SVERIGE
Nu blir det enklare att servera goda, klimatsmarta och näringsriktiga skolluncher. I dag presenterar Arla sitt nya receptverktyg Goda Mål, som ska underlätta för skolkök att planera måltider som passar såväl elevernas smaklökar som skolornas budgetar och hållbarhetsmål.
Arla har utvecklat Goda Mål – ett nytt receptverktyg som ska hjälpa skolor att skapa matglädje samtidigt som de arbetar med att uppfylla sina hållbarhetsmål. Med Goda Mål kan skolor bland annat ta fram färdiga menyer med recept som är lättlagade, klimatberäknade och budgetsmarta.
– Skolköken har en oerhört viktig roll eftersom de lägger grunden för barn och ungdomars matvanor. Samtidigt kan det vara svårt att nå upp till alla de krav som ställs på skolmaten – det ska vara gott, nyttigt och inom budget. Med 25 års erfarenhet av att skapa och provlaga populära recept ser vi att Arla kan vara en del lösningen, säger Lotta Bäckman, kock och receptutvecklare på Arla i ett pressmeddelande.
Smak och hållbarhet går hand i hand
I dagsläget finns över 170 Goda Mål-recept i Arlas kundportal, och det fylls på med fler allt eftersom. Alla recept som är märkta med Goda Mål-symbolen är:
- Klimatberäknade med data från RISE klimatdatabas för livsmedel och har ett lägre avtryck än 1,2kg CO2e.
- Näringsberäknade och följer de nordiska näringsrekommendationerna.
- Anpassade för skolors budget och kök.
- Provlagade och utvecklade för att bidra till lågt matsvinn.
Goda maträtter
För att måltiderna ska falla många i smaken har Arla utgått från sina mest populära recept. Dessa har sedan uppdaterats och moderniserats, till exempel har man lagt till mer grönsaker och minskat andelen kött.
– Det måste smaka gott, för om maten inte äts upp är den inte hållbar. Då blir det istället matsvinn, och dessutom riskerar eleverna att inte få i sig tillräckligt med energi och näring för att orka hela skoldagen, avslutar Lotta Bäckman.
FAKTA / GODA MÅL
Goda Mål är utvecklat för att det ska vara enkelt att hitta recept, bygga menyer och skapa matglädje som passar alla krav på en modern skolrestaurang. Goda Mål bygger på en helhetssyn för hållbara måltider. Utöver lågt klimatavtryck behöver maten som serveras vara populär, innehålla rätt näring och vara lätt att laga till rimlig kostnad.
Foto: Arla