OSKARSHAMN
Förbered dig på att var tredje gatlampa, på ett ungefär, kommer att släckas ned på villagatorna i Oskarshamns kommun framöver.
På matargatorna fimpas varannan lampa.
Det berättar tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S) på en pressträff på tisdagseftermiddagen.
– Men vi kommer inte att släcka ned belysningen där vi har LED-lampor i dag.
Hon konstaterar dessutom att Oskarshamns centrum, inklusive stadsparken, lämnas helt orört – kommunen kommer heller inte att släcka några lampor vid övergångsställen, på gång- och cykelvägar och i korsningar.
– Det går inte att veta exakt hur det här kommer att slå. Upptäcker vi att det blir för mörkt på något ställe, och att det exempelvis äventyrar trafiksäkerheten, så tänder vi igen. Det här är således inte statiskt – det finns utrymme för förändringar även i fortsättningen, säger Yvonne Bergvall.
Gatuchefen Arne Erlandsson berättar att tekniska kontoret kommer att genomföra en riskanalys med start på måndag, när det gäller nedsläckningen, tillsammans med polisen samt säkerhets- och ungdomsenheten.
Släcker i december
– Under december kommer vi att börja se nedsläckta gatlysen. Tanken är också att vi ska prova någon gata här och där, för att se vilken effekt vi får. Det är jättesvårt att sitta bakom ett skrivbord och göra en bedömning. Därför är det jätteviktigt att åka ut och se hur det blir, säger han.
– Sedan kommer det inte att bli millimeterrättvist. ”Varför släcker ni utanför mitt hus?”, kommer någon att fråga. ”Varför släcker ni inte utanför mitt hus?”, kommer någon annan att fråga. Det här är en jättekomplex fråga – men vi siktar på att släcka omkring 1 500 belysningspunkter.
– Och vi kommer att märka upp de aktuella stolparna med röda klistermärken, där vi informerar om att lampan är släckt, säger Arne Erlandsson, som är beredd på att man ändå kommer att få många felanmälningar från kommuninvånare.
Så mycket sparar kommunen
Nedsläckningen leder till en besparing på ungefär 1,3 miljoner kronor på helåret under 2023, enligt de preliminära beräkningarna (elpriset kan förstås ändra på den summan).
Tekniska nämnden, som nu har klubbat igenom besparingen, följer upp det hela noggrant på nästa sammanträde den 19 december.
– Då har vi säkert fått in en del synpunkter från allmänheten också, konstaterar Yvonne Bergvall, som berättar att tekniska nämnden även har tagit ett beslut om investeringsbudgeten för 2024–2027.
Klarare ljus
– Vi äskar om fem miljoner kronor per år till LED-belysning. De är lite dyrare i inköp, men LED-belysningen är ungefär 50 procent billigare när det kommer till förbrukningskostnaden. Vi har investerat mycket på att det inte ska vara mörkt i stadsparken – och där har vi LED-belysning. Nu vill vi fortsätta med investeringarna, om vi får tag i armaturer. Det är förstås fler än vi som är ute efter dem, säger Yvonne Bergvall.
Man kan dessutom ha en LED-lampa med ett svagare wattal än man hade på den traditionella belysningen, i och med att LED-lampans ljus är klarare och upplevs som starkare, konstaterar Arne Erlandsson.
Tekniska nämnden har 400 000 kronor över i budgeten. Pengarna används till inköp av LED-lampor.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.