ANNONS

Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Foto: Ninni Andersson/Regringskansliet

Säkerhetspolisen får bättre möjligheter att behandla information: “Det är viktigt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

REGERINGEN

Säkerhetspolisen har begärt en ändring av det nuvarande regelverket för att kunna samla in och behandla stora mängder information för att upptäcka säkerhetshot. Med tekniska hjälpmedel ska det bli enklare att göra en initial granskning och flagga upp relevant information. “Det är viktigt att lag­stift­ningen inte ställer upp omotive­rade hinder för Säker­hets­polisens arbete med nationell säkerhet”, säger justitie­minister Gunnar Strömmer (M).

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att se över de bestäm­melser som reglerar Säkerhets­polisens behandling av person­uppgifter. De nya reglerna ska ge Säker­hets­polisen ökade möjlig­heter att behandla person­uppgifter med hjälp av tekniska hjälp­medel.

– Det är viktigt att lag­stift­ningen inte ställer upp omotive­rade hinder för Säker­hets­polisens arbete med nationell säkerhet. Inte minst det försäm­rade säker­hets­läget i Europa har gjort att Säker­hets­polisens förmåga måste priori­teras. Den fråga som Säker­hets­polisen lyfter är central och regeringen tillsätter därför nu en utredning, säger justitie­minister Gunnar Strömmer (M).

Regelverket är inte ändamålsenligt

Säkerhets­polisen har i en hem­ställan som kommit in till regeringen beskrivit att det nuvarande regel­verket inte är ända­målsenligt för den behand­ling av upp­gifter som myndig­heten behöver utföra för att kunna lösa sitt upp­drag på ett effektivt sätt. För att kunna upp­täcka okända säker­hets­hot, exempelvis spioneri­brotts­lighet och terrorist­attentat, behöver Säkerhets­polisen samla in och behandla stora mängder information.

Säkerhets­polisen framhåller att det inte längre är möjligt att manuellt granska och strukturera uppgifter som kan vara av intresse för myndig­hetens verk­samhet. Med ett mer ända­måls­enligt regel­verk skulle tekniska hjälp­medel kunna användas för att göra en initial ytlig gransk­ning av stora data­mängder och flagga upp information som sannolikt är relevant för myndig­heten.

Foto: Ninni Andersson/Regringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS