ANNONS

Ängsbacken Hultgården

Oklart om Ängsbacken på Hultgården ska återöppnas: Ett beslut tas den 18 april

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MISTERHULT/OSKARSHAMN

Ängsbacken på äldreboendet Hultgården i Misterhult ska inte återöppnas.

Det är tjänstemannasidans förslag.

Men de styrande politikerna tog inget beslut i frågan på tisdagen.

Ett beslut kommer i stället att tas på kommunstyrelsemötet den 18 april.

Ärendet behandlades i kommunstyrelsens utskott för näringsliv, arbetsmarknad och tekniska frågor (KSNAT) i dag.

– Vi fick fram ett väldigt bra tjänstemannautlåtande. Men vi vill ha en graf förtydligad, säger utskottets ordförande Lucas Lodge (M) på en pressträff.

Han pratar om kostnaderna per brukare och dygn på särskilda boenden i Oskarshamns kommun, under 2022, där Misterhult (där det i dagsläget bor sex brukare) ligger i topp med 4 199 kronor, enligt den här sammanställningen som tjänstemannasidan har plockat fram:

– Vi vill att kostnadsredovisningen ska förtydligas. Vi vill veta om lokalkostnaderna är inräknade eller om det enbart handlar om personalkostnaderna. Vi vill kunna jämföra graferna med och utan lokalkostnader. Vi vill ha en tydlig bild på vad det kostar. Är det så här pass mycket dyrare att ha en verksamhet ute i Misterhult? Det vill vi veta, säger Lucas Lodge.

– Därför tog vi ett beslut om att hänskjuta det här till kommunstyrelsen den 18 april, berättar han.

– Vi fick det här materialet till oss sent i torsdags kväll – och vissa av oss fick det tydligen tidigt på måndagen. Och det här är en ganska stor fråga – och det handlar egentligen om att inte följa beslutet som vi tog i kommunfullmäktige, om att återöppna Ängsbacken. Det här måste vi förankra med våra partier. Vi måste låta demokratin ha sin gång. Och på det här sättet får vi tidsutrymmet som krävs för det.

Finns det verkligen utrymme för ett annat beslut? Ni har anordnat en folkomröstning (som slutade med att en majoritet av dem som röstade ville se ett återöppnande av äldreboendena i Misterhult). Ni har lovat att följa folkomröstningsresultatet. Är det inte frågan om ett löftesbrott om ni inte återöppnar Ängsbacken?

– Vi skulle öppna ett boende i Misterhult – och vi har sex platser där i dag (på Charlottagården, som numera heter Hultgårdsvägen 7). Nu har vi också den ekonomiska situationen som vi sitter i – och med tanke på det underlaget som presenterades i dag, så blir det väldigt tufft att återöppna Ängsbacken, som jag ser det.

Men ni tog väl ett beslut om att höja skatten med 25 öre för att kunna återöppna både Charlottagården och Hultgården (Ängsbacken)?

– Nej, det gjorde vi inte. Vi höjde med 9 öre, för att sedan – successivt – höja ytterligare, om båda boendena skulle öppnas.

“Jag vill absolut inte höja skatten”

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun

Ni har inte siktet inställt på hela 25-öringen?

– Nej, jag vill absolut inte höja skatten. Det kan jag vara väldigt tydlig med, svarar Lucas Lodge, som konstaterar att ”söktrycket” på boendena i Misterhult är lågt i dagsläget.

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamn.
Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamn. Arkivfoto: Peter A Rosén

Hur ser du på demokratiaspekten, med koppling till folkomröstningsresultatet?

– Ja, det kan vi diskutera. Jag såg också att valdeltagandet var väldigt lågt. Men den biten ska vi inte gå in i. Vi ska låta demokratin ha sin gång. Jag kan bara stå för min personliga åsikt – jag har inte förankrat den med resterande medlemmar i mitt parti. Därför köper vi oss den här tiden, så att vi kan förankra det djupare i våra partier, svarar Lucas Lodge.

Valdeltagandet landade på 28,45 procent och 54,78 procent (3 347 personer) röstade ja till ett återöppnande – nej-sidan fick 43,18 procent av rösterna (2 638 personer).

2,05 procent (125 personer) avstod från att rösta.

Socialdemokraterna, som styr kommunen tillsammans med Moderaterna, gick ut kort efter valet och sa att Hultgården och Charlottagården kommer att återöppnas under 2022.

Så blev det inte.

Endast Charlottagården återöppnades (i augusti förra året).

ON intervjuade Eva Holm, Mette Munter och Edvard Dunge i Misterhultsbygdens intressegrupp på måndagen.

Trion riktade, exempelvis, kritik mot ritningarna som har tagits fram över en eventuell ombyggnad av Hultgården.

– Det är lekmannanivå på förslaget, sa Eva Holm, bland annat.

– Jag har faktiskt inte sett ritningarna som de hänvisar till. Det jag fick till mig från tredje part, var att det var en gammal ritning som de pekade på. Men jag har bara hört det ryktesvägen, så jag kan inte säga att det är så, säger Lucas Lodge, som dock slår fast att tekniska kontoret har gjort ombyggnationsritningar och att de har tagit fram kostnaden (cirka 9 miljoner kronor) för en eventuell ombyggnation.

Du upplever inte att löftet till folket, från er politiker, gällde både Charlottagården och Hultgården?

– Jag kommer inte ihåg vad det stod i kommunfullmäktiges ursprungsbeslut.

Men din tolkning var?

– Min tolkning är att vi ska hushålla med skattemedlen – och vi skulle verka för att öppna i Misterhult. I dagsläget ser jag inte att vi har de ekonomiska möjligheterna till att öppna Ängsbacken – men det är min högst personliga åsikt. Sedan ska jag förankra detta i mitt parti och få in deras syn på det hela också, svarar Lucas Lodge.

Men då har ni väl inte råd med en hockey- och evenemangsarena heller?

– Det är nästa fråga. Den tog vi inte upp på KSNAT i dag, svarar Lucas Lodge.

Nej, men du har kanske en fundering när det gäller arenafrågan?

– Jag har en massa funderingar, många områden i kommunen är ansträngda – men det är inte den frågan vi diskuterar i dag, svarar Lucas Lodge, som konstaterar att behovet av äldreomsorgsplatser är stort.

Kön är lång.

– Vi behöver möta upp behovet som finns. Men vi måste göra det på ett kostnadseffektivt sätt. Vilket sätt är gångbart för att möta behovet som finns?

Finns det en ambition att centralisera äldreomsorgen till Oskarshamns stad?

– Det finns ingen ambition att centralisera för att centralisera. Det vi ska göra, det är att vi måste titta på behov, utbud och efterfrågan. Det är det som är det viktiga. Jag hoppas att det, bland annat, kommer fram i utredningen. Sedan måste djupare utredningar göras när det gäller socialnämndens verksamheter. Vi har en jätteresa där. Det prognosticerade underskottet för socialnämnden för helåret (i år) landade på 30 miljoner kronor. Det vore tjänstefel att inte säga att vi har en resa att göra, svarar Lucas Lodge.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS