LÄNET
Staffan Sylvan är ställföreträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar län från och med måndag.
Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin ska vara tjänstledig under hösten – för att avsluta en doktorsavhandling.
Staffan Sylvan, som kommer att vara ställföreträdande smittskyddsläkare fram till årsskiftet, är pensionär och bosatt i Stockholm.
Han är utbildad specialist i infektionssjukdomar och han har mångårig erfarenhet av att arbeta med smittskyddsfrågor.
Han har exempelvis jobbat för smittskyddsenheterna i Stockholm, Uppsala och Jämtland/Härjedalens län.
– Jag har även jobbat som infektionsläkare på Roslagstulls sjukhus – det gamla epidemisjukhuset i Stockholm. Jag har också varit på Folkhälsomyndigheten och arbetat med frågor som är kopplade till antibiotikaresistens, framför allt, i internationella sammanhang.
Staffan Sylvan berättar att han är väldigt glad över att få komma in och lära sig mer om coronapandemin.
– Jag har varit med om svininfluensan, HIV-pandemin och en del andra kraftiga utbrott – men nu får jag för första gången en direktinblick i hur pandemin ser ut.
– Jag upplever nog att vi står inför en ny situation i pandemin. Vi har fått in en virusvariant som kallas för delta. Den är betydligt smittsammare än den tidigare varianten som dominerade i landet.
Deltavarianten verkar också leda till att fler smittade blir inlagda på sjukhus, påpekar han.
– Och även ökad mortalitet (dödlighet).
“Effektiva vacciner”
– Den här varianten är lyckligtvis möjlig att få skydd emot genom vaccination. Vi har nu flera godkända och mycket effektiva vacciner. Men för att få ett fullgott skydd mot deltavarianten, genom vaccination, så krävs det att man tar båda doserna, inte enbart den första. Den ger ett sämre skydd mot deltavarianten jämfört med den tidigare alfavarianten.
– Tar man båda sprutorna så har man ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom och död. Därför anser jag nu att den stora prioriteringen, som vi måste genomföra i Region Kalmar län, är att få så god vaccinationsanslutning som möjligt.
Staffan Sylvan har tittat på vaccinationsstatistiken i länet.
– Vaccinationsanslutningen i gruppen 60 år och äldre är god. Men den är inte alls god i de yngre åldersgrupperna. Bland dem som är under 50 år, så är mellan 30 och 40 procent av individerna mottagliga för infektionen. Detta skapar möjligheter för en ganska omfattande smittspridning, som kan resultera i tryck på sjukvården och även allvarlig sjukdom för individerna.
“Kan bli trängsel”
– Vi har diskuterat hur vi ska göra för att vaccinationen ska bli lättillgänglig för de yngre. Och framför allt för skolelever och universitetsstuderande. Det blir en ansamling av personer. Det kan bli trängsel och ökad smittspridning.
– Även om rekommendationerna ligger kvar, om att man ska tvätta händerna, hålla avstånd och undvika trängsel, så är de inte tillräckliga för att dämpa smittspridningen. Här krävs det vaccination.
– En hög vaccinationstäckning skyddar också de små barnen. Om föräldrar, syskon, lärare och pedagoger är vaccinerade, så kommer de små barnen att skyddas av den vaccinvall som då finns runtomkring dem. Och de behöver inte vaccineras för närvarande. Vi måste ha beredskap för att deltavarianten kommer att spridas i vårt län när skolor och universitet öppnar. Budskapet är: Vaccinera er, vaccinera er, vaccinera er, säger Staffan Sylvan.
Foto: Region Kalmar län
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.