ANNONS

Palle Bergström
Palle Bergström. Foto: LRF

Årets skörderapport 20 procent lägre än i fjol: Svår situation för landets bönder

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

JORDBRUK

20 procent lägre skörd än 2022. Det framgår av den årliga skörderapporten som Lantmännen sammanställt. Böndernas kostnad för skördebortfallet uppgår till 6 miljarder kronor enligt en uträkning som Lantbrukarnas Riksförbund har gjort. “Utmanande väder och turbulenta marknader har försatt Sveriges bönder i en svår situation”, säger Palle Borgström Riksförbundsordförande LRF.

Idag, torsdag, publicerade Lantmännen sin årliga skörderapport som visar på en 20 procent lägre skörd än 2022. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har räknat ut en kostnad på skördebortfallet som uppgår till 6 miljarder kronor då även effekter för vallfoder och andra grödor beaktats.

“Regn under resten av sommaren kan bara marginellt påverka slutresultatet men vi vet redan nu att årets skörd är bland de tre lägsta de senaste 15 åren. Utmanande väder och turbulenta marknader har försatt Sveriges bönder i en svår situation. Det här sätter fokus på vikten av att vi stärker vår försörjningsförmåga och ökar lönsamheten inom lantbruket. På det sättet kan vi rusta svenskt lantbruk för kommande kriser. Svensk livsmedelsproduktion har ett lågt klimatavtryck, låg antibiotikaanvändning samt en god djurvälfärd. Genom att köpa svenska livsmedel ökar efterfrågan och vi kan säkra en svensk livsmedelsproduktion”, säger Palle Borgström Riksförbundsordförande LRF.

Robust produktion krävs

Läget 2023 är inte lika allvarligt som 2018 vad gäller minskad skörd. Men effekten av skördenedsättningen blir ändå stor eftersom priser för spannmål och foder ligger på en högre nivå 2023. Detta är i sin tur en effekt av pris- och kostnadsutvecklingen efter pandemin och, inte minst, Ukrainakriget.

“Vi klarar med årets skörd nätt och jämnt konsumtionsbehovet i Sverige av spannmål som ligger på 4,3 miljoner ton. Det visar att vi behöver genomföra åtgärder för att ha en mer robust produktion som kan hantera en väderlek som visar större variationer. Svenskt Lantbruk behöver skapa utrymme för att öka investeringarna i den gröna omställningen och då behöver lönsamheten öka för att vi ska klara detta”, avslutar Palle Borgström.

Arkivfoto: LRF

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS