ANNONS

Tennishallen i Oskarshamn
Tennishallen i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Grönt ljus för den planerade evenemangs- och hockeyarenan i Oskarshamn: Träd får tas ner

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Det planerade bygget av en ny evenemangs- och hockeyarena på tennishallsområdet i Oskarshamn får grönt ljus.

Mark- och miljödomstolen har nu avslagit överklagandet från den ideella organisationen Skydda Skogen.

”Av anmälan för samråd och den inventering som gjorts av vedlevande arter framgår att den mest skyddsvärda art som påträffats var spår av svart guldbagge. Fyndet gjordes i den södra delen av området som inte omfattas av den planerade avverkningen av träd. Enligt anmälan avser kommunen att förbättra livsmiljön inom det södra området för såväl svart guldbagge som för andra vedlevande insektsarter. Det som framkommit i målet avseende förekomst av svart guldbagge inom det område som avses att exploateras utgör, enligt mark- och miljödomstolens mening, inte grund för att ändra länsstyrelsens beslut”, står det i beslutet.

“Skäl saknas”

”Vad gäller förekomst av läderbagge och ekoxe inom fastigheten finns inte några dokumenterade fynd. Mark- och miljödomstolen bedömer inte heller att den inventering som gjorts har sådana brister att den inte kan ligga till grund för länsstyrelsens beslut. Länsstyrelsen har angett att det är troligt att det finns ekoxe vid de träd som kommer att avverkas. Ekoxen är klassad som livskraftig enligt den svenska rödlistan och vanlig i trakten. Mark- och miljödomstolen delar länsstyrelsens bedömning att den avverkning av skyddsvärda träd som medges genom beslutet kan ske utan att påverka ekoxens gynnsammas bevarandestatus”, skriver mark- och miljödomstolen och fortsätter:

”Föreningen har även anfört att länsstyrelsen inte bedömt i vad mån någon av de elva fågelarter som rapporterats i Artportalen inom 500 m från inventeringsområdet på fastigheten och som är naturvårdsarter, påverkas om skyddsvärda träd avverkas. Föreningen har inte närmare angett någon specifik art som skulle kunna påverkas av en avverkning av de aktuella träden. Mark- och miljödomstolen bedömer att länsstyrelsen i detta fall i tillräcklig utsträckning beaktat behovet av att skydda fåglar genom att förbjuda avverkning under häckningstiden 1 april – 15 juli. Skäl för att återlämna målet till länsstyrelsen saknas således.”

“Saknas grund”

”Sammanfattningsvis bedömer mark- och miljödomstolen i likhet med länsstyrelsen, att avverkningen och grävningen kan tillåtas. Enligt mark- och miljödomstolen framstår även de av länsstyrelsen beslutade förbuden och föreläggandena som väl avvägda. Det saknas sammantaget grund att upphäva länsstyrelsens beslut. Föreningens överklagande ska därmed avslås”, skriver mark- och miljödomstolen som nu slutligt har avgjort det aktuella målet, vilket innebär att det tidigare interimistiska beslutet inte gäller längre (om att inga skyddsvärda eller särskilt skyddsvärda träd får fällas i området innan domstolen har fattat ett beslut).

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS