STORBRITANNIEN/SVERIGE
BBC News skriver om Sveriges ”riskabla” covid-19-bekämpning.
Det är med förvåning som det brittiska nyhetsbolaget konstaterar att både skolor, restauranger och turistanläggningar alltjämt är öppna i Sverige.
BBC News skriver att den svenska befolkningen fortfarande har möjligheten att sitta och äta på restauranger och åka till turistanläggningar – samtidigt som de nordiska grannländerna har följt efter Italien, Spanien och Frankrike, som har stängt skolorna, restaurangerna och turistanläggningarna.
BBC News slår fast att Sverige har en helt unik linje, som går ut på att bekämpa covid-19 – samtidigt som landet försöker skydda ekonomin och medborgarnas frihet.
BBC News berättar att de enda åtgärderna som den svenska regeringen har vidtagit, ja, det är att stänga gymnasier och högskolor, förbjuda folkmassor på fler än 50 personer samt att rekommendera dem som kan att arbeta hemifrån.
”Samtidigt fortsätter antalet coronasmittade personer att öka i Sverige”, skriver BBC News.
”Rätt åtgärder vid rätt tidpunkt”
– Strategin för den svenska regeringen är att förhindra spridning av viruset, skydda utsatta grupper och undvika överbelastning av sjukvårdssystemet – men samtidigt vill regeringen minska de ekonomiska konsekvenserna och skydda företagen med olika stimulanspaket, säger statssekreteraren Maja Fjaestad till BBC News.
I intervjun säger Maja Fjaestad dessutom att Sverige genomför ”rätt åtgärder vid rätt tidpunkt”.
Hon understryker också att Sveriges strategi är kopplad till vad vetenskapen säger.
”För dansken Lars Christensen, specialist på internationell ekonomi, är det utan tvekan ett riskabelt spel”, skriver BBC News.
”Christensen påpekar att svenskarna utsätter befolkningens hälsa på ett mer riskfyllt sätt jämfört med andra regeringar, som har infört begränsningar i rörelsefriheten”, skriver BBC News.
”Men å andra sidan riskerar de mindre ekonomiskt sett”, tillägger han.
”Hur mycket, när det gäller arbetslöshet och produktion, är du villig att riskera för att skydda en mindre grupp av medborgarna?”, säger Christensen i BBC-intervjun.
”Har inte lärt oss”
Det brittiska nyhetsbolaget har även intervjuat Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsa vid universitetet i Umeå.
– Vi har inte lärt oss av erfarenheterna från Italien och Spanien. Vi bör lära av dem, vara striktare i genomförandet av åtgärder och se till att detta inte utvecklar sig till en katastrof för folkhälsan, säger han till BBC News.
I intervjun säger Joacim Rocklöv att det bara är en tidsfråga innan de svenska myndigheterna inser att de måste byta strategi.
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.