni går väldigt bra i opinionsundersökningarna. Hur känns det nu när ni har en sådan medvind?

– Det känns jättebra, med tanke på att jag har varit med under hela resan. Vårt ihärdiga arbete har faktiskt lönat sig.

– Vi möttes av spått och spe och bitterhet från alla håll i början. Men vi svarade inte på samma sätt. Vi fortsatte istället att driva våra frågor, samtidigt som vi har varit trevliga och ödmjuka gentemot andra.

– Och nu uppfattas vi som vettiga människor som man kan prata och samarbeta med. Skillnaden är stor ute bland organisationer och lobbygrupper. De har insett att det är bra att ha en god relation med oss.

Ni är mer accepterade nu?

– Ja, absolut. Nu får vi förfrågningar från organisationer som vill berätta om sin verksamhet för oss. Så var det inte tidigare, säger Carina Ståhl Herrstedt, som pratar om funktionshinderpolitiken under utbildningsdagen i Oskarshamn.

Det är hennes ansvarsområde i socialutskottet.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Numera är det vanligt att folk kommer fram och säger att de tycker att Sverigedemokraterna gör ett bra jobb, berättar riksdagsledamoten Carina Ståhl Herrstedt (SD).
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS