OSKARSHAMN
Arkitekten Mats Dahlström, Kalmar, har gjort en skiss på hur det är tänkt att den föreslagna saluhallen på Lilla Torget i Oskarshamn ska se ut (med entréfasad mot Östra Torggatan):
– Nu återstår det att se vad kommunens majoritetspartier – Socialdemokraterna och Moderaterna – tycker om detta. De måste tycka att det här är en bra idé, annars får vi förstås inte igenom det, säger den partipolitiskt obundne fullmäktigeledamoten Marko Raiskio, som driver frågan inom politiken.
– Ett politiskt beslut måste tas, om att samhällsbyggnadskontoret ska ta fram en ritning. Detaljplanen har vi redan tittat på – den säger torghandel. Så den behöver inte ändras. Men vi behöver naturligtvis ett bygglov. Kommer vi så långt, så kommer vi att starta en förening. Det är föreningen som ska driva saluhallen – och kommunen ska bygga upp den. Vi kan dock inte gå vidare med detta förrän vi får ett politiskt beslut.
Ska kommunen finansiera bygget av saluhallen?
– Ja, den står ju på kommunal mark. En privat näringsidkare får inte göra något där. Kommunen kan använda mervärdespengar till byggkostnaderna. De tio miljonerna som man har lagt på det inledande arbetet inom arenaprojektet kunde man ha lagt här i stället.
Hur mycket kostar det att bygga saluhallen, på ett ungefär?
– Det är svårt att ge ett exakt svar – men den kommer att kosta någonstans mellan 10 och 15 miljoner kronor.
Hur stor ska den vara?
– 800 kvadratmeter, enligt den här skissen.
Hur många näringsidkare får plats i saluhallen?
– Vi har 18 stycken – från kommunen och länet – som är intresserade. Jag har pratat med merparten av dem. På saluhallens hemsida anger de hur mycket yta de behöver. De själva ska inte stå i saluhallen. De behöver en disk och en hylla. Föreningen anställer två personer som ska jobba med driften i saluhallen – och gårdsbutikerna skickar varor till saluhallen.
– Vi har sagt att vi ska ha öppet mellan klockan 9 och 20 på vardagarna – för att alla ska hinna handla. Och varorna fylls på mellan klockan 6 och 9 varje morgon. På lördagar är det tänkt att vi ska ha öppet mellan 9 och 16. Vi ska även ha temadagar. Varje gårdsbutik ska ha en temadag. På lördagar ska en gårdsbutik sälja, och berätta om, sina produkter. Blir det lyckat, så kanske vi utökar temadagarna från en till två dagar per vecka. Onsdagar och lördagar, exempelvis.
Varför behöver Oskarshamn en saluhall?
– Centrum håller på att tyna bort. Det är fler tomma lokaler än någonsin tidigare – och skulle H&M bestämma sig för att flytta, ja, då blir det ännu värre. Det finns inget som drar kunder till butikerna. Men centrum kan överleva med hjälp av en saluhall. En saluhall – där man kan köpa närproducerad mat – drar alltid folk, vilket gynnar butikerna i centrum. Man kanske köper en skjorta, eller något annat, efter inköpet i saluhallen.
– Vi måste ha ett levande centrum. Jag har sett på sociala medier att vissa tycker att det är bättre att ha saluhallen i de tomma lokalerna. Men det är inte det som är poängen. Poängen är att vi måste ha något centralt, på något av torgen, som drar folk hela tiden. Det leder till att det blir lättare att hyra ut tomma lokaler i centrum.
– Sedan är det en landsbygdsfråga också. Får man en central saluhall, ja, då växer även landsbygden. Då får de ännu mer att göra – och då får vi ännu fler jobb på landsbygden. Hela Oskarshamns kommun gynnas av detta.
Allt i saluhallen ska vara lokalproducerat?
