ANNONS

Domarklubba
Foto: Unsplash

Behöver jag ett hyreskontrakt?

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

BOENDE

När du hyr ut din bostad till någon känns det självklart att skriva ett hyreskontrakt. Men vad ska det innehålla och vilka villkor får och får man inte ställa enligt lag? Med Jurio blir det enkelt!

Det är mycket att tänka på

Ska du hyra ut hela eller delar av din bostad? Och är bostaden en hyresrätt, en bostadsrätt eller kanske ett radhus? Hur länge ska hyresperioden vara, vilka tjänster ska hyresgästen betala för och hur ska betalningen gå till?

Ju mer man tänker på det, ju fler frågor finns det att ta ställning till när ens hem ska hyras ut till någon annan, och att skriva ett hyreskontrakt på egen hand kan bli knepigt. Utöver alla frågor som uppstår finns dessutom den svenska hyresrättslagen att ta hänsyn till. Exempelvis reglerar den hur lång uppsägningsperioden bör vara och hur mycket man som uthyrare får lov att ta ut i hyra. 

Vad är ett hyreskontrakt? 

Ett hyreskontrakt är ett avtal mellan den som hyr ut en lokal – ofta en bostad eller ett fritidsboende – och den eller de som hyr lokalen. Ett hyreskontrakt kan skilja sig mycket från ett annat, men det är alltid till för att sätta tydliga villkor mellan uthyrare och hyresgäst och säkerställa att uthyrningen går till på rätt sätt.

Reglerna skiljer sig åt beroende på om uthyrningen rör en hyresrätt, en bostadsrätt eller en villa du själv äger, och om du hyr ut hela bostaden eller bara delar av den till en inneboende. Exempelvis måste uthyrning av en bostadsrätt först godkännas av bostadsrättsföreningen, medan du har rätt att hyra ut en hyresrätt i andrahand utan att först få ett godkännande från din hyresvärd. Däremot kan du inte ta ut en större hyra än det du själv betalar till din hyresvärd.

Måste jag skriva ett hyreskontrakt?

Det är inte obligatoriskt att skapa ett skriftligt hyreskontrakt, men det är verkligen att föredra. Visst kan man komma överens om hur uthyrningen ska gå till muntligt, men när något går sönder och man inte kan komma överens om vem som ska stå för reparationen är ett skrivet och signerat avtal en stor fördel. Dels fungerar avtalet som en manual för hur man ska gå tillväga, dels fungerar det som bevismaterial ifall en av parterna skulle bryta mot överenskommelsen.

Med Jurios digitala formulär skriver du ett skräddarsytt hyreskontrakt på bara 10 minuter, till en bråkdel av priset hos en traditionell jurist. Vårt hyreskontrakt kan anpassas till all slags uthyrning av privatbostäder såsom hyresrätt, fastighet eller bostadsrätt, oavsett om uthyrningen sker i andra hand eller till en inneboende.

Få mer information om hyreskontrakt här.

Jurio hjälper dig att skapa ett skräddarsytt hyreskontrakt som uppfyller alla juridiska formkrav. Du skapar avtalet genom att svara på frågor i vårt formulär och kan hoppa fram och tillbaka mellan frågorna. När du är helt nöjd och har betalat får du omedelbart ett skräddarsytt och juridiskt giltigt hyreskontrakt som uppfyller alla dina behov.

Foto: Unsplash

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS