Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

SPORT

Opinion

Tjänster

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Appen som hjälper dig att minska matsvinnet i sommar – vinst för både plånboken och planeten

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MAT & DRYCK

Du har väl inte missat att du kan använda appen Too Good To Go för att rädda matvaror som riskerar att slängas i slutet av dagen till reducerat pris – en vinst för både plånboken och planeten. Det finns nämligen ett stort intresse för att rädda mat i området och flera butiker, restauranger och caféer har redan anslutit sig.

Under semesterledigheten kan det passa bra att vara lite mer återhållsam med semesterkassan och samtidigt göra något bra för planeten? Via appen Too Good To Go kan Oskarshamnsborna och sommargäster handla mat som riskerar att slängas i slutet av dagen till reducerat pris – en vinst för både plånboken och planeten! 

Omtyckta partners

I appen kan användare rädda mat från en uppsjö av caféer, matbutiker och restauranger. Innehållet i kassen är en överraskning, men man vet alltid vilken matkategori innehållet tillhör. I Oskarshamn, dit många turister reser nu i sommar, finns möjligheten att rädda kassar från omtyckta partners såsom Espresso House och Grand Station.

En härlig nyhet är att flertalet Coop-butiker i Oskarshamn nyligen anslöt sig som partner. Detta innebär att användare nu kan rädda mat från butiker som Coop Flanaden, Coop Mönsterås, Coop Hultsfred, Coop Alsterbo och Coop Berga.

Utöver detta har Too Good To Go samlat sina bästa tips till era läsare för att minska sitt eget matsvinn under högsommaren och den fruktade rötmånaden – som betyder lågsäsong för hållbarheten på våra matvaror. 

Sommar & rötmånad – det här ska du tänka på

Lita på dina sinnen

Stirra dig inte blind på bäst före-datumet. Titta, lukta och smaka på maten istället om du känner dig osäker på färskheten. Använd sunt förnuft och glöm inte att vissa livsmedel är särskilt känsliga för bakterier under rötmånaden, till exempel köttfärs, mejeriprodukter och färsk fisk och ska därför hanteras med extra varsamhet. 

Förvara rätt i kylskåpet 

Först och främst, se över temperaturen i din kyl. Kylvaror ska stå kallt, där den optimala kylskåpstemperaturen är mellan 2-4ºC. Placera inga känsliga varor i kylskåpsdörren, där är det allra varmast och passar bättre för mat med hög salthalt eller konserveringsmedel. Frukt och grönt mår bäst av att förvaras torrt, med fördel i separata grönsakspåsar. 

Planera inköpen 

I början av semestern är det lätt att fylla kylen och skafferiet till max för att slippa tänka på handlingen. Men kom ihåg att inte handla mer mat än du hinner äta upp! Frukt, grönt och bröd kan börja mögla snabbare när det är rötmånad, köp därför hem lite i taget – så slipper du slänga mat om veckan bjudit på spontana utflykter eller resor.  

Tänk på hygienen

Tvätta alltid händerna noggrant innan du hanterar livsmedel eller använd handsprit om du befinner dig någonstans där rinnande vatten inte finns tillgängligt. Diska även skärbrädor och andra redskap noga och använd olika skärbrädor för kött respektive grönsaker för att undvika korskontaminering. 

Välj matvaror med korta datum

Sista minuten-handling till sommarstugehelgen? Då kan du med fördel köpa matvaror som närmar sig bäst före-datum eftersom de kommer att ätas upp samma helg. Genom att använda maträddar-appen Too Good To Go kan du rädda bland annat frukt & gröntkassar, mejerikassar och bröd & fikakassar från ett ställe nära dig. När svinnet minskar, så minskar även den negativa miljöpåverkan eftersom det inte produceras varor som aldrig förbrukas.

Packa smart för en dag i solen 

När det är dags för utflykt – planera för en varm dag! Tänk på att många matvaror trivs bäst i kyla, både för att hålla sig fräsch under dagen, men även för att kunna ta med det som inte äts upp hem. Packa mat och frukt i en kylväska med kylklampar – och saknar du det så kan du varva vattenmelon-skivorna med frysta bär eller frysta grönsaker i salladen för att hålla den kall längre.

Det går lika bra att lägga en vattenfylld pet-flaska i frysen några timmar innan picknicken, denna kan användas som kylklamp för att hålla maten sval och kunna njuta av iskallt vatten under hela dagen. Inget att packa i picknick-korgen? Kom ihåg att du kan rädda överskottsmat via Too Good To Go på vägen till stranden eller parken! 

Foto: Pressbild Too Good To Go

+1
5
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS