ANNONS

Anton Sejnehed (S) och Andreas Erlandsson (S)
Anton Sejnehed (S) och Andreas Erlandsson (S). Foto: Peter A Rosén

Anton Sejnehed och Andreas Erlandsson om Yvonne Bergvalls avhopp: “Jättetråkigt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

– Hela situationen är beklaglig – det är alltid tråkigt och synd när vi hamnar i de här situationerna. Yvonne är en partikamrat som vi har umgåtts med mycket genom åren – och haft mycket med att göra, säger Anton Sejnehed, ordförande för Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun, när ON ber honom kommentera Yvonne Bergvalls avhopp från arbetarekommunens styrelse.

Vår tidning intervjuar Anton Sejnehed och kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson efter arbetarekommunens styrelsemöte i Folkets Park i Oskarshamn på onsdagskvällen.

Vad tycker du, Andreas?

– Jag tycker att det är jättetråkigt att vi har hamnat i den här situationen och att Yvonne nu har tagit det här beslutet. Sedan händer det ibland att man kanske inte alltid har samma bild av det som har hänt. Det var inte första gången – och det är tyvärr inte sista gången någon väljer att ta ett sådant beslut om att lämna styrelsen. Men jag tycker att det är tråkigt – det är en person som jag har lärt känna under hela min tid här i Oskarshamn. Och vi har haft ett bra samarbete.

“Jag har inte tvingat henne”

Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamn

Yvonne Bergvall har sagt att hon tvingades bort från ordförandeuppdraget i Kretslopp Sydost. I en intervju med ON sa hon att hon fick ett sms från dig, Andreas, där du ska ha skrivit att hon ljög om att hon blev borttvingad från ordförandeuppdraget. Hur vill du kommentera detta?

– Vi hade tre samtal under en veckas tid i februari – två samtal där Anton, jag och Yvonne träffades och ett samtal där jag och Yvonne träffades. På ett av mötena rekommenderade jag Yvonne att avsäga sig uppdraget i Kretslopp Sydost. Men jag vänder mig emot att jag har tvingat någon att göra det. Jag har inte tvingat henne. Det kan jag inte. Jag har inget mandat att göra något sådant, svarar Andreas Erlandsson.

Varför skulle hon lämna uppdraget?

– Det här är ett förbund där vi har åtta medlemskommuner. Jag hade samtal med gruppledarna i de andra kommunerna – och det saknades stöd efter den här händelsen. Och vi är i en förtroendebransch. Man har de här uppdragen så länge man har förtroendet – och tyvärr saknades förtroendet för Yvonne i de övriga kommunerna. När vi tog vår lista i Oskarshamns kommun, så nominerade vi Yvonne till direktionen och arbetsutskottet. Partiet nominerade henne även till uppdraget som ordförande. Så Oskarshamns stöd har hon haft hela vägen – men när jag märkte att övriga kommuner inte hade förtroende för henne, så såg jag ingen annan utväg. Jag hade samtal med de berörda kommunstyrelseordförandepersonerna/oppositionsråden i kommunerna, säger Andreas Erlandsson.

”Jag träffade Anton och Andreas vid två tillfällen. Och då sa de att ”antingen avgår du, eller så avsätter vi dig”, sa Yvonne Bergvall till ON. Hur ser ni på det?

– Det var det som skrevs i en Messengertråd – men jag har inte tvingat någon. Jag rekommenderade henne att lämna uppdraget, svarar Andreas Erlandsson.

Men Socialdemokraterna i Kalmar kommun krattade manegen för sin ordförandekandidat, Maia Dahlberg, utan att ni fick någon information om den processen?

– Nej, Oskarshamn var inte involverat i processen som pågick under hösten och början av det här året. Det var övriga sju medlemskommuner som, internt inom Socialdemokraterna, var med i den processen, svarar Anton Sejnehed.

Detta är förstås något som ni har tagit upp med Socialdemokraterna i Kalmar?

– Jag har pratat med dem om det – och ifrågasatt den processen, svarar Andreas Erlandsson.

Yvonne Bergvall betonar att direktionen faktiskt valde henne till uppdraget som ordförande på det där omskrivna mötet…

– Det var ett legitimt val – det har ingen ifrågasatt, efter vad jag vet. Men vi tar alltid beslut om en partilinje, oavsett om det är här i fullmäktige eller i Kretslopp Sydosts direktion. Det som hände var att S-gruppen i direktionen landade in i ett annat förslag. Om partiet tycker något annat, vad ska jag då som individ göra i det läget? Det är något man får fundera över, säger Anton Sejnehed.

Handlade det även om att Yvonne Bergvall blev vald med stöd av SD-ledamöter?

– Det lyftes i medierna, att hon skulle uteslutas på grund av det. Men där har vi varit tydliga med att det inte har varit aktuellt med någon uteslutning. Och vi kan inte veta exakt vem som röstade på vem. Men vi vet att man höll en omröstning inom S-gruppen – och där röstade alla närvarande på Maia Dahlberg. Hon var partiets kandidat till ordförandeuppdraget, säger Anton Sejnehed.

– Och Yvonne var inbjuden till det mötet – men hon valde att inte vara med, säger Andreas Erlandsson.

– Vi kan ha en omröstning på vårt medlemsmöte här, om en nominering, men när vi går till fullmäktige sedan, ja, då förväntar vi oss att S-ledamöterna röstar på våra kandidater – och att man inte kommer överens om något annat med andra partier, säger Anton Sejnehed.

Direktionen tar det formella beslutet även nu när du föreslås bli ny ordförande i Kretslopp Sydost. Men skillnaden mellan dig och Yvonne är alltså att du har partiets stöd?

– Jag har blivit föreslagen av gruppledarna i de åtta medlemskommunerna (S-märkta kommunalråd och oppositionsråd i de åtta medlemskommunerna). I morgon (läs i dag, torsdag) har S-gruppen i direktionen möte – och då ska de ta ett beslut. Det är de som tar det slutgiltiga beslutet när det gäller vem som ska vara Socialdemokraternas kandidat. Sedan lägger de fram en nominering från Socialdemokraterna till direktionen. Så det är direktionen som tar det formella beslutet. Men S-gruppen väljer vem som ska vara Socialdemokraternas kandidat, svarar Anton Sejnehed.

Det känns som att du har det stödet…

– Det är klart att vi ser att det finns saker som vi kunde ha gjort bättre under den här resan. En del handlar om kommunikation. Och nu har det hamnat i medierna – men tanken var inte att det här skulle hamna där nu. Med all respekt – vi hade även tänkt invänta S-gruppens beslut. För det är de som ska ta beslutet. Jag har blivit föreslagen av gruppledarna, men det är S-gruppen som tar beslutet – och det har jag respekt för, säger Anton Sejnehed.

Det låter som att ditt namn är förankrat…

– Det ska det vara. Men vi ska ha respekt för att det är S-gruppen som tar beslutet om vem som ska vara Socialdemokraternas kandidat. Och sedan lägger de fram det till direktionen, som tar det formella beslutet. Och Socialdemokraterna har nio av 19 röster. Sedan har vi valteknisk samverkan med Centerpartiet – vilket innebär att vi har tio av 19 röster. Det är det som ger oss majoriteten, säger Anton Sejnehed.

Vänsterpartiet har ingen representant i direktionen?

– Nej, de har ingen plats, konstaterar Anton Sejnehed, som berättar att direktionen har möte den 28 juni.

Yvonne Bergvall säger att ni inte pratar med henne. Hur ser ni på det?

– Vi har ett otal möten vid olika tillfällen i olika konstellationer, där Yvonne är med. Vi träffas regelbundet och diskuterar. Jag såg att hon nämnde budgetfrågorna i en intervju med ON – och jag tycker inte att vi har gjort annat än att prata om budgeten i alla möjliga sammanhang. Och där har Yvonne varit högst delaktig, säger Andreas Erlandsson.

Han fortsätter:

– I slutet av förra veckan, då jag var bortrest, fick jag beskedet om gruppledarnas beslut. Vi kunde ha informerat Yvonne om detta lite tidigare. Men alla har vi våra olika almanackor och liknande – vår plan var att prata med Yvonne i dag (läs i går, onsdag). Vi hade gott om tid att förankra detta. Så här i efterhand så kan vi konstatera att vi kunde ha gjort på ett annat sätt. Det är olyckligt att det blev så här. Jag har pratat med Yvonne i dag (läs i går), om det här, och jag har förklarat läget. Och jag har sagt att vi ångrar att det blev så här – men jag har också förklarat varför det blev så, säger Andreas Erlandsson.

“Vi kunde ha informerat henne tidigare”

Anton Sejnehed, ordförande för Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun

– Tanken var inte att informationen skulle delas på det här sättet. Det är klart att man kan fundera på det. Vi kunde ha informerat henne tidigare, säger Anton Sejnehed.

Ja, det kom ett tips i söndags, om att du föreslås bli ny ordförande i Kretslopp Sydost – och då skrev vi om det. Så fungerar en tidning…

– Ja, så är det, säger Andreas Erlandsson.

Det stämmer alltså inte att ni inte pratar med Yvonne Bergvall?

– Jag vill inte ta bort Yvonnes upplevelse – men jag har inte undvikit att prata med henne under den här resan, säger Andreas Erlandsson.

– Jag har inte pratat med henne under de här dagarna – men vi träffas i många sammanhang. Det handlar om medlemsmöten, styrelsemöten, representantskapet, fullmäktige, kommunstyrelsegruppen och majoritetsgruppen. Fredag och lördag var fullmäktigegruppen bortrest tillsammans – och där var Yvonne med. Jag upplever att vi pratar med varandra. Men frågan i den här processen, nej, den har jag inte pratat om med Yvonne. Men vi har absolut pratat med varandra rent generellt, säger Anton Sejnehed.

Har ni bett Yvonne Bergvall om ursäkt?

– Det var lite som jag sa innan. Jag pratade med henne – och så här i efterhand kan jag ångra att vi inte tog en kontakt i fredags. Min kalender var rätt så uppbokad, men visst hade vi kunnat ta det tidigare. Tanken var dock att ta det i dag (i går), på arbetarekommunens styrelsemöte. Men ni på tidningarna får tips som ni skriver om – och det får vi ha full respekt för, säger Andreas Erlandsson.

– Jag håller med om att vi kan ångra det. Vi kände att vi ville informera Yvonne innan. Men nu blev det inte så – ni var snabbare än vad vi hade tänkt. Sedan står vi fortfarande fast vid den kritiken som vi förde fram i början av året – när det gäller processen. Den var olycklig – och vi har inte ändrat uppfattning om den. Vi delar Yvonnes åsikt om att den processen inte var bra, säger Anton Sejnehed.

Så det fanns inte en tanke redan från början, om att du skulle bli ordförande i Kretslopp Sydost?

– Nej, verkligen inte. Men det stämmer att Yvonne informerade mig om att Maia Dahlberg skulle flytta. Och jag ställde frågan till några stycken, och undrade om de hade hört något om det – men det hade man inte gjort. Sedan släppte jag den frågan. När Yvonne avgick, så var det inte bestämt att jag skulle ta hennes plats i direktionen. Vi hade en nomineringsprocess i vår fullmäktigegrupp, för det är bara ledamöter och ersättare i fullmäktige som får sitta i direktionen. Och det är inte en helt lätt situation att vara ensam socialdemokrat från Oskarshamn – och utifrån det fick jag frågan om jag kunde ta det. Och då tog jag det och släppte ett uppdrag som jag hade tänkt ta. Men det fanns inga planer på att jag skulle in i förbundet över huvud taget förrän det blev så här, säger Anton Sejnehed.

– Yvonne var vår kandidat, understryker Andreas Erlandsson.

Enligt Yvonne Bergvall ska du, Anton, ha sagt att det inte var aktuellt med någon presidieplats i Kretslopp Sydost för din del. Varför ändrade du dig?

– Det finns ett gruppbeslut om att Socialdemokraterna ska ha ordförandeposten och posten som andre vice ordförande, enligt kutymen, och då hade Socialdemokraterna tagit ett beslut om att Maia Dahlberg var partiets ordförandekandidat och att Henrik Tvarnö var partiets kandidat till posten som andre vice ordförande. Han var redan vald till det. Platsen som förste vice ordförande skulle oppositionen ha. I det läget var det alltså inte aktuellt med en presidiepost, säger Anton Sejnehed.

Hur ska du hinna med allt?

– Om jag blir vald, så kommer jag att avsäga mig saker. Där får andra partikamrater kliva fram. Men jag återkommer om detta när jag vet om jag blir vald eller inte.

Men du blir kvar som ordförande i bildningsnämnden?

– I dagsläget är min tanke att jag ska vara kvar i bildningsnämnden. Men det är alltid en levande diskussion. Man sitter på ett uppdrag så länge man har förtroendet, svarar Anton Sejnehed.

– Men det är inte första gången uppdrag kombineras med ett ordförandeskap, tillägger han.

Får Yvonne Bergvall vara kvar i partiet? Ni anser inte att hon ska lämna övriga uppdrag?

– Nej, vi har ingen ambition, vilja eller plan om att öppna något sådant ärende. Yvonne är medlem och hon är medlem så länge hon önskar vara medlem, svarar Anton Sejnehed.

I en intervju med ON sa Yvonne Bergvall att hon tycker att partiet är väldigt mansdominerat. Hur ser ni på det?

– När vi har våra processer, så har vi en öppen process kring de delarna – och jag delar inte riktigt Yvonnes uppfattning. Jag tycker att vi har högt i tak och vi har diskussioner om hur vi ska ha det. Och vi försöker titta på olika perspektiv och de delarna. Jag tycker att vi jobbar med den frågan. I kommunstyrelsens arbetsutskott, som Yvonne lyfter fram, har vi enbart män – på andra ställen har vi fler kvinnor än män (tre kvinnor och två män i kommunstyrelsen, exempelvis). I Byggebos styrelse har vi två kvinnor, svarar Anton Sejnehed.

Men kommunstyrelsens arbetskott är ett väldigt mäktigt utskott. Det är väl i praktiken det mäktigaste som du kan sitta i inom kommunpolitiken…

– Ja, det beror på hur man ser det. Kommunstyrelsens verksamhet är väldigt liten i förhållande till bildningsnämndens och socialnämndens verksamheter, som är de absolut viktigaste verksamheterna. Sedan bereds allt inför fullmäktige i kommunstyrelsen. Och det är klart att det är olyckligt att vi har valt två män till våra två ordinarie platser i kommunstyrelsens arbetsutskott samtidigt som Moderaterna valde två män – och sedan valde hela oppositionssidan män. Alla har valt män – så det är inte bara vi. Men det är klart att det är en olycklig kombination, svarar Andreas Erlandsson.

– Sedan har vi, som har två platser, förstås ett ansvar. Men vi har haft en diskussion i vårt parti, säger Anton Sejnehed.

Men Socialdemokraterna är ett feministiskt parti och Socialdemokraterna har kört med varannan damernas inom partiet sedan 1994. Känns det inte extra jobbigt, med tanke på det?

– När vi lägger pusslet, och det är framför allt i samband med ett val, så tittar vi på detta och räknar. Sedan blir det inte helt jämställt överallt. Men vi tittar på hur många gruppledare som är män respektive kvinnor. Vi når dock inte ända fram till hundra procent alla gånger. Av olika anledningar kan det bli en övervikt för männen någonstans – och övervikt för kvinnorna någonstans, svarar Anton Sejnehed, som konstaterar att Socialdemokraterna tidigare hade tre ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott

– Då, när jag kom in, var det två män och en kvinna. Sedan krympte kommunstyrelsens arbetsutskott – och då var det två socialdemokrater, två män – Peter (Wretlund, dåvarande ordförande i kommunstyrelsen) och Andreas. Sedan när Andreas blev kommunalråd, så hade vi den här diskussionen i vårt parti. Vi hade en omröstning och partiet tog ett beslut.

På mötena i kommunstyrelsens arbetsutskott får bara tjänstgörande ledamöter vara med? Ersättarna får inte vara med?

– Nej, ersättarna får inte vara med på några av utskottsmötena, svarar Anton Sejnehed.

Yvonne Bergvall menar att ni två får ett försprång i och med att många frågor inledningsvis hanteras i kommunstyrelsens arbetsutskott…

– För frågorna som går hela vägen till kommunfullmäktige så är det så, att frågorna ofta bereds i kommunstyrelsens arbetsutskott – men alla frågor går inte via kommunstyrelsen. Jättemånga frågor stannar i samhällsbyggnadsnämnden, bildningsnämnden och socialnämnden. Mycket av det som berör människorna ute i samhället passerar aldrig kommunstyrelsen. Och många gånger har vi interna möten, med alla S-ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen. Sedan har vi en grupp med moderater och socialdemokrater – och det är på de här mötena som jag måste lyssna av inför de formella besluten som ska tas sedan, svarar Andreas Erlandsson.

– Och i socialnämnden och bildningsnämnden har vi gruppmöten inför våra sammanträden. I vissa fall stannar frågorna där – och i vissa fall går de vidare till kommunstyrelsen. Och i grund och botten utgår vi alltid ifrån vårt kommunalpolitiska handlingsprogram som vårt representantskap tog under valåret – det vi kallar vårt valprogram. Där har partiet slagit fast riktningen för vad vi ska tycka i olika frågor. Sedan händer det att vi lyfter större frågor till representantskapet – evenemangs- och hockeyarenan, vindkraften och budgeten är exempel på sådana frågor som vi löpande har uppe på våra medlemsmöten, på grund av att vi inte har slagit fast något om de frågorna i det kommunalpolitiska handlingsprogrammet, säger Anton Sejnehed.

“Vi sitter ju på två tunga positioner – men jag skulle inte säga att vi är maktfullkomliga eller så”

Andreas Erlandsson

Ni håller inte med Yvonne Bergvall om att mycket makt har koncentrerats till er två?

–  Vi sitter ju på två tunga positioner – men jag skulle inte säga att vi är maktfullkomliga eller så. Vi försöker hela tiden jobba med våra partigrupper – och där är det jämställt, säger Andreas Erlandsson.

Ni försöker köra med varannan damernas så långt det går?

– Ja, det försöker vi göra när vi lägger pusslet, säger Anton Sejnehed.

På valsedeln till fullmäktige är ni ju väldigt noga med att det ska vara varannan damernas…

– Ja.

Finns det något demokratiproblem här också, kopplat till det Yvonne Bergvall har sagt om mansdominansen i partiet?

– Det stora demokratiska problemet, som finns i alla våra partier, är ju att väldigt få väljer att engagera sig, säger Andreas Erlandsson.

– Vi pratar mycket om medlemsvärvning och om hur vi kan få fler medlemmar, så att vi kan växa som parti. Det gäller att hitta människor som är beredda att axla ett ansvar – oavsett om det är internt i partiet eller ett offentligt uppdrag, säger Anton Sejnehed.

– Vi är ett stort parti, med många medlemmar, men det innebär också att många poster ska tillsättas. Jag upplever också att vi har många dugliga och skickliga kvinnor som har positioner i vårt parti. Det ska man inte ta ifrån dem. Yvonne är ordförande i fullmäktige – och hon är oerhört skicklig och omtyckt. Vi har också Anita Hultgren (förste vice ordförande i socialnämnden), Marie Holmgren (förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden) och Frida Bergvall (ordförande i Byggebos styrelse) som har framträdande positioner. Och de är duktiga, säger Anton Sejnehed.

Finns det mer att göra, som ni ser det?

– Det finns det alltid. Vår största uppgift är att bli skickligare på att fråga människor om de vill vara med, så att vi blir fler, svarar Anton Sejnehed.

Det handlar inte om någon form av ålderism i fallet med Yvonne Bergvall? Att hon föll för åldersstrecket?

– Absolut inte – vi behöver folk från alla generationer. Unga, medelålders och äldre. Bredden är viktig. Vi har de som är både äldre och yngre än Yvonne – och det är jätteviktigt, säger Andreas Erlandsson.

Apropå det här med maktkoncentration. I en intervju med ON konstaterade Yvonne Bergvall att tekniska nämnden, där hon var ordförande, lades ned och att mer makt därmed hamnade hos er två. Varför lade ni ned tekniska nämnden?

– Det handlade om flera olika delar. Det här skedde i en förhandling med Moderaterna, om hur vi skulle få till en organisation – ett styre. Förändring av den politiska organisationen var en del i detta. Där ingick en nedläggning av tekniska nämnden. Och ett nytt utskott, KSNAT, bildades – som Moderaterna fick ansvaret för. Men det här var en process som vi hade innan nomineringarna inom partiet. Nomineringsuppdraget blir aktuellt när det finns uppdrag att besätta, svarar Anton Sejnehed.

Yvonne Bergvall påpekade bland annat att det här med sommarbusskort hade legat i linje med den socialdemokratiska ideologin. Hon tycker att partiet tappar kompassen ibland och glömmer bort att ni först och främst ska tänka på dem som har det tuffast i samhället. Hur ser ni på det?

– Jag håller med om att vi ska göra det. Och vi har dialoger och diskussioner om hur vi ska göra. Vi har också haft diskussioner om hur vi ska göra när det är tufft och det inte finns pengar till allt. Hur ska vi prioritera? Valen är sällan roliga, säger Anton Sejnehed.

Frågan om lantgården Nymålen, utanför Oskarshamn, är aktuell för närvarande. Finns det planer på att dra in kommunbidraget till Nymålen (både regionen och kommunen betalar ut bidrag till verksamheten)?

– Jag kan inte svara på det. Det ligger hos socialnämnden, så jag kan inte frågan. Det är framför allt S-politikerna som sitter i socialnämnden som diskuterar det. Vi är inte inne i de frågorna, säger Anton Sejnehed.

Hur har den senaste tidens turbulens skadat partiet?

– Helst tar vi de här diskussionerna internt. Sedan tycker jag att det är bra att vi har diskussioner emellanåt. I dag (i går) hade vi en jättebra diskussion på arbetarekommunens styrelsemöte. Det är positivt med diskussioner. Men det är klart att när vi hamnar i det här läget, så känns det lite obekvämt för dem som är nya i partiet. Det blir en obekväm stämning – och det är inte bra. Risken är att det skrämmer bort någon som faktiskt vill vara med, säger Anton Sejnehed.

Hur ska ni få såren att läka? Hur går partiet vidare?

– Det handlar om att ha dialog och samtal. Fullmäktigegruppen träffas i helgen, exempelvis, säger Anton Sejnehed.

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS