ANNONS

Arbetsförmedlingen: Sex av tio varslade har blivit uppsagda

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Efter snart ett år med Coronapandemin har 58 procent av dem som varslades i mars-juni blivit uppsagda efter ett halvår. Men det är stor variation mellan olika branscher.

Coronakrisen har snart pågått i ett år och uppföljning efter sex månader visar hur många varsel som hittills har lett till uppsägningar. Under mars till och med juni varslades 89 093 personer om uppsägning. Sex månader senare hade närmare 52 000 personer eller 58 procent blivit uppsagda.

Under finanskrisen var motsvarande siffra 64 procent.

Alla som varslas och sägs upp går inte ut i arbetslösheten. Men 23 000 personer eller 26 procent av de varslade har varit arbetslösa någon gång under de sex efterföljande månaderna från lagt varsel. Under finanskrisen var det 30 procent. 

Andelen som blivit uppsagda och arbetslösa varierar mellan olika branscher.

– Tudelningen är väldigt tydlig och krisen är i högre grad koncentrerad till vissa näringsgrenar. Det är främst inom privata tjänstesektorn så som hotell- och restaurang- och kulturbranschen den lett till uppsägningar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.  

I spåren av pandemin har arbetslösheten ökat för samtliga län. Arbetslösheten har dock ökat förhållandevis mest i storstadslänen, framför allt Stockholms och Västra Götalands län. Men även i län med en utbredd tjänstesektor som Uppsala och Hallands län. 

Vår uppföljning visar också att en stor andel som varit arbetslösa under perioden återfinns inom hotell, restaurang, besöksnäring och handel. I dessa branscher är det dessutom vanligt med tillfälligt anställda och de ingår inte i varselstatistiken.

– Det här handlar om personer i branscher där det snabbt går ner men också snabbt kan uppstå behov när det vänder. Under tiden är vår roll att motivera de arbetslösa att bygga på och bredda sin kompetens så att de är redo att ta de jobb som kommer att finnas, säger Annika Sundén.

Arbetsförmedlingen fortsätter att följa utvecklingen på arbetsmarknaden under krisen. Under vecka 3 skrev 10 095 personer in sig som arbetssökande. Det är något färre än föregående vecka. Andelen arbetslösa minskade till 8,8 procent, då fler lämnar Arbetsförmedlingen för arbete och utbildning. 

Den gångna veckan varslades 958 personer om uppsägning. Hittills i år har 2 766 personer varslats. Totalt har 119 753 personer varslats sedan i början av mars 2020.

FOTO: ARBETSFÖRMEDLINGEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS