ANNONS

Arbetsförmedlingens fasad
Foto: Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen: Historiskt hög brist på arbetskraft

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Arbetslösheten kommer att öka under nästa år. Samtidigt väntas uppgången i arbetslösheten bromsas tack vare den historiskt höga bristen på arbetskraft. Den bedömningen gör Arbetsförmedlingen i sin nya prognos.

Sverige förväntas gå in i en lågkonjunktur nästa år och med den följer även en ökad arbetslöshet. Samtidigt har arbetsgivarnas upplevda brist på arbetskraft under hösten fortsatt att öka från redan höga nivåer. Den stora bristen på kompetens medför att arbetsgivarna i större utsträckning värnar om att behålla sin personal, vilket bidrar till att uppgången av arbetslösheten bromsas.

– Arbetsgivarna är mer försiktiga att nyanställa men vi ser ingen tvärinbromsning som vi kunde göra inom delar av arbetsmarknaden under pandemin. Det kommer vara fortsatt stor efterfrågan på utbildad arbetskraft, inte minst inom vård och omsorg, säger Anders Ljungberg, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Långtidsarbetslösheten befaras öka

Långtidsarbetslösa, alltså personer som har varit utan arbete i mer än tolv månader, kommer att få ännu svårare att etablera sig på arbetsmarknaden. Fler behöver därmed ta del av utbildningsinsatser och subventionerade anställningar för att öka sina chanser att etablera sig på arbetsmarknaden på sikt.

– Arbetsförmedlingen behöver arbeta långsiktigt och målinriktat eftersom det tar tid att skaffa sig den kompetens som krävs. Vi behöver jobba tillsammans med kommunerna, arbetsgivarna och de privata aktörerna för att bryta och förhindra långtidsarbetslösheten, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

FAKTA / ARBETSLÖSA

Andel och antal inskrivna arbetslösa (årligt genomsnitt, utfall för 20202021, prognos 20222024)

2020: 8,5 procent – 437 000

2021: 7,9 procent – 409 000

2022: 6,8 procent – 343 000

2023: 6,9 procent – 357 000

2024: 6,9 procent – 363 000

Foto: Arbetsförmedlingen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS