ANNONS

Majblomman som saknar ett blad
Foto: Majblommans Riksförbund

Årets majblomma är unik – saknar ett blad för att symbolisera barnfattigdomen i Sverige

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

På torsdagen presenterades årets majblomma. Majblomman, som är violfärgad, är unik då den saknar ett blad för att påminna om arbetet mot barnfattigdom i Sverige där ett av tio barn lever i ekonomisk utsatthet. “Att rycka bort det tionde blombladet kan låta brutalt, men vi vill markera hur allvarligt vi ser på det ekonomiska läget ur barnperspektiv”, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell.

Enligt Rädda Barnens barnfattigdomsrapport lever 1 av 10 barn i Sverige i ekonomisk utsatthet. Majblomman har under lång tid märkt att barnfamiljers behov av stöd har ökat. Detta är bakgrunden till att årets majblomma har en unik design: 1 av 10 blomblad saknas. Det avslöjades när 2024 års lila majblomma visades upp på Björngårdsskolan i Stockholm.

“Det känns fantastiskt att ha vunnit Majblommans designtävling och spännande att blomman ser annorlunda ut i år. Bladet som fattas är en symbol för en viktig fråga”, säger Alexis Monnakgotla Svensson, 16 år, som designat årets majblomma.

Alexis Monnakgotla Svensson har designat Majblomman 2024
Alexis Monnakgotla Svensson har designat årets Majblomma.

Tufft för många barnfamiljer

Med på presskonferensen var även Majblommans generalsekreterare Åse Henell.

“Att rycka bort det tionde blombladet kan låta brutalt, men vi vill markera hur allvarligt vi ser på det ekonomiska läget ur barnperspektiv. Vi hoppas och tror att svenska folket kommer att förstå symboliken. Det är tufft för många barnfamiljer, särskilt efter två år av ökade levnadskostnader och inflation. Den udda majblomman är en påminnelse om statistiken: 1 av 10 lever i barnfattigdom”, säger Åse Henell.

Färgens symbolik

Majblommans lila färg har inspirerats av gemenskapen med en kompis.

“Min kompis heter Viola, så majblomman blev violfärgad! Vi blev bästisar på ett teaterläger, och juryn fastnade för min motivering där jag skrev om det. Majblomman jobbar ju för att alla barn ska få hålla på med aktiviteter på fritiden”, berättar designern Alexis.

Stöttar barn och unga

Majblomman är en barnrättsorganisation och delar ut ekonomiskt stöd till barn i familjer som inte har råd med vanliga men viktiga saker. Det handlar om allt från varma vinterkläder till avgifter för fritidsaktiviteter.

“Om man vill ha ett fritidsintresse så är det för dyrt för många. Barn och ungdomar har väldigt olika förutsättningar. Mycket beror på vilken skola man går på och vilka möjligheter föräldrarna har. Så borde det inte vara”, säger Alexis Monnakgotla Svensson.

“Att rycka bort det tionde blombladet kan låta brutalt, men vi vill markera hur allvarligt vi ser på det ekonomiska läget ur barnperspektiv. Vi hoppas och tror att svenska folket kommer att förstå symboliken.”

Åse Henell, generalsekreterare för Majblomman
Majblomma som saknar ett blad
Årets majblomma är violfärgad och saknar ett blad – en påminnelse om barnfattigdomen i Sverige.

FAKTA / MAJBLOMMAN

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner. 

Den 10 april är det säljstart för cirka 40.000 barn över hela landet. Blomman som saknar ett blad kommer att säljas i barnens webbshoppar och i Majblommans webbutik. Klassiska majblommor, kransar, klistermärken och pins kommer att säljas samtidigt.

Foto: Majblommans Riksförbund

+1
1
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS