OSKARSHAMN
Han är son till oskarshamnaren, riksdagsledamoten och partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson (SD).
– Det går väl till viss del säga att jag går i hans fotspår, svarar Anton Liljegren Johansson när ON ställer en fråga om det hela.
15-åringen, som fyller 16 senare i år, är ordförande för Ungsvenskarna, Sverigedemokraternas ungdomsförbund, i Oskarshamns kommun och distriktssamordnare för Ungsvenskarna i Kalmar län.
Vår tidning intervjuar Anton Liljegren Johansson i stadsparken i Oskarshamn på torsdagseftermiddagen.
Han berättar att Ungsvenskarna i Oskarshamns kommun har omkring 30 medlemmar och i distriktet finns det mellan 300 och 350 ungsvenskar.
– Den lokala föreningen i kommunen drog i gång med sin verksamhet i början av det här året. Just nu är Ungsvenskarna det enda politiska ungdomsförbundet i Oskarshamns kommun.
Pratas det mycket politik hemma hos er, med tanke på att din pappa har tunga politiska uppdrag?
– När han väl kommer hem, så blir det oftast väldigt lite prat om politik. När han är ledig så vill han helst prata om annat – om hockey eller andra intressen som finns inom familjen, svarar Anton Liljegren Johansson, som gick med i Sverigedemokraterna och Ungsvenskarna förra året.
Vad var det som gjorde att du valde att gå med i SD och Ungsvenskarna? Kändes det självklart?
– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor – och jag har läst om de åtta största partiernas politik. Jag har även tittat på vad de olika ungdomsförbunden tycker. Efter en samlad bedömning valde jag att gå med i Sverigedemokraterna och Ungsvenskarna. De står närmast mina åsikter.
Vad hade din pappa sagt om du hade blivit socialdemokrat, exempelvis?
– Jag ska inte spekulera om det – men både jag och han tycker att jag ska välja själv. Han hade inte lagt sig i mitt val om jag exempelvis hade valt att bli vänsterpartist, miljöpartist eller moderat. Han skulle stödja mig oavsett vilket parti jag valde.
Vilken fråga är viktigast för dig?
– För närvarande är det energifrågan som jag brinner för mest, med tanke på hur det har sett ut under de senaste åren. Med tanke på att jag studerar, så är även skolfrågorna viktiga för mig. De bristande skolresultaten i Sverige är en aktuell fråga, svarar Anton Liljegren Johansson, som nyligen gick ut nian.
Han börjar på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn i höst.
– Jag har valt ekonomiprogrammet – och jag hoppas på ett jobb inom ekonomibranschen. Kanske möjligtvis mäklare eller egenföretagare. Men jag hinner fundera vidare på det under mina tre år på gymnasiet. Jag har inte riktigt bestämt mig än.
Och politiken vill du givetvis satsa på framöver. Får vi se dig i riksdagen om ett antal år, tror du?
– Det får vi se. Kommunfullmäktige är det som jag kommer att ha siktet inställt på under de kommande åren.
Ni kanske kommer att sitta i riksdagen samtidigt, i framtiden, du och din far…
– Jag är långt ifrån redo för riksdagen. Hur det ser ut längre fram i tiden, ja, det får vi se då.
Du kommer kanske in i fullmäktige i nästa val, 2026…
– Ja, det är möjligt att ni kommer att få se mig i fullmäktiges talarstol efter det valet, svarar Anton Liljegren Johansson, som fyller 19 år efter valet 2026.
Vilken fråga brinner du mest för på det lokala planet?
– Det finns ett flertal viktiga frågor – men just nu tänker jag främst på arenafrågan och energifrågan.
De återinförda parkeringsavgifterna i centrala Oskarshamn har varit en het fråga på sistone. SD vill ha tillbaka p-skivan och de avgiftsfria parkeringarna…
– Ja, det har vi varit väldigt tydliga med. Det blir inte lika attraktivt att åka in till centrum och handla på grund av de återinförda parkeringsavgifterna.
Att sverigedemokrater och ungsvenskar är rasister är något som ni får höra regelbundet, från olika håll. Hur vill du bemöta det?
– De argumenten har ingen grund. Man anklagar oss för både det ena och det andra utan att titta på vår politik. I vårt partiprogram finns det inget som kan ses som rasistiskt, säger Anton Liljegren Johansson.
När Sverigedemokraterna bildades för 35 år sedan fanns det nazianstrukna personer bland grundarna och medlemmarna. Hur ser du på det?
– Det är ingen uppgift som jag har möjlighet att kommentera.
Hur vill du själv beskriva dagens SD?
– Att vi är en motpol till det socialdemokratiska styret som varade ganska länge. Jag tänker främst på Magdalena Anderssons och Stefan Löfvens regeringar. Vi förlorade otroligt mycket under de åtta åren (2014–2022). Vi hade en massinvandring och en misslyckad integration, vilket ledde fram till splittringen och parallellsamhällena som vi ser i dag. Skjutningar ingår i vardagen för många i våra storstadsförorter.
Jag jobbade som reporter på Östra Småland/Oskarshamns-Nyheterna under många år. Jag minns att det exempelvis var långt ifrån självklart att skriva om SD under valrörelsen 2006. Det stora motståndet som fanns då finns inte i dag…
– Bilden av partiet har verkligen förändrats med tiden. Vi har bevisat att vi inte var det som man då trodde att vi var.
Du känner inte av något motstånd i dag?
– Nej, inte från mediernas sida. Men det finns personer, både yngre och äldre, som kallar mig för diverse fula saker. Det de kallar mig är också felaktigt, säger Anton Liljegren Johansson, som exempelvis tycker att den tidigare sverigedemokraten Marko Raiskio, som numera är en partipolitiskt obunden fullmäktigeledamot i Oskarshamns kommun, uttryckte sig på ett anmärkningsvärt sätt när han replikerade på en av Anton Liljegren Johanssons insändare i ON (läs insändarna här och här).
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att han valde att göra ett påhopp på min ålder – som att jag inte var gammal nog för att kunna ställa frågan som jag ställde. Jag tycker att man ska bli bemött med respekt, oavsett ålder, speciellt när det handlar om en yngre person. Det var olyckligt att han, som fullmäktigeledamot, betedde sig på det sättet.
Kommer du att replikera på hans replik?
– Nej, det kommer jag inte att göra.
Hur vill du beskriva tonen i de sociala medierna, generellt sett?
– Det är en väldigt trevlig ton gentemot mig och ungdomsförbundet.
I de sociala medierna möter du kanske inte så många från de politiska motståndarlägren?
– Nej, det brukar jag inte göra.
Vad gör du helst på fritiden, när du inte ägnar dig åt politik?
– Att titta på hockey är ett gemensamt intresse inom familjen. IK Oskarshamn är favoritlaget. Vi har säsongsbiljetter, så det blir att man ser nästan alla hemmamatcher och enstaka bortamatcher. Sedan spelar jag själv tennis och innebandy (juniorlag i Craftstaden). Historia är också ett fritidsintresse.
Hur går det för IKO under den kommande säsongen?
– Jag tror definitivt att det slutar med en topp tio-placering i grundserien – och vi kommer förhoppningsvis att kunna ta oss till semifinal. Thomas Fröberg (IKO:s general manager) har fått ihop ett bra lag.
Vad är det bästa med Oskarshamn som kommun?
– Naturen är otroligt fin i Oskarshamns kommun. Vi har skärgården på flera ställen – i Vånevik, Påskallavik, Oskarshamn och Figeholmsområdet. Men vi har otroligt vacker natur även i de områden som inte ligger nära havet. Skogarna är otroligt fina. Det finns mycket att se i vår kommun.
Vad är det sämsta med Oskarshamns kommun?
– Vårt socialdemokratiska styre är det sämsta med Oskarshamns kommun för tillfället. Målsättningen är att få till ett annat styre efter valet 2026 (Socialdemokraterna har suttit i styrande position i kommunen i närmare 100 år).
Då måste ni få med er Moderaterna. Det är kanske möjligt om drygt tre år…
– Förhoppningsvis, säger Anton Liljegren Johansson.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.