ANNONS

Andreas Erlandsson
Foto: Oskarshamns kommun

Andreas Erlandsson (S) vald till ny ordförande för Kärnkraftskommunerna

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Styrelsen för Kärnkraftkommunernas samarbetsorgan har valt ett nytt presidium för mandatperioden 2023-2026. Till ny ordförande valdes Andreas Erlandsson (S), som är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Oskarshamns kommun och till vice ordförande valdes Ann-Charlotte Stenkil (M), som är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Varbergs kommun.

Beslutet togs vid ett styrelsemöte i Varberg den 31 mars i samband utbildningsdagar för de lokala säkerhetsnämndernas ledamöter. Andreas Erlandsson efterträder det tidigare kommunalrådet Margareta Widén-Berggren (S), Östhammars kommun.

– Jag ser fram mot uppdraget och vill gärna betona vikten av att KSO tillsammans med medlemskommunerna är parter i den svenska energiomställningen. En intressant tid där en mix av olika energislag och ny kärnteknik kommer att behövas för att möta den ökade elförbrukningen i samhället. Det är då av största vikt att kommunerna har möjlighet till insyn och dialog i den framtida beslutsprocessen, säger nyvalda ordföranden Andreas Erlandsson.

Andreas Erlandsson är den fjärde KSO-ordföranden från Oskarshamn sedan samarbetsorganet bildades 1977. Bengt Christersson (S) varit ordförande mellan åren 1978-1988, Torsten Carlsson (S) mellan åren 1996-2002 och senast Peter Wretlund (S) mellan åren 2011-2018.

Fokus på energiomställningen

Kärnkraftskommunernas samarbetsorgan (KSO) har funnits i över 40 år. KSO har fem medlemskommuner; Kävlinge, Nyköping, Varberg, Oskarshamn och Östhammars kommuner. KSO är ett samverkansorgan för kommunstyrelserna/kommunledningarna i medlemskommunerna.

Under alla år har kärnsäkerhets- och beredskapsfrågor varit i fokus. KSO kommer under kommande år att fokusera på energiomställningen både nationellt och internationellt genom det europeiska nätverket för kärntekniska kommuner, GMF. Utvecklingen av ny kärnteknik i Sverige är ett annat fokusområde.

Studieresor för omvärldsbevakning

I sin omvärldsbevakning har KSO också genomfört arbets- och studieresor genom åren. Bland annat har Litauen/Ignalinaverket, USA och Harrisburg Ukraina och Tjernobyl, Japan och Fukushima, Frankrike och Flamanville samt Kanada besökts.

“Syftet är att följa utvecklingen i olika länder med kärntekniska anläggningar och frågor som rör kärnsäkerhet och kompetensförsörjning samt kärnavfall”, skriver KSO i ett pressmeddelande.

Ann-Charlotte Stenkil
Ann-Charlotte Stenkil (M) från Varbergs kommun är vice ordförande efter årsmötet.

Foto: Kärnkraftkommunernas Samarbetsorgan

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS