ÖLAND
I den här kullen, ett rejält stenkast från Långe Jan på Ölands södra udde, döljer sig resterna efter Sankt Johannes kapell.
”Det uppfördes av handelsmän intill fiskeläget i Kyrkhamn under 1200-talets andra hälft. Mängder av människor kom från när och fjärran till den viktiga marknadsplatsen. Kapellets murar, det lysande röda tegeltaket och den höga tornliknande takprydnaden, takryttaren med klockorna, syntes långt ut till havs”, skriver länsstyrelsen i Kalmar län på informationstavlan.
“Större än en vanlig kyrka”
”Kapellet var byggt av kalk- och gråsten och omgavs av höga, vita murar. Det var större än en vanlig kyrka. Byggnaden fungerade både som gudstjänstlokal och ett strängt bevakat varulager, ”under Guds beskydd”. Utmed väggarna och på vinden förvarades dyrbara varor som till exempel bivax, tunnor med fisk och balar med pälsverk men också skeppens utrustning. Bottenvåningens mitt hölls fri för passage, eftersom det var här man firade mässan. Både kapellet och kyrkogården var till för de tillresta handelsmännen, inte ortsbefolkningen. Handel inne i kapellet var förbjuden. Den skedde på kyrkogården och på hamnplanen. Myntfynd visar att Kyrkhamns besökare kom bland annat från Gotland, Danmark och Tyskland.”
Förföll
”Efter reformationen på 1500-talet förföll kapellet. Stenen från kapellet användes bland annat när fyren Långe Jan byggdes. Ruinerna efter Sankt Johannes kapell är en del lav vårt lagskyddade kulturarv. Stenkorset intill kapellet restes på 1960-talet”, står det på informationstavlan.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.