OSKARSHAMN
I en fullmäktigemotion föreslår Sverigedemokraterna att kommunen ska undersöka möjligheten att installera kameraövervakning i och runtom Oscarsgymnasiet i Oskarshamn.
Det är oppositionsrådet Leif Axelsson (SD) som har skrivit under motionen.
“Grundläggande”
”Tryggheten är grundläggande för ett fungerande samhälle. Sverige har under lång tid ansetts vara ett tryggt land med en relativt låg brottslighet. Under de senaste decennierna har vårt samhälle i allt högre grad börjat kännetecknas av ökad otrygghet, ökat våld och ökad grov brottslighet. Denna negativa samhällsutveckling karaktäriserade under flera decennier framför allt våra storstäder och specifika utanförskapsområden, men återfinns numera sorgligt nog över hela landet, även i Oskarshamn”, skriver han i motionen.
”Sverigedemokraterna vill att Oskarshamn ska vara en trygg plats att leva, bo och verka i. På många sätt är det så fortfarande, men otryggheten växer även här. Den som blickar tillbaka de senaste åren kan se att vår kommun har haft skjutningar, våldtäktsförsök och droghandel. Bara det senaste året går det att läsa om flera allvarliga händelser i eller omkring våra skolor, bland annat misshandel. Senaste tiden har vi även haft flera slagsmål och även knivbeväpnade män, som inte är elever, på Oscarsgymnasiet”, skriver Leif Axelsson.
“Många känner sig otrygga”
”De årliga LUPP-rapporterna vittnar om att allt fler barn och ungdomar känner sig otrygga i kommunens skolor. Nationella rapporter slår fast att framför allt flickor och kvinnor drabbas särskilt hårt av det ökade våldet och många känner sig otrygga, till och med i sina egna bostadsområden. På så vis är tryggheten i ännu högre grad en jämställdhetsfråga som måste tas på största allvar. Den senaste LUPP-undersökningen tar även upp ökning av problem som hedersrelaterat våld, könsstympning, tvångsäktenskap samt att en av fyra tjejer har upplevt våld i sin kärleksrelation.”
”Den senaste granskningen, gjord av PwC på uppdrag av Oskarshamns kommun – som handlar om att motverka, förhindra och hantera hot och våld mot anställda i Oskarshamns kommun, visar att det finns allvarliga brister i hur hot- och våldssituationer både hanteras, rapporteras och bemöts av ledning. Enkätundersökningen som gjordes i samband med granskningsrapporten vittnar om ett extremt stort mörkertal i antal anmälningar. Lärare är oroliga att själva bli av med sitt arbete om de anmäler samt att de upplever att det inte tjänar något till att anmäla eftersom ledningen lägger locket på, möjligtvis för att kunna visa bättre trygghetssiffror än vad som faktiskt är sant.”
“Ska vara en trygg plats”
”För Sverigedemokraterna är trygghetsfrågorna centrala. Skolan ska vara en trygg plats. Är skolan trygg så frodas eleverna. I en skolmiljö där elever och lärare inte känner sig trygga eller får arbetsro kommer betyg och skolglädje att minska. Att kriminaliteten och rekryteringen in i kriminella gäng ökar i skolan är djupt problematiskt.”
”Vill vi ha en attraktiv kommun så måste vi ha en attraktiv skola. Detta måste börja med att vi tar krafttag mot kriminaliteten och skapar trygghet återigen. Det finns studier som visar att bevakningskameror har begränsad effekt mot just kriminaliteten, men däremot så är de trygghetsskapande samt att fler brott kan klaras upp med hjälp av övervakningskameror. Det finns flera skolor runtom i landet där kamerabevakning har gjort stor nytta. Senast i Färjestaden där man tagit beslut om att införa och installera bevakningskameror för att minska kriminalitet och anlagda bränder. Den 22 april 2023 publicerades även en debattartikel (”Kamerabevakning bra för att bekämpa brott”), där kommunalrådet Lucas Lodge (M) själv skriver under på att kamerabevakning är både trygghetsskapande, brottsförebyggande samt att det underlättar utredningsarbetet för polisen”, skriver Leif Axelsson.
Arkivfoto: Peter A Rosén