HÄLSA
Läkemedelsverket har fått in oroande signaler om att personer väljer att tatuera sig eller tatuerar andra i hemmet, vilket kan medföra stora risker. Till exempel riskerar man allvarliga infektioner, blodsmitta eller att tatueringsfärgerna innehåller skadliga ämnen.
Läkemedelsverket har fått in signaler om att många företag riktar sin försäljning av tatueringsfärger mot amatörer som tatuerar vänner och bekanta i hemmiljö. Det har även inkommit signaler om försäljning av påstådda övningsfärger som ska användas på övningshud. Märkningen är dock ofta bristfällig och det finns risker att de innehåller olämpligt innehåll och används på människa.
– Det här är allvarligt man ska aldrig låta någon som inte är utbildad eller är registrerad att tatuera eftersom det kan innebära både ett misslyckat resultat och stora hälsorisker, säger Elmira Tavoosi, utredare Läkemedelsverket och fortsätter:
– Om du bestämt dig för att tatuera dig, välj salong med omsorg. Seriösa salonger ska ha kunskap om de regler för innehåll och märkning som gäller för tatueringsfärgerna. De har även hygienrutiner som kontrolleras av kommunen. Och ställ frågor för att vara säker på att din tatuerare har rätt kunskap och följer de regler som finns, avslutar Elmira Tavoosi.
Frågor som du ska ställa innan du tatuerar dig:
- Är verksamheten anmäld till kommunen?
Alla som utför tatueringar och permanent makeup ska anmäla sig till kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Denna fråga kan du även ställa till din kommun. - Har tatueraren gesällbrev?
Det finns möjlighet för tatuerare att ta gesällbrev. Ett gesällbrev är en frivillig kvalitetsstämpel som visar att tatueraren har klarat teoretiska och praktiska prov. - Får jag skriftlig information om den tatueringsfärg som ska användas?Tatueraren har skyldighet att ge dig information innan behandlingen om bland annat färgens ingredienser och uppgifter om tillverkare eller importör inom EU.
- Har ni kontrollerat att era tatueringsfärger uppfyller reglerna?
Färger ska vara säkra, sterila och märkta på rätt sätt. Färgerna ska även vara anmälda till Läkemedelsverket.
Foto: Freepik