– Ja, allt ska vara lokalproducerat. Vi vill även att maten ska komma in på skolorna, restaurangerna och arbetsplatserna, så att vi blir självförsörjande på mat i kommunen. Mat är dyrt – och den kommer att bli ännu dyrare. Säg att omkring 20 000 personer i kommunen börjar tänka på att äta närproducerat, ja, då får vi en effekt.
Hur kommer en saluhall att slå mot exempelvis Coop Flanaden-butiken?
– Det kommer att slå lite grand mot Coop, när det gäller vissa saker – men Coop har sina basprodukter som inte saluhallen har. Saluhallen har närproducerad mat, basvarorna, men Coop har en massa annat.
Coop kanske till och med gynnas av en saluhall?
– Ja, exakt – för då kommer folk till centrum. Man köper kanske en god köttbit i saluhallen – och sedan köper man kanske schampo och annat på Coop. Man drar varandra. Detta kommer bara att gynna Coop, svarar Marko Raiskio.
En del tycker att det är fel, av olika skäl, att lägga saluhallen på Lilla Torget. Hur ser du på det?
– Man lägger saluhallen centralt för att man vill att folk ska komma dit. Annars kommer de andra butikerna att dö ut. Jag har hört att en del hellre vill ha saluhallen i hamnområdet. Men poängen är att saluhallen ska dra folk till centrum.
Men då förlorar vi parkeringsplatserna på Lilla Torget…
– Jo, men det är elva platser som försvinner. Jag tror inte att det är hela världen.
De som ska besöka saluhallen, var ska de parkera sina bilar?
– Det finns parkeringar överallt i närområdet. De räcker gott och väl. Och vi har ju öppet mellan klockan 9 och 20 på vardagarna. Det är ingen folksamling klockan 9. Du kan planera in dina inköp vid lämpliga tidpunkter.
Och du är en av dem som vill att kommunen ska återgå till avgiftsfria parkeringar med p-skiva…
– Ja, absolut. Att ta bort upplägget med p-skiva var ett dumt påhitt. Att införa parkeringsavgifter var rena rama vansinnet.
Finns det plats för fler än 18 näringsidkare i saluhallen?
– Ja, det är en glasbyggnad och det går att förlänga den. Vi har valt en permanent byggnad för att vi vill att den ska vara permanent. Men det går att flytta den till ett annat ställe om det skulle visa sig att vi inte kan ha den på Lilla Torget.
– Först diskuterade vi en tältlösning, men det blir inte bra. Det får bli en permanent byggnad, pang – och sedan kör vi. Och skulle det inte fungera, så flyttar vi byggnaden. Men jag kan inte se varför det inte skulle fungera på Lilla Torget.
Vet du något om när politiken ska lyfta frågan?
– Jag har pratat med kommunalrådet Lucas Lodge (M) – och jag har skickat ritningarna till honom. Vi får kontakta politikerna igen i augusti. Vill inte majoritetspartierna ha en saluhall, ja, då får jag skriva en motion om det. Och då tar det ännu längre tid. Min förhoppning är att vi ska få upp saluhallen innan O-Ringen (som anordnas i Oskarshamn, med omnejd, nästa sommar).
Skulle saluhallen kunna vara klar till våren?
– Ja, det tror jag. Men det hänger på politikerna. Säger majoritetspartierna nej, ja, då får vi vänta på ett eventuellt maktskifte.
Har du fått några signaler om vad Socialdemokraterna och Moderaterna tycker om saluhallsidén?
– Moderaterna tycker att det är en jättebra idé. Men det återstår att se vad Socialdemokraterna tycker. Jag har inte pratat med dem. Säger Anton Sejnehed (S) och Andreas Erlandson (S) nej, ja, då blir det ett nej. Men så här långt är det bara Sverigedemokraterna som har sagt absolut nej till en saluhall på Lilla Torget.
Du som är företagare pratar dagligen med många företagare i Oskarshamn. Hur ser de på detta?
– Ja, de flesta har en väldigt positiv inställning till saluhallen. De vill ha ett levande centrum. Sedan finns det enstaka personer som har en annan åsikt, säger Marko Raiskio.
Foto: Freepik (överst)
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.