OSKARSHAMN
ON har tidigare berättat att det kommunägda bostadsbolaget Byggebo vill chockhöja hyrorna i Oskarshamn (läs mer om det här).
Vår tidning tycker att det känns relevant att ta upp frågan med partierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – som alltid har varit tydliga med att de står på de svagas sida.
Var ska den fattige bo?
Är det viktigt att fattiga människor kan bo kvar i sina hyreslägenheter utan att behöva svälta?
Kan allmännyttan föreslå hur höga hyreshöjningar som helst utan att ni från politiken sätter ner foten och säger stopp vid en viss nivå?
Vilket råd har ni att ge till fattiga hyresgäster i Oskarshamn, som kanske inte klarar av att betala hyran nästa år? Vad kan ni som politiker och partier göra?
Undertecknad ställer frågorna, via e-post, till Socialdemokraternas ordförande i Oskarshamns kommun, Anton Sejnehed, och Vänsterpartiets Lena Granath, som sitter i Byggebos styrelse.
Anton Sejnehed svarar så här:
”Vi är inte inblandade i förhandlingen, så den kan vi inte säga så mycket om.
Vi tycker att det är viktigt att ha en stark allmännytta, alltså ett gemensamt ägt bostadsbolag, i vårt fall Byggebo. Det är en förutsättning för att alla människor ska kunna få ett boende. Allmännyttan har ett särskilt ansvar som andra bolag inte har och samarbetar nära med bland annat socialtjänsten för att trygga människors rätt till en bostad.
Att hyrorna i Sverige och Oskarshamn ökar är en direkt följd av den höga inflation vi nu ser i samhället. När kostnaderna för fjärrvärme, räntor och så vidare stiger så ökar kostnaderna för alla. Kostnaderna ökar för den som äger sitt boende och för bostadsbolag. Någon behöver betala kostnaden och för ett bostadsbolag blir det hyresgästen. För en villaägare eller bostadsrättsinnehavare blir det också den enskilda personen.
Byggebo har i många år haft en låg hyreshöjning eftersom kostnadsutvecklingen har varit låg i samhället. När kostnadsutvecklingen nu är hög spiller det över på hyrorna.
Grundproblemet är att regeringen inte agerar tillräckligt för att minska inflationen samtidigt som Riksbanken fortsätter pressa upp räntorna.
Den utveckling vi nu ser med högre hyreshöjningar än tidigare år ser vi i hela Sverige. Det är alltså en fråga som behöver drivas nationellt.
Vi har i riksdagen lagt flera förslag för att människor med låg- och medelinkomster ska få bättre förutsättningar och inte drabbas av kostnadsutvecklingen i samhället. Det handlar bland annat om:
– Sänkt skatt till människor med låg- och medelinkomster. Det inkluderar människor med jobb, pensionärer och människor med sjuk- och aktivitetsersättning.
– Extra utbetalning av barnbidrag
– Höjt underhållsstöd
– Rejäla resurser till vård och skola
Högern har sagt nej till våra förslag, men vi fortsätter driva dessa”, skriver Anton Sejnehed.
ON väntar alltjämt på ett svar från Lena Granath och Vänsterpartiet.
“Enligt bransch- och intresseorganisationen Sveriges Allmännyttas egen hemsida har de kommunala bostadsföretagen i uppgift att ”erbjuda goda hyresbostäder för alla – oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp”, konstaterar Dagens ETC i en artikel.
Arkivfoto: Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.