SVERIGE
Många samtal om svårigheter i familjen under jullovet. Totalt ökade samtalen till Bris med 23 procent jämfört med förra jullovet. ”Min mamma svarar inte mig och hon har inte ringt mig nu under jul”, berättade ett barn som tagit kontakt med Bris.
Vårterminen har börjat och barnen har åter börjat skolan efter lovet. För många har ledigheten varit bra och rolig, men för en del barn har frånvaron av de viktiga vuxna i skolan och på fritiden varit svår.
Stödsamtal under jullovet
I den nationella stödlinjen för barn märks det ofta att loven är en tuff tid för barn i behov av stöd och därför tillsattes mer resurser för att kunna ta emot fler samtal än tidigare år. När Bris sammanställer jullovets stödsamtal har antalet kurativa kontakter ökat med 23 procent jämfört med förra jullovet.
– Vi har länge sett att lov är en extra känslig tid för barn eftersom det kan vara svårt att få stöd på annat sätt. De vuxna som barnet i vanliga fall kanske vänder sig till i skolan eller på fritidsaktiviteten finns inte där under lovet och det ställer högre krav på att vuxna i familjen har möjlighet att vara det stöd som barnet behöver, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris.
Familjefokuset kan bli svårt under lovet
De vanligaste orsakerna till att barn kontaktade Bris under jullovet var precis som tidigare år psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter och våld. Lovet och högtiderna har ett starkt fokus på familjen och i samtalen till Bris är det tydligt att för barn som lever i utsatthet finns det ett stort stödbehov under lovet.
Viktigt att fånga upp barn i utsatthet
Samtidigt som många av samtalen till Bris handlar om utsatthet och frågor som kan kännas svårare under lovet, så är det tydligt att en stor del av samtalen rör frågor som finns i barns vardag hela tiden. När skolorna nu börjar är det viktigt att vuxna runt barn är uppmärksamma på de barn som har behov av stöd.
– Det är många som reagerar när vi pratar om det stödbehov som barn har över julen, men barns liv pågår hela tiden. Barn som har stödbehov eller lever i olika former av utsatthet gör det varje dag, hela året om. Det är viktigt att vi vuxna har med oss det, att vi ser barnen och att vi lyssnar till dem. Här har alla vuxna ett stort ansvar att agera, säger Magnus Jägerskog, Bris
Samtal med Bris
Bris har sammanställt samtalen från 21 december till 6 januari. Det är samma mätperiod som tidigare år. Statistiken är nationell och det går inte att bryta ut samtal utifrån mindre geografiska områden.
Samtalsutvecklingen under perioden 21/12-6/1 de senaste tre åren:
- 2022 – 2368 stödjande kontakter
- 2023 – 2682 stödjande kontakter
- 2024 – 3310 stödjande kontakter
De vanligaste kontaktorsakerna 2024:
- Psykisk ohälsa – 41%
- Familj och familjekonflikter – 20%
- Våld, kränkningar och övergrepp – 15%
Hur samtliga samtalsämnen har utvecklats under 2024 kommer Bris att redovisa i sin kommande Barnrapport som släpps i början av mars.
Citaten ovan är exempel på vad barn berättat för Bris. Vid behov har de ändrats för att inget barn ska kunna kännas igen av andra.