OSKARSHAMN
Äldreboendet Ängsbacken på Hultgården i Misterhult kommer inte att återöppnas.
Frågan avgjordes i en votering i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun på måndagskvällen.
Där vann majoritetssidan med 34–13.
I debatten sa oppositionspartierna Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Kustlandspartiet ja till ett återöppnande.
Majoritetspartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, samt Sverigedemokraterna sa nej.
– Vad är ett löfte värt?
Det undrade Magnus Larsson (C), som anser att det rör sig om ett svek.
– Ett löfte är ett löfte – och det löftet sviker man. För oss centerpartister är det en självklarhet att man ska kunna bo och verka i hela kommunen – och att det ska finnas en service i hela kommunen. Och löften ska hållas – det finns också i vårt dna – allt annat är ett knivhugg i ryggen på medborgarna i den norra kommundelen. Faktum är att vi dessutom behöver de här platserna. Vi har en lång kö, sa han, bland annat.
– Det är givetvis ett mycket svårt beslut att ta – men det måste tas, utifrån det ekonomiska läget som vi befinner oss i för närvarande – och som vi med stor säkerhet kommer att befinna oss i under ett antal år framåt i tiden, sa socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M), som betonade att det faktiskt finns ett äldreboende i Misterhult.
Charlottagården (som numera heter Hultgårdsvägen 7A) återöppnades för drygt ett år sedan.
Sex platser
– Vi har ju faktiskt sex platser där. Ett lämpligt antal, tror jag, i förhållande till bygdens storlek. Det viktiga för mig som socialnämndsordförande är att vi ska jobba utifrån en behovsstyrd verksamhet, sa Rolf Lindström, som konstaterade att de flesta vill ha en äldreboendeplats i centralorten, Oskarshamn.
– Vi har 87 boendeplatser i ytterområdena – och 177 centralt. Skulle vi gå efter folkmängd, så skulle vi ha 79 i ytterområdena och 184 centralt, tillade han.
Behovsstyrd verksamhet, ekonomi och bemanning på boendena är det väsentliga i sammanhanget, påpekade Rolf Lindström.
– Vi har även problem i Kristdala, när det gäller bemanningen, i dagsläget.
“Många parametrar”
Socialnämndsordföranden konstaterade också att äldreomsorgen är komplex, med flera omsorgslösningar.
– Vi vet att alla äldre givetvis vill bo i sina bostäder så länge de orkar. Jag säger inte att vi inte behöver fler särskilda boendeplatser – men det krävs noggranna utredningar. Ser man på kön, så har vi i dag samma kösituation som vi hade för exakt två år sedan. Det finns många parametrar att ta hänsyn till när det gäller den nuvarande och den framtida äldreomsorgen, sa Rolf Lindström.
– Du säger att det måste vara en behovsstyrd verksamhet – vilket är nästa landsbygdsboende som du kommer att vilja lägga ned? I en interpellationsdebatt lovade du att Ängsbacken skulle återöppnas. Varför bryter du det löftet?
Magnus Larsson ställde frågan.
“Får kanske dagtinga”
– Det är inte säkert att vi ska lägga ned något boende i ytterområdena – men det kan helt enkelt vara så att vi ska öka antalet boendeplatser i Oskarshamn. Vi har en ekonomi att brottas med nu – och man måste faktiskt ta hänsyn till den. Då får man kanske dagtinga med sitt samvete, som en centerpartiföreträdare sa en gång i tiden (centerledaren Thorbjörn Fälldin i kärnkraftsdebatten 1976, redaktionens anmärkning), svarade Rolf Lindström.
– I en valrörelse lovade en tidigare statsminister, vid namn Göran Persson (S), flera olika saker, men han lade till en sak – ”om ekonomin tillåter”, vilket gjorde att han inte behövde hålla ett enda löfte, för han bröt inga löften. Han lovade att han skulle göra allt, om ekonomin tillät, men det gjorde den inte. Ungefär så resonerar även socialnämndens ordförande i Oskarshamns kommun, sa Magnus Larsson.
Han fortsatte:
– Du säger att det inte är säkert att ytterligare något boende på landsbygden ska läggas ned. Nu gav du i och för sig inget löfte – och frågan är vad det löftet i sådana fall hade varit värt? Du bryter ju löften ganska gärna. Vilket boende ska läggas ned först? Är det Kristdala? Är det Bockara? Är det Påskallavik – eller är det Figeholm?
Arkivfoto: Peter A Rosén