ANNONS

Oscarsgymnasiet i Oskarshamn
Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Bildningsnämnden i Oskarshamn säger nej till kommunanställda skolväktare på gymnasiet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

En majoritet av politikerna i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun sa på onsdagen nej till Sverigedemokraternas motion om att undersöka möjligheten att anställa väktare på Oscarsgymnasiet och på de andra skolorna i kommunen.

“Vi hade en lång diskussion kring detta på nämndsammanträdet”

Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun

– Vi hade en lång diskussion kring detta på nämndsammanträdet. Frågorna och funderingarna var många. Men nämnden beslutade att bifalla förvaltningens avslagsförslag. Sverigedemokraterna yrkade bifall till motionen och reserverade sig mot beslutet. Det kom inte upp några andra yrkanden – och vi hade ingen votering – så jag uppfattade det som att övriga står bakom förvaltningens förslag. Det var bara Sverigedemokraterna som reserverade sig, säger bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S).

“Vi tycker inte att kommunen ska anställa väktare”

Hur ser du på frågan?

– Motionen handlade om att vi skulle undersöka möjligheten att anställa väktare i skolorna – och framför allt på Oscarsgymnasiet. Vi har inget emot att man anlitar väktare – det har vi gjort tidigare. Kommunen anlitar väktare för rondering i vissa fastigheter. Och vi har anlitat väktare vid vissa situationer på Oscarsgymnasiet. Vi har inget emot att man anlitar väktare när det finns skäl att göra det – men vi tycker att rektorerna på skolorna ska ta beslutet. Och vi tycker inte att kommunen ska anställa väktare. Vi tycker att det är bättre att gå in och anlita väktare när man bedömer att man har en situation där det behövs. Då anlitar man väktare om man anser att det är befogat, svarar Anton Sejnehed.

Anton Sejnehed (S) är ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

I motionen skriver Sverigedemokraterna om ökad otrygghet i samhället, ökat våld och ökad grov brottslighet – och att denna samhällsutveckling numera även finns i Oskarshamn.

Partiet pekar på att skolväktare skulle kunna säkerställa att det finns resurser som kan ingripa vid incidenter – men väktarnärvaron skulle framför allt fungera som en brottsförebyggande och trygghetsskapande funktion, betonar SD.

Har pratat med polisen

I beslutsunderlaget skriver bildningschefen Lotta Lindgren, Peter Backhof (verksamhetschef för skolområdet) och Ann-Sofie Lagercrantz (chef för ungdomsenheten) att man under handläggningstiden har samtalat med polisen i Oskarshamn, kommunens säkerhetschef, fritidschef, rektorer på Oscarsgymnasiet, driftansvarig på tekniska kontoret och kommunens ungdomscoacher.

Motionen har även beretts av kommunens lokala brottsförebyggande råd och kunskapsunderlag har inhämtats från Brå, Embrace Safety och organisationen Tryggare Sverige.

Lotta Lindgren, Peter Backhof och Ann-Sofie Lagercrantz skriver:

• ”Av polisens information framgår att det under perioden 2021-01-01-2023-02-27, måndagar-fredagar mellan kl. 06.00 och 18.00, anmälts totalt 21 brottshändelser på den adress som också inrymmer Oscarsgymnasiet. En majoritet av dessa avser tillgreppsbrott/stöld (11 st), följt av misshandel och olaga hot. Med tanke på att adressen inrymmer fler verksamheter än Oscarsgymnasiet (bowlinghall med servering, öppettider 10.00-22.00 och kommunens sporthall med bokningsbara hallar dagligen från kl. 17.00 betonar polisen att de anmälda brotten är knutna till den fysiska adressen, vilket innebär att anmälan inte behöver avse händelser kopplade till skolverksamheten.

• Fastighetsavdelningen har observerat att klottret på Oscarsgymnasiet ökat den senaste tiden. För att motverka detta överväger fastighetsavdelningen att tillfälligt öka ronderingarna med avtalat väktarbolag.

• På Oscarsgymnasiet ser man inga signaler på otrygghet eller utsatthet i ökad omfattning. Just nu förbereder skolan en trivsel- och trygghetsenkät som kommer att genomföras inom kort. Utifrån den och annan relevant information, kommer insatser att vidtas om det finns behov av det.

Skolan upplever att det finns en utmaning i en oklar avgränsning mellan skollokaler och offentlig miljö (Oscarsgymnasiet är inte är den enda aktören i fastigheten). Skolan har arbetat fram rutiner för att underlätta i att identifiera vem som är behörig att vistas i skolan.

• Av den senaste LUPP-undersökningen framgår att ca 95 % av alla elever i åk 8 och år 2 på gymnasieskolan uppger att de alltid/oftast känner sig trygga i skolan.

• Av samma undersökning framgår att Oskarshamns kommun ligger något under både riks- och länssnittet vad gäller utsatthet för brott som hot, stöld, misshandel och sexuellt utnyttjande bland kommunens unga i åk 8 och år 2 på gymnasiet.

• I den senaste psykosociala medarbetarenkäten som genomfördes 2022, svarade 2.3 % (3 personer) av gymnasieskolans totalt 128 medarbetare att de utsatts för hot eller våld i arbetet av en annan anställd under de senaste 12 månaderna. 7 % ( 9 personer) uppgav att de utsatts för hot eller våld i arbetet av brukare, barn, elever, kunder eller besökare under de senaste 12 månaderna. I frisvaren kopplat till vad som fungerat mindre bra i den psykosociala arbetsmiljön under de senaste 12 månaderna berör endast ett svar trygghetsfrågorna ”Det är en del strul på skolan med elever som inte sköter sig. Frågan är vart är vi på väg i förlängningen?” Till sist är det värt att notera att 93.8 % av medarbetarna uppger att de rekommenderar sin arbetsplats till andra ( svarsalternativen; stämmer helt/stämmer delvis).

Ett systematiskt kunskapsbaserat brottsförebyggande- och trygghetsarbete som förordas av Sveriges nationella Brottsförebyggande råd (BRÅ) polismyndigheten, SKR (Sveriges kommuner och regionen) med flera innebär att arbetet bedrivs systematiskt genom kartläggning, analys, insatser, uppföljning och återkoppling av resultat. Insatserna som vidtas ska så långt det går vara beprövade eller utvärderade. Även skolverket och arbetsmiljöverket rekommenderar ett systematiskt kunskapsbaserat arbete kopplat till trygghet och studiero i skolan respektive arbetsmiljöarbetet. Sammanfattande analys: De tillgängliga statistiska underlagen och berörda aktörers bedömning är att det i dagsläget inte finns en tydlig problembild kopplad till kommunens skolor. Då det saknas en gemensam problembild finns det heller ingen orsaksanalys av de ev. företeelser som väktare skulle motverka. Utöver det saknas ett kunskapsmässigt stöd för att väktare i sig är en generell brottsförebyggande[1]och trygghetsskapande insats. Utifrån vad som framkommit i handläggningen samt att rektor redan har mandat att sätta in väktare eller andra insatser om densamma finner att det behövs, har det lokala BRÅ bedömt att motionen bör avslås. Bildningsförvaltningen föreslår med anledning av ovanstående att bildningsnämnden avstyrker motionen.”

Konsekvenser för barn och unga:

”Att skolan är en trygg plats för barn och unga är av mycket stor vikt. Bedömningen är att det inte är motiverat att anställa väktare på Oscarsgymnasiet, utan att tryggheten för barn och unga på skolan bättre främjas av ett systematiskt kunskapsbaserat arbete enligt ovan.”

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS