ANNONS

Kartor med mediciner
Foto: Unsplash

Medicinskåp gapar tomma: Så ska läkemedelsbristen lösas

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÄLSA

Läkemedelsbrist är ett växande problem, och europeiska läkemedelsmyndigheter söker nu lösningar. Bland de åtgärder som lyfts finns att man enklare ska kunna sälja medicin mellan EU-länder samt att företag som inte anmäler brist i tid ska kunna bötfällas. 

Nära 6,7 miljoner svenskar hämtar ut åtminstone en medicin under ett år. Antalet svenskar som tar medicin på daglig basis uppgår till ungefär tre av fem, enligt en rapport från marknadsundersökningsföretaget YouGov.  

Många svenskar har de läkemedel de behöver i sitt medicinskåp hemma, och när innehavet börjar ta slut upplevs det ofta som en självklarhet att ny medicin finns att hämta ut på närmaste apotek. Men vad händer när så inte är fallet? 

Brist på läkemedel är ett problem som vuxit sig allt större på senare år, och som oroar läkemedelsbranschen. Antalet restanmälda läkemedel, det vill säga medicin som anmäls vara tillfälligt slut, ökade med hela 54 procent mellan år 2021 och 2022. 

Björn Eriksson, generaldirektör för Läkemedelsverket, säger till SVT att det är bekymmersamt att den medicin som medborgare är i behov av inte alltid finns på apotekshyllorna, och menar att myndigheten måste göra allt de kan för att se till att patienter har tillgång till nödvändiga läkemedel. 

Åtgärder mot läkemedelsbrist lyfts på toppmöte i Malmö 

Problemet med läkemedelsbrist finns inte enbart inom Sveriges gränser – samma trend går att se i stora delar av Europa och även globalt. Därför var just läkemedelsbrist en av de huvudfrågor som avhandlades när ett flertal europeiska läkemedelsmyndigheter samlades för ett möte i Malmö. 

Under mötet lyftes ett flertal förslag på åtgärder för att undvika tomma hyllor på apoteken. Ett av dem var att det ska bli enklare att sälja medicin från andra EU-länder i Sverige, trots att det är ett annat språk på förpackningen. Därtill lyftes förslaget att man ska begränsa hur många tabletter av en bristvara man får skriva ut till en patient. 

Redan i dag finns ett krav på läkemedelsföretagen att larma minst två månader i förväg i det fall en bristsituation är på väg att uppstå för ett visst läkemedel. Björn Eriksson menar dock att det är ett återkommande problem att företagen inte informerar om detta i tid. Mot bakgrund av detta har regeringen presenterat ett förslag om att läkemedelsföretag som inte flaggar i tid ska kunna bötfällas. 

Nya rekommendationer från Socialstyrelsen 

Läkemedelsbrist kan bero på ett långt antal faktorer. Däribland att det uppstår problem i tillverkningen, att det råder brist på ett visst ämne eller att efterfrågan plötsligt ökar kraftigt. För att hålla efterfrågan på en rimlig nivå, och för att minska sårbarheten hos patienter, har Socialstyrelsen nu presenterat nya rekommendationer för personer med stabil läkemedelsbehandling under längre tid. 

Den nya rekommendationen består i att man ombeds ha en månads beredskap av läkemedel i medicinskåpet hemma. Socialstyrelsen lyfter att det med anledning av exempelvis restanmälningar inte alltid är möjligt att skapa sig en så lång beredskap. I dessa fall menar man att en liten beredskap är bättre än ingen alls. Rekommendationen träder i kraft den 1 mars 2023.

Foto: Unsplash

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS