OSKARSHAMN
Kommunbygderådet Hela Sverige Oskarshamn, som arbetar med inspirera till lokal utveckling på landsbygderna i Oskarshamns kommun, delade på söndagen ut utmärkelsen årets lokala utvecklingsgrupp 2023 till Ostkustledskommittén i Döderhults Naturskyddsförening.
Lokala utvecklingsgrupper utför ett inspirerande arbete som bidrar till att skapa en bättre balans mellan stad och land och landsbygdsutveckling är viktig för kommunens överlevnad och attraktivitet.
– Vi vill med utmärkelsen Årets lokala utvecklingsgrupp i Oskarshamns kommun lyfta en lokal grupp som gjort en extraordinär och inspirerande insats för landsbygden, säger Annicka Gunnarsson, ordförande i kommunbygderådet Hela Sverige Oskarshamn.
Säkra vandringsledens framtid
Under de senaste åren har Ostkustledskommittén lagt mycket ideellt arbete i samverkansprojektet Mera ut för att kunna säkra vandringsledens framtid, marknadsföra den samt utveckla verksamheter utmed leden. Med stöd från Astrid Lindgrens Hembygd och Kustlandet och Oskarshamns kommun som projektägare så är Ostkustleden numera kommunens flaggskepp när det gäller naturturism.
– Ostkustledskommittén i Döderhults Naturskyddsförening har sedan 1970-talet bidragit till att utveckla den 16 mil långa Ostkustleden som slingrar sig genom större delen av Oskarshamns kommun. Nu tilldelas Ostkustledskommittén utmärkelsen Årets lokala utvecklingsgrupp 2023 i Oskarshamns kommun, säger Annicka Gunnarsson.
Tog sex år att märka upp leden
Arbetet med leden påbörjades 1971 och det tog Ostkustledskommittén sex år att märka upp den 16 mil långa vandringsleden som stod klar 1977. Leden är uppdelad i åtta etapper om cirka 2 mil per sträcka med en övernattningsstuga i slutet på varje etapp. Leden vill väcka intresse för bygdens natur och kultur och visa besökaren olika naturtyper, allt från skog och mark till karga och artfattiga skärgårdsmiljöer.
– Med hjälp av ideellt arbete, kommunala verksamheter och privata leverantörer har man renoverat broar och spänger, märkningen har förbättrats, skyltar och informationstavlor har satts upp och leden har tillgängliggjorts digitalt via Naturkartan. En stuginventering har genomförts och en kortare sträcka har blivit tillgänglighetsanpassad vid Mörtfors badplats där det även finns grillplats och tillgängligt bord, säger Annicka Gunnarsson.
Mycket imponerade
Utöver det så har ett företagarnärverk engagerat sig i föreläsningar, workshops och studiebesök för näringslivsutveckling kring leden. Projektledaren Niina Nordlund har varit spindeln in nätet för att främja samverkan och styra projektet i mål. Nu på onsdag den 8 mars håller hon en föreläsning i Lilla Hycklinge om projektets arbete så är du intresserad av naturturism så inte missa inte detta.
– Vi är mycket imponerade av det arbete som Ostkustledskommittén har gjort i över 50 år men framför allt satsningen på Mera ut-projektet för att säkra vandringsledens framtid. Att med samverkan mellan flera aktörer nå ett sådant fantastiskt resultat är mycket inspirerande, säger Annicka Gunnarsson.
Trevligt att bli uppmärksammade
Utmärkelsen överlämnades av Hela Sverige Oskarshamns sekreterare Ingrid Thornberg söndagen den 5 mars i Lilla Hycklinge. Kuno Nilsson är en av eldsjälarna i Ostkustledskommittén som tog emot utmärkelsen som bestod av ett diplom, en check på 2 500 kronor och en blomma.
Grattis! Hur känns det att få utmärkelsen årets lokala utvecklingsgrupp av Hela Sverige Oskarshamn?
– Tack! Det är alltid mycket trevligt att bli uppmärksammade för det långsiktiga arbete som vi utför, säger Kuno Nilsson stolt.
Vilka är framgångsfaktorerna i ert arbete?
– När det gäller Mera ut-projektet så har vi fått en hel del hjälp med saker som vi inte har kunnat lösa själva på så kort tid. Utan projektet så hade det nog tagit dubbelt så lång tid. Gröna spåret i Oskarshamns kommun har hjälpt oss mycket med att bygga broar och det är mycket arbete med att ta med materialet ut i skogen. Sen har vi fått mycket hjälp av dem med att fräscha upp övernattningsstugorna på insidan samt fixa omgivningarna runt stugorna. Vi hoppas att få hjälp av dem framöver. Samverkan mellan alla aktörer har verkligen hjälp oss att lyckas med projektet, säger Kuno Nilsson.
Finns det något resultat ni är extra stolta över?
– Det är många saker som blivit väldigt bra. Vi har inte varit så bra på att marknadsföra oss men med Naturkartan som Ostkustleden numera är ansluten till har verkligen hjälpt oss. Det är ju viktigt att lyfta hela leden så att den blir attraktiv och vi tror att projektet bidragit till naturturismen i hela kommunen, säger Kuno Nilsson.
Vilka är de viktigaste frågorna framöver?
– Det är ju ett kontinuerligt arbete med leden och det gäller att den är röjd och uppmärkt så det fortsätter vid med. Framöver kommer vi även att lägga fokus på att måla övernattningsstugorna utvändigt, avslutar Kuno Nilsson.
FAKTA / ÅRETS GRUPP
Riksorganisationen Hela Sverige ska leva har delat ut utmärkelsen Årets grupp sedan 1986 och Kristdala samhällsförening mottog den år 2018. Utmärkelsen delas även ut på länsnivå. Årets lokala grupp i Oskarshamns kommun nomineras även till länsbygderådets utmärkelse. Ostkustledskommittén har således chans att få ytterligare en utmärkelse i länet redan under våren.
Foto: Hela Sverige Oskarshamn