ANNONS

Vardagsrum med möbler
Foto: Unsplash

Fler nekas bolån – inflationen och skärpta krav försvårar

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

EKONOMI

Fortsatt inflation tillsammans med hårdare krav på låntagares ekonomi kan göra det svårare att beviljas lån. Detta gäller särskilt stora lån, vilket kan öka efterfrågan på mindre blancolån.

Under det sista kvartalet 2022 ökade antalet avslagna bolåneansökningar drastiskt. Enligt Svt blev 24,5 procent, det vill säga nära var fjärde, av alla bolåneansökningar under årets tre sista månader nekade. Detta är en ökning med 80 procent jämfört med de tre tidigare kvartalen under samma år.

Intresset för löpande blancolån kan öka

En av anledningarna bakom utvecklingen kan vara att Konsumentverket under slutet av 2022 uppdaterade vad som är rimliga utgifter för olika typer av hushåll. Fler banker använder underlaget för att bedöma sina kunders framtida betalningsförmåga. Efter uppdateringen har banker således skärpt kraven för hur mycket pengar som krävs i kalkylen för att bli beviljad ett lån, menar DN. Detta gäller såväl bolån som blancolån.

En effekt av detta kan bli att fler söker sig till alternativa låneformer och smålån, såsom löpande blancolån. Med blancolån avses lån utan säkerhet, och ett löpande sådant skiljer sig från ett traditionellt privat- eller snabblån i det att man beviljas en kredit som man kan välja att nyttja först när man är i behov av pengarna.

För att beviljas ett löpande blancolån genomför långivaren, precis som vid övriga lån, en kreditupplysning och en bedömning av huruvida den ansökande är kapabel att betala tillbaka lånet i tid. Då dessa lån är om mindre summor, vanligtvis mellan 1 000–20 000 kronor, kan de dock vara enklare att beviljas än exempelvis bolån och större privatlån.

Inflationen resulterar i mindre ekonomiska marginaler

En annan anledning till att det under slutet av 2022 blev svårare att beviljas bolån är det ekonomiska läget i Sverige. Dyra energipriser, höjda räntor och ökande livsmedelspriser gör att allt fler hushåll lever på mindre ekonomiska marginaler. Samtidigt som dessa förutsättningar kan öka behovet av att låna pengar innebär de också att det kan bli svårare att betala tillbaka lånen i tid.

Svt har talat med Björn Runfeldt på Länsförsäkringar som menar att även 2023 är och kommer fortsätta vara ett utmanande år ekonomiskt. Elpriserna befinner sig förvisso på lägre nivåer än de gjorde i slutet av 2022, men fler höjningar av styrräntan är att vänta samtidigt som priset på livsmedel når nya högstarekord.

I februari månad i år ökade priset på mat med 2,5 procent jämfört med januari, rapporterar Svt. Enligt konsumentprisindex (KPI) från SCB uppmäts prisökningen på livsmedel mellan februari 2022 och samma månad 2023 till över 20 procent – den största ökningen sedan år 1951.

Experterna menar: Räntesänkning först 2024

Riksbankschefen Erik Thedéen har tidigare uttalat sig om att en ny höjning av styrräntan är trolig i april. Därefter är experterna oense om när styrräntan kan komma att sänkas igen, och det ekonomiska läget för hushållen kan komma att ljusna. Många menar dock att 2024 kan bli året då räntekurvan vänder nedåt igen.

Att fler bolån nekas är därför sannolikt inte en trend isolerad till det fjärde kvartalet 2022, utan något som kan komma att fortsätta under de närmsta kvartalen 2023.

Foto: Unsplash

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS