OSKARSHAMN
Oskarshamns kommun tog tidigare i år ett beslut om att lägga ned Havslätts förskola.
Nu är den på väg att återuppstå – i privat regi – vilket, bland annat, innebär att den totala förskoleverksamheten i kommunen blir dyrare. Utan kompensation för detta blir det i praktiken mindre pengar till varje barn och undervisningen i förskolan, vilket kan leda till en sänkning av elevpengen och på lång sikt kan detta resultera i fler förskolenedläggningar eller avdelningsnedläggningar, fastslår bildningsförvaltningen.
I går, onsdag, röstade i alla fall en enig bildningsnämnd ja till Juvelernas Hus AB:s ansökan om tillstånd att öppna och bedriva en fristående förskola på Kvapvägen.
– Men det är med vissa villkor. Vi beviljar tillstånd till en förskola i en viss byggnad – och då är vårt villkor att de en månad innan de ska starta också ska uppvisa att de har någon form av kontrakt, ett hyres- eller köpekontrakt som visar att de har tillgång till lokalen. Förskolan, Havslätts förskola, är en fastighet och tomten till förskolan ligger på en annan fastighet – och då vill vi att man visar upp ett kontrakt, eller ett avtal, på att de får nyttja gården också. Så att det finns en utemiljö för barnen. Det är två villkor som vi har lagt in för att de ska få öppna förskolan i januari 2024, säger bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) på en pressträff i stadshuset på torsdagen.
Bildningsförvaltningen får dessutom i uppdrag att inom tre månader efter verksamhetsstarten genomföra en etableringskontroll för att kontrollera att verksamheten genomförs i enlighet med vad som angivits i ansökan.
Max 44 barn
I ansökan står det att Juvelernas Hus vill ha plats för 50 barn – men kommunen sätter taket vid 44 barn.
– Det är utifrån en bedömning. Det här är en lokal som vi har stor kännedom om, eftersom vi har bedrivit förskola där så länge. Vi har själva varit uppe på drygt 40 barn – och lokalerna var inte tillräckligt bra för så många barn. I dag har vi 37 barn där. Utifrån våra erfarenheter så bedömer vi att lokalerna inte fungerar för 50 barn. Vi ser att man kan få in 44 barn, det är maxantalet om man ska kunna följa de regler och riktlinjer som finns, säger Anton Sejnehed.
– Ja, och då räknar vi på tio till tolv kvadratmeter per barn, säger Charlotte Sternell (C), andre vice ordförande i bildningsnämnden.
Juvelernas Hus får ett kommunbidrag, eller?
– Oavsett vem som är huvudman för en skola eller en förskola, så är det kommunen som betalar. Om de öppnar och tar emot barn, så kommer de att få en förskolepeng per inskrivet barn. I vår kommun finns det två nivåer. De yngsta barnen har en något högre elevpeng och de äldre barnen har en något lägre elevpeng, säger Anton Sejnehed, som konstaterar att den privata aktören kommer att få ett högre belopp än vad den kommunala förskolan får.
– Vi räknar fram våra kostnader – och sedan ska vi ta fram en schablon för hyran. Vi tittar på våra lokalkostnader och så får de en schablon på en lokalkostnad. De får en schablon på tre procent på administration. De får också ett bidrag för att de ska kunna tillhandahålla mat. Så förvaltningens bedömning är att kostnaden för Oskarshamns kommun ökar med 30 000 kronor för varje barn som börjar där, jämfört med den kommunala förskolan. Våra kommunala förskolor får ju, exempelvis, inte en schablon på tre procent på administrationen. Och vi minskar ju inte vår administration med tre procent när de öppnar en förskola i Havslätt. Det är likadant med schablonen för lokalkostnader – då handlar det om snittet på våra lokalkostnader.
“Dyrare för oss”
– Det rör sig alltså inte om den faktiska lokalkostnaden, utan om en schablon – och det gör att det blir dyrare för oss. Det är likadant när det kommer till Bråbo och Misterhult – vi betalar ett belopp för deras fristående verksamheter. De beloppen tar vi beslut om i december varje år. Då fastställs elevpengen för våra egna förskolor – och utifrån det räknas beloppen om till fristående förskolor och skolor – och de blir något högre utifrån parametrarna som jag nämnde, säger Anton Sejnehed.
Nedläggningen ledde således inte till någon besparing?
– Nej, för kommunen är det dyrare med en privat förskola. Så är det, säger Anton Sejnehed.
Juvelernas Hus ingår i en koncern där Laxens Pärla AB är moderbolag – och Laxens Pärla äger hela Juvelernas Hus.
Laxens Pärla ägs av Margaretha Drottman – och Juvelernas Hus bedriver för närvarande ingen fristående förskoleverksamhet i Oskarshamns kommun, men bolaget är huvudman för två förskoleenheter i Högsby kommun.
Ska säljas
Det är kommunen som äger förskolebyggnaden i Havslätt och den ska säljas, berättar Anton Sejnehed.
– Och det hanteras av kommunstyrelsen och tekniska kontoret under hösten. Man kommer att gå ut på den öppna marknaden med försäljningen av lokalen, säger han.
Juvelernas Hus får således vara med och konkurrera på den öppna marknaden.
Sedan kan förstås någon annan köpa den och hyra ut den till Juvelernas Hus.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.