ANNONS

Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på en pressträff i Oskarshamns stadshus
Rolf Lindström (M). Foto: Peter A Rosén

Anhöriga anser att det är förvaring som gäller inom äldreomsorgen: Så svarar ansvarig politiker

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

”Vi anhöriga anser att boenden inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun i praktiken är förvaringsplatser”, skrev anhöriga i en insändare som ON publicerade den 15 mars.

Hur ser socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på detta?

Vi ställer frågan på torsdagen.

– Att kalla det för förvaringsplatser är lite tveksamt, tycker jag. Jag tycker att vi har många aktiviteter för våra äldre. Det är bara att gå in på Instagram – där lägger man ut olika aktiviteter som man håller på med. Om en person vill sitta ensam vid ett bord, ja, det kan ju vara självvalt. Man vill kanske ha lugn och ro under en stund. Det är väldigt svårt att besvara en sådan insändare, som är ganska vid i sina påståenden. Min uppfattning är att vi har en god omsorg.

“Köper inte det”

– Jag kan stödja mig lite grand på Socialstyrelsens öppna jämförelser, som görs varje år, där man får berätta vad man tycker om äldreomsorgen. Där ligger vi på mellan 85 och 90 procent i nöjdhet – och det tycker jag att man kan luta sig emot. Jag vet att våra enhetschefer – och samtliga anställda – jobbar hårt med att sysselsätta folk. Vi har ferieungdomar också, som jobbar inom äldreomsorgen. Så jag köper inte det argumentet, svarar Rolf Lindström.

Men hur ser du på det, rent allmänt, att anhöriga har den här bilden? Är det något som bekymrar dig?

– Nej, men upplever man att det är på det sättet, så ska man vända sig till närmaste enhetschef och beskriva vad man har sett och fråga hur man jobbar med frågan och så vidare. Det är mest en verksamhetsfråga. Men skulle vi se ett stort missnöje, generellt sett, så får politiken ta tag i det. Men jag upplever inte att vi har ett generellt missnöje på det sättet. Det är i alla fall inget som har kommit till min kännedom.

“Frågan är verkligen komplex”

Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun

Men om man är dement så är det svårt att säga vad man tycker.

– Jo, det är jag fullt medveten om. Du tänker på Socialstyrelsens öppna jämförelser?

Ja.

– Ja, absolut. Det har jag full förståelse för – men vissa gånger kan man få hjälp av anhöriga. Men det kan också vara svårt. Så visst är det så. Och det kan dessutom vara svårt att avläsa hur en dement person mår. Det kan vara svårt att avgöra om det är självvalt, eller inte, att exempelvis sitta ensam. Så frågan är verkligen komplex, säger Rolf Lindström.

Tycker du att det är viktigt att en dement person aktiveras lika mycket som andra inom äldreomsorgen?

– Ja, nu svarar jag som en lekman – men man bör kunna aktiveras utifrån de givna förutsättningarna som man har som individ. Men det är svårt att jämföra graden av aktivitet mellan dementa och somatiskt sjuka. Där får jag lita på professionen, att man har goda kunskaper och erfarenheter om det – och hjälpmedel, givetvis, säger Rolf Lindström.

Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun.
Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén
+1
6
+1
0
+1
2
+1
5
+1
1
+1
2
+1
40

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS