OSKARSHAMN
Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson (S) befarar att Michael Erlandsson (SD) missade ett antal geografilektioner i skolan.
– Det går inte att bo på månen. Jag bor i verkligheten – och jag tittar på fakta och statistik, säger han.
Michael Erlandsson undrar om Andreas Erlandsson bor på månens baksida, vilket vi skrev om igår. Läs artikeln här.
Michael Erlandsson och partivännen Leif Axelsson hörde av sig till vår tidning. De ville prata om den senaste tidens händelser på brottsfronten i Oskarshamns kommun.
De påpekade att det bara är Sverigedemokraterna som lyfter fram trygghetsfrågorna i den kommunpolitiska debatten.
– Jag är orolig. Vi börjar se en trend – brottsligheten i vår kommun har blivit grövre. Vi blir påminda om en kriminalitet som man vanligtvis bara förknippar med storstäder och vissa förortsområden. Men nu ser vi att den även finns i mindre städer, som Oskarshamn. Det förändrar hela vår situation, sa Michael Erlandsson.
– Jag känner att vi börjar närma oss ett krisläge i kommunen. Den här utvecklingen avstannar inte – den intensifieras istället. Då kan inte politiken sätta sig i baksätet och vila. Vi måste ta tag i de här frågorna, underströk han.
“Uppfattas olika”
– Det stämmer att Sverigedemokraterna är det enda partiet i kommunen som har med ordet trygghet i budgeten. Men vad är trygghet? Det är något som uppfattas väldigt olika, säger Andreas Erlandsson.
Han betonar att alla partier lägger fram förslag på trygghetsskapande åtgärder.
– Det kan, exempelvis, handla om ombyggnationer, ett förbättrat fritidsutbud, bättre skolmiljö och resurser till välfärden.
Kommunalrådet tycker att det är väldigt svagt av Sverigedemokraterna att inte kunna precisera vad partiet bakar in i ordet trygghet.
– De har en politisk agenda som går ut på att folk ska bli rädda och oroliga. Det är så de bygger sin politik, säger han.
Är det en taktik från Sverigedemokraternas sida?
– Ja, de vill inte att folk ska lita på samhället.
– Jag delar inte SD:s bild. Oskarshamn är en lugn kommun. Vi baserar våra beslut på fakta.
Andreas Erlandsson konstaterar också att dagens ständiga nyhetsflöde i de smarta mobilerna skapar en annan bild av verkligheten, jämfört med hur det var när dessa mobiler inte fanns.
– Det finns en annan medvetenhet idag – även när det gäller mindre händelser. För 20 år sedan fick man inte reda på allt.
Våldet har inte ökat – däremot har det förändrats, påpekar Andreas Erlandsson.
“Jättestor utmaning”
– Det var mer alkoholrelaterat förr i tiden. Nu ser vi både tillhyggen och droger. Här har samhället en jättestor utmaning. Det bästa man kan göra är att arbeta förebyggande, så att människor inte hamnar snett. Det är ett ständigt arbete, med tanke på att det kommer nya kullar.
Andreas Erlandsson konstaterar också att toleransen när det gäller våldsbrott har sjunkit – jämfört med hur det var för 20, 30 eller 40 år sedan.
– Då ledde inte alla slagsmål till en polisanmälan. Idag är det fler som anmäler – och det är bra. Men det betyder nödvändigtvis inte att antalet brott har blivit fler med tiden.
De finns de som upplever att det är otryggt i Oskarshamns kommun. Hur ser du på det?
– Genomför man en mätning precis efter en händelse, så kan man se att många har blivit rädda. Men det är framför allt mörkret som skrämmer folk. Därför satsar vi mer pengar på belysning.
Kommer fler platser att få belysning?
– Ja, men vi har inte bestämt oss för några områden än.
Sverigedemokraterna funderar på om Oskarshamns kommun kan få ett paragraf 3-område. Kommentar?
– Ökar känslan av trygghet om vi har fler patrullerande vakter i en lugn miljö? Nej, det stämmer inte.
– Kalmar län har, exempelvis, paragraf 3-områden vid Guldfågeln Arena och Giraffen i Kalmar. I vilket område i Oskarshamns kommun har vi så mycket folk samtidigt, att det är befogat med ett paragraf 3-område? Möjligen på IK Oskarshamns matcher. Men där har de redan många poliser och vakter.
Andreas Erlandsson har dessutom reagerat på att minst ett av Sverigedemokraternas förslag på trygghetsfronten är lagvidrigt. Han syftar på motionen om ett principbeslut mot IS-terrorister.
– Det finns inget parti som ställer sig bakom IS. Men vi kan inte hindra någon från att bosätta sig i vår kommun.
TEXT & FOTO
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.