ANNONS

Kristianstads historiska center: En resa genom tiden

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Kristianstad, som ligger i den södra delen av Sverige, är idag en stor knutpunkt i landet. Förr hade staden också en väldigt betydande roll för både försvar, handel och hantverk, tack vare sin placering nära storstaden Malmö.

Promenerar man igenom Kristianstad, kan man ännu idag se tydliga indikationer på vilken betydelse staden har haft för Sverige. I Kristianstad finns en hel del historiska sevärdheter, som är ett måste att besöka oavsett om man fascineras av historia eller inte. Inte allra minst bör man om vädret tillåter ta sig till stadens olika fästningar och slott, vilket är en upplevelse som man helt enkelt inte får missa.

Tack vare stadens utvecklade handel är det idag ett mycket populärt resmål, där man kan fördriva dagarna med varierade upplevelser och här finns någonting för alla. Allt ifrån lekhuset för familjer till trevliga caféer och naturupplevelser. Med många hyresrätter som man kan hyra i Kristianstad, kan man också göra ett mer skräddarsytt val av boende. Här kan du använda Bostadslistan för att kunna jämföra olika lägenheter i staden som du kan hyra. Det är en fantastisk plattform som gör att du kan hitta exakt det du letar efter. Från en vanlig lägenhet till ett hus.

Kristianstad i modern tid vs förr

Kristianstad kallas av många också för fästningsstaden och kännetecknas idag framför allt för sina slott och fästningar, många av dem är väldigt välbevarade och kan besökas. Fästningarna har haft en väldigt central plats i stadens historia och om man inte kan få nog av historia, så är detta ett mycket passande resmål.

Staden byggdes främst för att användas för försvar, hantverk och även handel, tack vare dess placering blev det en stad som förr hade en väldigt central plats i landet.

Med tiden har staden genomgått väldigt stora förändringar, men en sak som består är handeln. Staden har satsat lite extra på att erbjuda ett kompakt, men gediget utbud av olika butiker och i kombination med stadens struktur är det idag ett väldigt populärt resmål av flera anledningar. För många personer som bor i den omkringliggande glesbygden har Kristianstad blivit en knutpunkt, där man kan åka för shopping, historiska upplevelser och även för att få sig någonting gott i magen.

Kristianstad har moderniserats

Man har också gjort insatser att göra Kristianstad mer miljövänligt och fler laddstationer för elbilar har byggts till, för att också bidra till ett ökat intresse för turister att ta sig till Kristianstad, samt för stadens invånare att uppgradera sina bilar för att hålla Kristianstad grönt och frodande.

Utforska Kristianstad från sin allra bästa sida

Som besökare till Kristianstad finns det en hel del att göra, där man garanterat kommer kunna hitta en aktivitet som faller än i smaken oavsett vilken typ av resesällskap man åker tillsammans med. Men även om man bor i Kristianstad (runt 85 000 personer enligt senaste mätningarna) finns det så mycket mer man kan lära sig om stadens historia.

Här är några passande aktiviteter om man vill lära sig mer om Kristianstad och njuta av en härlig vistelse:

Bäckaskogs slott och omgivning

Ett av de slott som är en väldigt populär sevärdhet är Bäckaskogs slott och även slottsträdgården som omger byggnaden. Slottet byggdes redan under 1200-talet och var under en längre tid husrum för munkar, vilket man också kan se i den vackra trädgården och planteringarna som man också har möjlighet att besöka.

Idag används däremot slottet för helt andra ändamål. Man har till exempel möjlighet att abonnera slottsbyggnaden för till exempel bröllop eller andra festligheter. Dessutom kan man boka in en stillsam övernattning på slottet och verkligen känna sig som en riktig kunglighet.

Guidad tur genom renässansstaden Kristianstad

För historieälskare kan man lära sig så mycket om svensk historia och Kristianstads betydelse genom att promenera genom staden med en nedladdad guidad tur i hörlurarna. Som ett initiativ till besökare att lära sig mer om Kristianstad, kan man ladda ner dessa filer helt gratis och har därmed möjlighet att boka in detta när det passar bäst för resesällskapet. Men har då också möjlighet att göra uppehåll där man önskar, svalka törsten med en kall öl eller köpa en glass utmed vägen.

Den guidade turen påbörjas vid Stora torg och går igenom hur staden sedan år 1614 (då vi ännu tillhörde Danmark), till nutid. En väldigt intressant historielektion som också är utmärkt om man reser hit med en lägre budget. Denna aktivitet kostar således ingenting att genomföra.

Medeltidsstaden Åhus

Om man planerar en längre vistelse i staden, så kan det också vara värt att göra en liten avstickare till Åhus. Denna Medeltidsstad är väldigt välbevarad och om man inte kan få nog av äldre byggnader kommer detta vara ett måste att bocka av på listan.

Så om man letar efter ett resmål, där man kan kombinera mysiga aktiviteter med historia, är Kristianstad ett måste att besöka!

Foto: Imgur

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS