OSKARSHAMNS KOMMUN
Robert Loeffel, pressekreterare i polisregion syd, varnar återigen för bedrägerier.
– Telefonbedrägerierna ökade, generellt sett, med 80 procent under 2022, jämfört med 2021, konstaterar han.
– Vi får in otroligt många bedrägerianmälningar, i alla kommuner.
Han påpekar att man aldrig ska använda sin bankdosa eller sitt bank-id på uppmaning av någon som oväntat hör av sig.
Och man ska aldrig någonsin lämna ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon.
Kortuppgifterna och koderna är nycklarna till pengarna.
Avslutade samtalet
I den senaste anmälningsskörden från mellanlänet hittar vi, exempelvis, en man i 80-årsåldern, i Oskarshamns kommun, som har anmält ett bedrägeriförsök. En okänd person, som påstod sig ringa från en bank, hörde av sig och ville att mannen skulle logga in på sitt konto på grund av ett lån som han skulle ha tagit.
Han gick inte på detta, utan avslutade i stället samtalet.
En anmälan om bedrägeriförsök upprättades.
En medelålders man i Oskarshamns kommun upptäckte att cirka 3 000 kronor har lagts på okända saker, vid totalt tre tillfällen, på utländska sajter med hjälp av hans bankkortsuppgifter.
En anmälan om ringa kortbedrägeri är upprättad.
Köp via Amazon
En annan medelålders man, i Oskarshamns kommun, upptäckte okända dragningar på sammanlagt 4 500 kronor på sitt konto.
Det rör sig om köp via Amazon.
Några tips gällande telefonbedrägerier:
Om någon som man inte känner ringer ska man lägga på luren, eller be om att få ringa tillbaka på ett nummer som man själv tar reda på, om man känner sig osäker.
”Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet”, skriver polisen på sin hemsida.
Man ska inte lita på den som kontaktar en bara för att den har personliga uppgifter om en.
“Polisanmäl alltid”
”Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig. Om du drabbas av, eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet”, skriver polisen på sin hemsida.
Polisen konstaterar också att bedragare ofta riktar in sig på äldre personer och andra utsatta grupper.
”Bedragaren kan påstå att det är bråttom då de har upptäckt misstänkt aktivitet på något av dina konton. De försöker ofta inge förtroende och övertyga om att de ska hjälpa till och att allt kommer att ordna sig, bara du följer de steg som bedragaren ber dig göra. Deras mål brukar vara att du ska legitimera dig med din bankdosa eller ditt bank-id. När du legitimerar dig så får de kontroll över dina bankkonton och för över dina pengar till sina egna konton. Bakom bedrägerierna står ofta kriminella nätverk. Var alltid skeptisk när någon okänd ringer, för att inte råka illa ut. Ta del av polisens tips för att känna dig säkrare om du skulle bli utsatt för bedrägeriförsök”, skriver polisen på sin hemsida.
Genrebild: Freepik
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.