MÖNSTERÅS
– Skatteunderlaget har förbättrats. Det gör att vi har en trevligare budgetsituation i år, jämfört med förra året – då det var väldigt tufft, säger Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun, efter rambudgetbeslutet i kommunstyrelsen på tisdagen.
Nu går ärendet vidare till fullmäktigeförsamlingen, där det definitiva beslutet tas.
– I budgeten har vi en kombination av effektiviseringskrav och satsningar på olika områden. När det gäller effektiviseringarna, så ligger de på två procent på alla nämnder – förutom på barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden, där de ligger på en procent, säger Anders Johansson.
“Rejäl satsning”
– Den stora satsningen ligger på socialnämndssidan, där vi går in på 11,2 miljoner kronor. Utöver det, jämfört med dagens situation, så använder vi oss av det som kallas för äldreomsorgssatsningen, som ligger på knappt sju miljoner kronor för vår del. Det är ett riktat statsbidrag som tillfaller socialnämnden direkt. Det är en rejäl satsning, totalt sett.
– Vi satsar dessutom en miljon kronor extra på skolan. Det handlar om riktade insatser till barn med speciella behov. Vi behöver förstärka de resurserna. Det finns fler satsningar i budgeten, men det är detta som sticker ut.
Socialdemokraterna satsar totalt tolv miljoner kronor på socialnämnden (utöver det riktade statsbidraget i äldreomsorgssatsningen). Hur ser du på det?
– Ja, men vi har kommunicerat vårt förslag med socialnämndens ordförande och med de här pengarna känner vi oss väldigt trygga med att socialnämnden kommer att klara av sin verksamhet. Det blir ett ordentligt tillskott.
– Det är vad man behöver i den verksamheten. Och naturligtvis försöker vi vara ansvarsfulla och budgetera för ett positivt resultat. Så vi har budgeterat med två miljoner (plus) i resultat för kommunen som helhet. Det är förstås alldeles för lågt. Ser man det på lång sikt, så behöver vi ha ett resultat på två procent – det vill säga bortåt 18-19 miljoner kronor i resultat. Där är vi inte i dag, men det är viktigt att vi har en liten marginal i alla fall, så att vi går mot ett positivt resultat. Socialdemokraterna valde dock att ta bort de två miljonerna i resultatet – och jag tycker naturligtvis att det är mycket sundare att ha någon form av marginal när man räknar.
– Man måste tänka långsiktigt när det gäller ekonomin.
Men socialnämnden har även ett effektiviseringskrav på en procent?
– Ja, på 3,4 miljoner kronor. Men totalt sett, så får nämnden en rejäl resursförstärkning.
Hur ser du på situationen för barn- och utbildningsnämnden?
– Barn- och utbildningsnämnden har bedrivit ett effektiviseringsarbete under året – och även om man möjligen hamnar på ett underskott, totalt sett, i år, så tror jag att man kommer in i en takt som följer budgeten i höst. I alla våra verksamheter måste man, i normalfallet, effektivisera något – men här tillför vi extraresurser också. Det blir en försiktig minskning för dem nästa år.
“Väldigt trygg”
– Det finns ett antal åtgärder som man kan vidta, som gör att man säkerligen kan hantera den lilla effektiviseringen. De har ett sparbeting på 2,9 miljoner kronor och de får en miljon kronor. Så det handlar om 1,9 miljoner, netto, som de har i sparbeting.
– Jag känner mig väldigt trygg med förslaget som vi lägger. Det är en långsiktig budget och en nivå som vi kan hantera.
Sedan har vi miljö- och byggnadsnämnden och kultur- och fritidsnämnden…
– Ja, miljö- och byggnadsnämnden får en kompensation på 440 000 kronor. Det är för att vi tidigare delade miljöchef med Högsby kommun – men det kommer vi inte att göra framöver. En miljö- och byggchefstjänst tillsätts i Mönsterås kommun.
“Inga problem”
– Samtidigt ligger det ett besparingskrav där på 110 000 kronor. Det är väldigt rimligt i och med att man får en förstärkning på chefssidan. Där ser jag inga problem alls. Man får alltså en nettoförstärkning på 330 000 kronor.
– När det gäller kultur- och fritidsnämnden, så har vi ett besparingskrav på 280 000 kronor. Där tillför vi inget. Det är ett rimligt besparingskrav. Ska vi effektivisera våra verksamheter, så är det viktigt att alla är med och bidrar och tar ett gemensamt ansvar för kommunens ekonomi.
Hur ser du på övriga nämnder?
– Det är inte så mycket vi kan göra där. På överförmyndarsidan har vi ett samarbete med andra kommuner. Där försvinner ett statsbidrag, som vi självklart måste kompensera för. Det är en verksamhet som vi måste ha – det är ett lagkrav.
– Nästa år har vi ett val också, så då behöver valnämnden ett anslag för att kunna hantera valet.
Sammanfattningsvis känns det alltså ganska hyfsat på budgetfronten?
– Ja, det känns som en betydligt trevligare budget att lägga jämfört med den som vi lade förra året. Där var sparkraven rätt så kraftiga. Här satsar vi ändå. Det som känns bra är att vi frigör medel för att satsa på socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Vi satsar på dem som behöver kommunens hjälp och stöd.
Investeringsbudgeten togs samtidigt.
– Den stora investeringen nästa år är reningsverket ute på Nynäs. För nästa år ligger det 41 miljoner kronor där. Vi påbörjar en del redan i år. Investeringen kommer inte att synas så mycket, men det är en nödvändig investering på grund av att reningsverket måste renoveras. Vi passar på att genomföra en nivåhöjning när det gäller reningen också.
“Stark miljöinvestering”
– Det är en stark miljöinvestering. Vi satsar också på fortsatt utveckling av våra fastigheter, när det gäller ventilation och miljö.
– Även utemiljöerna på de allmänna ytorna i hamnen ligger med nästa år. Det är en tung post på tio miljoner kronor.
ARKIVFOTO: PETER A ROSÉN
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.