ANNONS

Man och kvinna med husnycklar
Foto: Freepik

Byggföretagen välkomnar regeringens besked om bostadsägande

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) presenterade på fredagen en ny utredning med uppdrag att underlätta för ett ökat antal ägarlägenheter och hyrköp. “Vi ser positivt på viljan att sänka trösklarna in till den ägda bostadsmarknaden och att öppna upp för fler upplåtelseformer”, skriver Byggföretagen i ett pressmeddelande.

– Redan idag använder flera företag olika typer av hyrköps- eller delägarmodeller för att hjälpa hushåll som har svårt att ta sig över tröskeln in på bostadsmarknaden. Att regeringen nu möter upp och vill stärka initiativen från statligt håll är välkommet, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.

Läget har förvärrats

Sverige har under en lång tid saknat en bostadspolitik för den som varken har kapital, kötid eller kontakter. Läget på bostadsmarknaden förvärras ytterligare av den pågående byggkrisen som mer än halverat antalet påbörjande bostäder sedan 2021.

– Förstagångsköpare som tittar efter sitt första boende har fått det ännu kärvare i takt med att räntorna stiger och rörligheten i det befintliga beståendet sjunker, säger Anna Broman  

Unga vuxna föredrar att äga

Samtidigt visar en ännu inte publicerad Novus-undersökning, genomförd på uppdrag av Byggföretagen, att en stor majoritet unga vuxna föredrar ägda boendeformer. Bland 18-29-åringar vill sju av tio äga sin bostad. Ber man dem titta tio år framåt i tiden vill 75 procent bo i småhus och 20 procent i bostadsrätt eller ägarlägenhet. Endast fyra procent föredrar hyresrätten.

– Unga vill äga. Dagens besked från regeringen är ett litet steg mot att ge fler möjligheten att uppfylla sina bostadsdrömmar, avslutar Anna Broman.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS