BOSTAD
Många svenskar bygger trall varje år. Om trallen ska hålla i längden måste den underhållas. En expert från branschorganisationen Svenskt Trä betonar vikten av att rengöra- och underhålla trallen på rätt sätt. Med rätt metod får altanen eller trädäcket de bästa förutsättningarna att hålla år efter år.
– Man kan rengöra sin uteplats på flera sätt men en grundregel är att fundera på hur smutsig ytan faktiskt är. De flesta vill att det ska gå snabbt och smärtfritt, och det bästa tipset blir därför att rengöra ofta. Rengör du några gånger varje säsong så behöver det inte ta så lång tid, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och handel på Svenskt Trä.
Då kan trallen förstöras
Om trallen inte är alltför smutsigt går det bra att tvätta med såpa och vatten, eller vatten med lut. Det finns också särskilda rengöringsmedel hos byggvaruhandeln som är lämpade just för rengöring av trä. Har det gått för lång tid mellan tvättarna kan det krävas andra hjälpmedel. Att tvätta med högtryckstvätt kan vara en lösning för att få bort mer envis smuts. Då är det viktigt att inte använda för högt tryck i strålen eftersom den kan rugga upp träytan, vilket skapar flisor och skador.
– Ett vanligt misstag är att man använder högtryckstvätt med alldeles för högt tryck i strålen. Då kan trallen förstöras och det leder i många fall till stickor under sommarfötterna. Lågt tryck och gärna i kombination med en roterande borste fungerar bäst, säger Johan Fröbel.
Behandla torr trall
När trallen är ren behöver den behandlas eftersom en obehandlad yta riskerar att drabbas av små sprickor. Vänta tills att trallen är torr innan behandling, virket ska ha högst 16 procent i fuktkvot. Använd olja, färglös eller med pigment, eller lasyr.
– Det är viktigt att trallens yta är helt torr innan man oljar in den. Annars finns det risk att oljan inte tas upp. Ett tips är också att olja hela trallytan vid ett och samma tillfälle för att undvika skarvar och överlappningar, säger Johan Fröbel.
FAKTA / OM BYGGBESKRIVNINGAR
Byggbeskrivningar är till för dig som vill bygga i trä. I samarbete med Svensk bygghandel har vi sedan 1983 tagit fram många uppskattade byggbeskrivningar. Byggbeskrivningar.se visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På byggbeskrivningar.se finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar.
Foto: Per Bergkvist