LÄNET
– Ett nej till kärnkraft och vattenkraft trots ökade behov av planerbar elproduktion. Det är innebörden av handlingsprogram för ”Fossilbränslefri region 2030” som regionala utvecklingsnämnden antog på onsdagens sammanträde. Vi från Moderaterna och Kristdemokraterna yrkade på återremiss för att inkludera kärnkraften och andra utelämnade planerbara och fossilfria energikällor i strategin. Tyvärr skiner majoritetens kärnkraftsmotstånd igenom även här, säger Pär-Gustav Johansson (M), regionråd med ansvar för regional utveckling.
– Ökad elproduktion och förbättrad elförsörjning är en förutsättning för att klara den gröna omställningen och nå målet om en fossilbränslefri region. Södra Sverige har förlorat en stor del av sin planerbara och fossilfria elproduktion i och med nedläggningarna av fyra kärnkraftsreaktorer, vilket bidragit till effektbrist i elsystemet, minskad överföringskapacitet, ökat beroende av fossil elproduktion och höjda elpriser. Vi vill förtydliga handlingsprogrammet så att den tar in den nya verkligheten, säger Anders Andersson (KD), ledamot i regionala utvecklingsnämnden.
– Regeringen kommer under våren lämna in ett förslag till riksdagen om att ändra det nationella energimålet från 100 procent förnybar produktion till 100 procent fossilbränslefri produktion, ett förslag som det finns en majoritet för i riksdagen. Denna ändring i energipolitiken behöver också få genomslag i regionala styrdokument och målformuleringar, säger Carl Dahlin (M), regionråd med ansvar för regional utveckling.
– Handlingsprogrammet är inte ändamålsenligt. Både kärnkraften och vattenkraften, som har en viktig funktion i elsystemet, är helt exkluderat. Ska syftet vara en trygg och ökad elförsörjning kan inte den planerbara produktionen diskrimineras som den görs av S, C och V i regionen, säger Carl-Wiktor Svensson (KD), regionråd med ansvar för regional utveckling.
Foto: OKG AB