ANNONS

Installation av solceller
Installation av solceller. Foto: Christian Andersson, Apelöga

Allt fler väljer att satsa på solceller i Högsby kommun

ANNONS

HÖGSBY KOMMUN

Energikontor Syd, som bland annat ägs av Högsby kommun, har ett EU-finansierat projekt som arbetar med att stödja kommunen i arbetet med att ta fram en energiplan. Enligt statistik om det lokala energisystemet så visar det att elanvändningen har minskat i Högsby och att allt fler invånare satsar på solceller.

Tillgången och användningen av energi är en ständigt aktuell fråga. Det handlar inte minst om att säkra hushållens och verksamheters tillgång till el dygnets alla timmar och årets alla dagar. I takt med alltmer oförutsägbara elpriser väljer många att installera egna solceller.

Men hur ser egentligen elproduktionen och elanvändningen ut i Högsby kommun och hur har antalet solcellsinstallationer förändrats under de senaste åren? Göran Gustavsson, projektledare på Energikontor Syd konstaterar att det fokuseras på två sektorer – hushåll och offentlig verksamhet. I båda dessa sektorer har elanvändningen minskat under senare år.

Vid en jämförelse mellan 2010 och 2023, som är det senaste året med publicerad statistik, ser man att elanvändningen har minskat. I hushållssektorn har minskningen varit runt 25 procent och ännu lite mer i offentlig sektor.

Främst vattenkraft

Elproduktionen i kommunen är främst från vattenkraft. På senare år bidrar också nätanslutna solceller alltmer till elproduktionen i kommunens geografiska område. Vattenkraften ger under ett normalåren mellan 20 och 30 GWh, medan solcellerna tillsammans bidrog med runt 3 GWh. Även om solcellerna fortfarande ger ett litet tillskott jämfört med vattenkraften, så ökar antalet installerade solceller dramatiskt. I slutet av år 2020 fanns det 45 installerade solcellsanläggningar, 2023 har motsvarande siffra vuxit till 210.

”Energisystemet i Sverige är i omvandling, det fossila ska fasas ut och i många fall är elektrifiering en möjlig lösning. För denna omställning står samhället i många avseenden oförberett. Många kommuner arbetar med sina energiplaner för att anpassa dem efter ett energisystem i förändring med ett förväntat ökat elbehov framåt i tiden”, säger Göran Gustavsson, Energikontor Syd.

FAKTA / OM PROJEKTET

Energikontor Syd, som ägs av kommunerna i södra Sverige, bland annat Högsby, har ett EU-finansierat projekt, Own Your SECAP, som stödjer kommunerna i detta arbete och som sammanställer statistik om det lokala energisystemet.

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
4

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Varje lördag får du ett mejl med veckans mest lästa och läsvärda artiklar, tips om aktuella evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS