OSKARSHAMN
På onsdagen tog bildningsnämndens politiker ett beslut om att höja IK Oskarshamns hyra i ishallen (huvudavtalet) från 858 000 till 2,4 miljoner kronor per år, från och med 1 augusti i år (med en möjlighet till rabatt under den kommande hösten).
Totalhyran landar därmed på cirka 2,8 miljoner kronor per år.
Det var en enig nämnd som tog beslutet, berättar bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S).
– Men Liberalerna var inte med – de lämnade återbud, vilket innebar att en kristdemokrat tjänstgjorde i stället.
– En del frågor kom upp, men vi hade ingen större diskussion innan beslutet togs, säger Anton Sejnehed, som konstaterar att IKO nu har tre alternativ, med olika avtalslängd, att ta ställning till.
Två av alternativen ger ett avdrag på den nya hyran under hösten 2023.
Alternativ nummer ett gäller i ett år: 2,4 miljoner kronor i årshyra och ingen rabatt.
Alternativ nummer två gäller i två år, 2,4 miljoner i årshyra med en rabatt på 400 000 kronor under den kommande hösten.
Alternativ nummer tre gäller i tre år, 2,4 miljoner i årshyra med en rabatt på 600 000 kronor i höst.
IKO har inte bestämt sig för något av alternativen än?
– Nej, nu får samtalen fortsätta mellan fritidsförvaltningen och klubben, svarar Anton Sejnehed.
Hur ser du på höjningen i sig?
– Jag förstår att man kan tycka att höjningen är hög. Men 2021 hade vi en driftkostnad på 7,2 miljoner kronor i ishallen. Kommunens subvention uppgick till 6,1 miljoner kronor – och klubben betalade 1,1 miljoner kronor i hyra. I prognosen för 2023 har vi en driftkostnad på 9,5 miljoner kronor för ishallen. Det innebär att IKO även i fortsättningen kommer att få en kraftig subvention. Subventionen kommer, i kronor och ören, att vara betydligt högre jämfört med tidigare år. Vi måste få budgeten att gå ihop – någon ska betala elräkningen. Om inte hyresgästen betalar, så måste någon annan göra det. Vilka föreningsbidrag, förskolor eller skolor ska påverkas för att vi ska betala elkostnaderna för arenan?
– Det här är bara gentemot ishallsdelen. Vid två tillfällen har vi, exempelvis, gjort justeringar på taxan i simhallen. Vi valde också att inte spola upp is (på konstgräsmattan på Arena Oskarshamn). Skulle vi ha spolat upp is, så hade det kostat oss 2 miljoner kronor. Så vi har även vidtagit andra typer av åtgärder. Trots det ser vi att vårt fritidskontor går mot ett stort underskott i år, säger Anton Sejnehed.
Är bildningsnämnden sista beslutsinstansen när det gäller ishallshyran?
– Ja, det är nämnden som tecknar avtal.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.