ENERGIKRISEN
Enligt en enkät som TT genomfört så är 24 av de 132 kommuner som svarat på enkäten öppna för att etablera kärnkraft på egen mark efter att regeringen beslutat att föreslå en ändring i lagen. “Finns en majoritet för småskalig kärnkraft hos oss”, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun.
Regeringen har beslutat om att föreslå en ändring i lagen som tar bort förbudet att bygga ny kärnkraft på andra platser än där reaktorer redan finns i dag, det vill säga Ringhals, Oskarshamn och Forsmark.
Enkätundersökning
TT har i en enkät frågat samtliga 290 kommuner:
“Kan ni tänka er att bygga kärnkraft i er kommun?”
Totalt 132 av de 290 kommunerna valde att svara på enkäten:
- 24 kommuner svarar ja.
- 66 kommuner säger nej.
- 42 kommuner svarar vet ej.
- 158 kommuner svarade inte alls.
Oskarshamn och Västervik svarar ja
Kommunerna som svarat ja ligger företrädesvis i södra Sverige och styrs av Moderaterna men det finns även norrländska kommuner som svarat ja på enkäten. 20 av kommunerna som svarat ja styrs av en koalition av de kärnkraftsvänliga partierna.
Oskarshamn, som i många år styrts av S men nu i koalition med M, är redan en kärnkraftskommun och har nu fått sällskap av ytterligare en kommun i länet. Harald Hjalmarsson (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun har svarat följande: “Finns en majoritet för småskalig kärnkraft hos oss”.
Skapa förutsättningar för större elproduktion
Större kärnkraftsreaktorer, liksom även de större varianterna av så kallade små modulära reaktorer (SMR), kan inte byggas var som helst, det krävs någon form av kylvatten. I dag ligger Sveriges alla kärnkraftverk vid havet. Stabil vattenkylning är viktigt och det kan räcka med en älv eller större sjö, enligt Carl Berglöf, expert på kärnkraft vid Energiföretagen.
– Ska vi kunna gå från ord till handling måste vi skapa förutsättningar för mycket, mycket större elproduktion i Sverige som gör att elektrifieringen är möjlig, sade statsminister Ulf Kristersson (M) på presskonferensen där förslaget presenterades för två veckor sedan.
Opinionen har svängt
Stödet för kärnkraft har ökat. I en Sifoundersökning som TV4 Nyheterna lät göra i början av januari 2023 svarade 62 procent av svenskarna att de vill att det ska byggas fler kärnkraftverk. 27 procent var negativt inställda och 11 procent hade ingen åsikt.
Opinionen har svängt rejält. För 12 år sedan, i mars 2011, ville 27 procent av svenskarna bygga ny kärnkraft medan 64 procent var emot. 8 procent hade ingen åsikt. 2021 var 51 procent positiva, 38 procent negativa och 11 procent hade ingen åsikt.
FAKTA / KOMMUNERNA SOM SÄGER JA
Av 132 kommuner som svarat på TT:s enkät svarade följande 24 ja på frågan: “Kan ni tänka er att bygga kärnkraft i er kommun?”
- Askersund
- Eskilstuna
- Grästorp
- Klippan
- Kristinehamn
- Kungsbacka
- Kävlinge*
- Ljusdal
- Mariestad
- Norrköping
- Oskarshamn*
- Ronneby
- Sjöbo
- Skurup
- Svenljunga
- Valdemarsvik
- Varberg*
- Västervik
- Ystad
- Årjäng
- Åstorp
- Älvdalen
- Örkelljunga
- Östhammar*
* De fyra kommunerna markerade med * är redan i dag en kärnkraftskommun. Nyköping saknas på listan.
Foto: OKG AB
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.