SVERIGE
Melodifestival-vinnaren ”Bara bada bastu” handlar om hur ett bastubad är det bästa botet för kropp och själ och att släppa all stress. En studie som nyligen publicerades visar just att personer som bastar inte bara har bättre hälsa och högre energinivåer utan även större lycka än de som inte bastar.
Studien som nyligen publicerades i International Journal of Circumpolar Health visar att personer i norra Sverige som bastar regelbundet rapporterar bättre hälsa, högre energinivåer och större lycka än de som inte bastar.
De har också lägre blodtryck och upplever mindre fysisk smärta. Studien bygger på data från 2022 års Northern Sweden MONICA-studie, en långsiktig undersökning av hjärt- och kärlriskfaktorer i befolkningen.
Bastuvanor och hälsoskillnader
Forskarna bakom studien analyserade svar från 971 vuxna mellan 25 och 74 år, där 66 procent av deltagarna bastade minst en gång i månaden. Bastubadarna var oftare yngre, män och mer fysiskt aktiva. De rökte mindre men drack alkohol oftare, 2–3 gånger i veckan. Trots detta rapporterade de bättre hälsa, lägre blodtryck och mindre smärta än de som inte bastade.
Även den mentala hälsan var bättre hos bastubadarna. De upplevde mindre ångest och depression samt hade högre energinivåer och större lycka. De som bastade 1–4 gånger per månad såg de största fördelarna, medan de som bastade oftare än så inte rapporterade ytterligare hälsoförbättringar – vissa hade till och med lägre lyckonivåer.
Möjliga begränsningar och framtida forskning
Forskarna påpekar att studien har begränsningar. Eftersom data samlades in vid ett enda tillfälle kan man inte avgöra om bastubad direkt orsakar bättre hälsa eller om personer med bättre hälsa helt enkelt är mer benägna att bada bastu. Dessutom var bastubadarna i studien oftare yngre och män, vilket kan ha påverkat resultaten.
För att förstå sambandet bättre planerar forskarna fler studier, inklusive en ny undersökning om bastubad och kallbad. Syftet är att få en djupare förståelse för hur miljö och sociala faktorer påverkar bastuupplevelsen och dess hälsoeffekter.

Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.