ANNONS

Vindkraftverk, utanför Fliseryd i Mönsterås kommun
Vindkraftverk utanför Fliseryd i Mönsterås kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

Boende i Ramshult säger nej till vindkraft: Uppmanar Mönsterås kommun att använda sitt kommunala veto

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

INSÄNDARE

Vi i Ramshult bor och lever i ett genuint småländskt bylandskap och nu vill vi med egna ord förmedla varför vi säger nej till sex/sju vindkraftverk på vardera 270 meter som SR Energy vill bygga i vår närmiljö det vill säga vindindustri Kärnebo.

Ramshult är idag en tyst plats, en av få som finns kvar. Det är näst intill obefintlig trafik på den lilla byvägen och byn ligger så pass långt från samhällen och större vägar att det inte hörs hit. Det är en av anledningarna till att vi har valt att leva här, trots avstånd till det mesta.

I Ramshult finns ingen gatubelysning eller synliga mobilmaster och det innebär att när det är mörkt ute så är det bara stjärnor och måne som lyser upp. Att då se lampor från sex/sju olika vindkraftverk på 270 meter som i otakt sänder ut blinkande sken över ett för övrigt mörkt landskap skulle bli totalt dominerande och fruktansvärt att leva i.

Ramshult har såklart ingen skuggbildning idag och att se skuggor svepa över landskapet varje gång bladen passerar solen, skulle vara fullständigt onaturligt.

Ramshult har ett flertal olika rovfåglar, fladdermöss, ekoxar, lodjur och andra arter som direkt och indirekt påverkas negativt av vindkraft och dessutom är fridlysta. Vid skogsavverkning råder mycket stränga regler och man måste ta stor hänsyn till vilda djur, vi undrar varför inte samma hänsynstagande krävs av vindkraftsbolagen?

Vi i Ramshult frågar oss vad som driver markägarna i områdena Kärnebo, Ramshult och Södra Skärshult att för så lång tid förstöra sin skog och förlora makten över sina ägor?

För ETT vindkraftverk får markägaren cirka 150 000kr/år, vilket innebär cirka tre miljoner kronor under vindkraftsverkets beräknade livstid på cirka 20 år. Då kanske acceptansen är större för dem att leva med störande och hälsofarliga ljud, ljus och skuggor, samt förstörda omgivningar?

Kommunalrådet i Mönsterås, Anders Johansson C, är själv markägare och har låtit SR Energy bygga fem vindkraftverk på hans mark i vindindustri Åby/Alebo, det tjänar han cirka 15 miljoner kronor på sammanlagt under cirka 20 år. En av markägarna till planerade vindindustri Kärnebo är politiskt aktiva i C i Mönsterås och stod på deras lista i valet.

Sammanfattningsvis skulle vindindustri Kärnebo leda till sänkt livskvalitet för oss i närområdet, ordentligt sänkta fastighetsvärden, en enorm förstörelse av landskapet endast för en mycket opålitlig och oplanerbar energikälla. Dessutom har väl Mönsterås redan bidragit med sin del av vindkraft bland Sveriges kommuner. Södra Sverige behöver en mer planerbar energikälla med reglerbar svängmassa.

Nu när ansökan är delgiven politikerna, så vill vi påminna om demokratins grundvärderingar, som bygger på att människor deltar och att ALLAS åsikter räknas.

Vi ber nu de bestämmande i Mönsterås kommun att använda sitt kommunala veto och stoppa detta bygge och därmed ta hänsyn till oss närboendes fortsatta livsmiljö.

Boende i Ramshult

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS