ANNONS

Bebis ligger på rygg på golvet
Foto: Freepik

Barnafödandet i Sverige det lägsta på 20 år

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Antalet födda barn i Sverige första halvåret i år är det lägsta under årets första sex månader sedan 2003, visar ny statistik från SCB. Jämfört med i fjol minskar barnafödandet i nio av landets tio största kommuner. 

Under januari–juni i år föddes knappt 51 600 barn i Sverige. Det är nästan 3 000 färre än under motsvarande period i fjol, en minskning med 5,5 procent.

– Inte sedan 2003 har det fötts färre barn under årets första sex månader, och då var den totala folkmängden nästan 1,6 miljoner invånare mindre än i dag, säger Ann-Marie Persson, befolkningsstatistiker på SCB.

När det första halvåret summeras har barnafödandet minskat i 193 kommuner jämfört med första halvåret 2022.

– I 48 kommuner är antalet nyfödda det lägsta på hela 2000-talet, vilket är så långt tillbaka SCB:s halvårsstatistik sträcker sig.

Minskar i stora kommuner

Barnafödandet minskar inte bara i kommuner vars totalbefolkning minskar, utan även i flera av landets större kommuner.

– Barnafödandet minskar i nio av landets tio största kommuner. Bara i Örebro syns en ökning jämfört med i fjol, men den är marginell, 0,2 procent. Tittar vi på de 20 största kommunerna minskar barnafödandet i 15 av dessa.

I landets tre största kommuner är antalet nyfödda hittills i år det lägsta på flera år. I både Stockholm och Göteborg har antalet födda minskat med 3 procent jämfört med första halvåret i fjol. I Malmö är minskningen 4,5 procent.

– I Stockholm och Göteborg är antalet nyfödda det lägsta sedan 2005, i Malmö sedan 2008, säger Ann-Marie Persson.

Källa: SCB

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS