ANNONS

Annika Strandhäll (S) intervjuas av Oskarshamns-Nytt
Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister. Foto: Peter A Rosén

Sågningen: “Annika Strandhäll (S) borde be någon annan läsa igenom hennes inlägg innan hon publicerar dem”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

”Käbbel”.

Var det inte det Stefan Löfven (S) sa för några år sedan när han bemötte den dåvarande oppositionens kritik?

”Det där är käbbel”.

Tyvärr tycker jag att hela samhällsdebatten och därmed det politiska diskussionsklimatet håller en erbarmligt låg nivå för tillfället.

Det är väldigt lite substans i uttalanden och kommentarer från våra folkvalda på riksplanet.

“Man skriver saker på sociala medier som inte verkar genomtänkta för fem öre och framstår därmed som inte särdeles begåvad”

Thomas Wennerklint, krönikör

Man skriver saker på sociala medier som inte verkar genomtänkta för fem öre och framstår därmed som inte särdeles begåvad.

Tanklöst

Twitter är en fantastisk och outtömlig källa att ösa ur om man vill ha exempel på hur tanklöst människor på höga politiska poster, eller personer som nyligen innehaft sådana, uttrycker sig.

Annika Strandhäll (S) är en av alla som borde be någon annan läsa igenom hennes inlägg innan hon publicerar dem, men det finns gott om andra exempel från samtliga politiska partier.

Annika Strandhäll (S)
Annika Strandhäll (S). Arkivfoto: Peter A Rosén

Nu är det inte bara politiker som uttrycker sig klumpigt.

Det finns massor av journalister, tjänstemän, kändisar, influencers och helt ”vanligt” folk som också bidrar till att debatten ofta sjunker ner till Marianergravsstora djup.

“Mycket av det som skrivs bygger också på känslor i stället för fakta och förnuft”

Mycket av det som skrivs bygger också på känslor i stället för fakta och förnuft.

Tyvärr är det ju något som verkar vara vedertaget idag – att man får ”känna” det man vill och då är det rätt. Blir man ifrågasatt blir man kränkt.

Farlig utveckling

Den accepterade åsiktskorridoren idag känns också ganska smal, alltså det som för tillfället anses okej att tycka. Med andra ord det som många idag benämner som ”politiskt korrekt” att säga.

Om någon då inte uttrycker sig så, alltså ”politiskt korrekt”, då bemöter man inte det med fakta utan med hån istället.

En farlig utveckling.

“Om vi inte kan diskutera saker för vad de är och vara ärliga med vilka problem vi har i samhället på ett öppet sätt så kommer ju eventuella lösningar att sopas under mattan”

Om vi inte kan diskutera saker för vad de är och vara ärliga med vilka problem vi har i samhället på ett öppet sätt så kommer ju eventuella lösningar att sopas under mattan.

Verbal pajkastning

Förutom den ekonomiska krisen med inflation och absurda elpriser där de politiska blocken utövar någon sorts verbal pajkastning om vems fel det är istället för att hjälpas åt att lösa den, så handlar samhällsdebatten idag i stor utsträckning om hur vårt samhälle, alltså Sverige, har förändrats – och inte till det bättre.

Gängkriminaliteten har eskalerat till nivåer vi inte trodde var möjligt (vi såg det inte komma), skjutningar, sprängningar, gruppvåldtäkter, misshandel, förnedringsrån och organiserat bidragsfusk är vardagsmat.

Utanförskapsområdena verkar ha egna lagar, vi fick uppleva upplopp på flera platser förra påsken.

Lever vi i ett tryggt land? Har vi kontroll på situationen? Har vi lyckats integrera de människor som kommit hit?

“Att sedan få höra uttalanden som att det har alltid varit så här i Sverige är bara befängt. Självklart har det inte det”

Att sedan få höra uttalanden som att ”det har alltid varit så här i Sverige” är bara befängt. Självklart har det inte det.

Naturligtvis har inte Sverige varit fritt från våld och bekymmer tidigare heller, så naiv är jag förstås inte, men om vi inte ser att det är annorlunda nu så är det märkligt.

Huvudet i sanden

På ”Folk och försvar” läste Evin Cetin (advokat, författare och f.d. aktiv socialdemokrat) lusen av nuvarande och tidigare ansvariga regeringar för att de ”blundat för fakta” och underlåtit att vidta åtgärder som kunde gjort att dagens situation varit betydligt mindre allvarlig.

Hon hänvisade till en utredning gjord 2010 av Carin Götblad, numera polismästare vid NOA (Nationella operativa avdelningen).

I den utredningen slog hon fast att det enbart i Stockholmsområdet fanns runt 5 000 unga pojkar på väg in i kriminalitet, dessutom presenterades det konkreta åtgärder för att komma åt problemet.

Vad som gjordes?

Precis – inte ett dugg! Det var huvudet i sanden.

Janne Josefsson hade några år tidigare gjort en liknande undersökning i Göteborg och kommit fram till samma sak. Många ungdomar stod på tröskeln till kriminalitet och det var en tickande bomb.

Hörsammades detta? Inte speciellt, i stället fick Josefsson skit eftersom detta pekade ut grupper av individer i vissa områden, och det var förstås inte de ”finare” områdena.

“Varför har vi blundat?”

Men varför har vi blundat?

En orsak är nog att det är oerhört känsligt med etnicitet, vi ska inte peka ut vissa grupper av människor, ursprung är inte en faktor heter det.

Nej, det är det kanske inte men eftersom vi i Sverige har varit naiva på många sätt så har vi själva skapat ett problem där många som kommit hit inte tagit plats i samhället.

Viktigt att påpeka så är det här, alltså integration, något vi varit dåliga på länge – jag pratar inte bara om de senaste tio åren.

Lika illa

För mig är det lika illa vem det än är som begår brott. Det spelar ingen roll vem man är eller var man kommer ifrån. Kan man inte sköta sig ska man dömas efter gällande straffskala. Punkt.

Det är precis lika illa om Sture i Kramfors misshandlar sin fru som att hedersrelaterat våld förekommer.

Men det är inte konstigt att många blir upprörda av ”nya” typer av brott eftersom vi inte sett det tidigare. Det är däremot tragiskt att många drar alla ”invandrare” (hur man nu definierar det) över en kam och lika tragiskt att det finns en del som inte tar ordentligt avstånd mot och fördömer brottsligt beteende av rädsla för att kränka en stor grupp i samhälle.

“Vart är vi på väg?”

Om vi vågar kalla en spade för en spade och slutar käbbla så kanske vi kan komma en lösning på spåren. Det vore fint om debatten kunde bli lite mer resultatorienterad i stället för att handla om att peka finger och tala om alla fel som andra har gjort.

Som de säger i ”På spåret”: Vart är vi på väg?

Jag hoppas svaret är ”Mot ett bättre Sverige”.

Inte tillbaka till som det var förr, dit kommer vi ju förstås aldrig – allting utvecklas ju.

Men bättre än det är nu kan vi.

Ta hand om varandra i helgen!

Ha det gott!

/Thomas

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS