OSKARSHAMN
Redan för knappt tre år sedan slog undersköterskan Carina Lindestål, i rollen som anhörig, larm om bristerna inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun.
Det var i flera artiklar i ON som hon gick ut och berättade om problemen – men makthavarna lyssnade uppenbarligen inte på henne.
För ett par dagar sedan fick dock kommunen skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som bland annat slog fast att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling som de har rätt till.
– Att det skulle behöva gå så långt och att det skulle behöva ta så lång tid innan något hände – det kan inte vara roligt att jobba på ett ställe som har fått en Ivo-anmälan på sig. Jag lyfte problemen redan 2019 – men ingen lyssnade på mig. Det är så tråkigt. Jag blir riktigt arg. Men Ivo-kritiken är ett kvitto på att jag hade rätt. Det var inget skitsnack. Nu hoppas vi på bättring, säger Carina Lindestål till vår tidning på torsdagskvällen.
“Kan inte ha det så här”
– I den här kommunen vet de inte hur man ska ta hand om dementa personer. Utbildningsnivån är, generellt sett, för låg. Att man tar in personal som inte kan prata svenska ordentligt är ett stort problem. Jag är absolut inte rasist – men de äldre måste kunna förstå vad personalen säger. Och personalen måste kunna förstå vad de äldre säger. Det är viktigt att bygga upp en trygghet mellan personalen och de boende, sa Carina Lindestål till ON den 27 augusti 2020.
– Det är inte omsorgens sak att ta hand om integrationen av asylsökande. Varför har inte svenska medborgare rätt att bli omhändertagna av personal som pratar bra svenska? Vi kan inte ha det så här längre, tillade hon.
Carina Lindestål har arbetat inom äldreomsorgen under många år och till ON har hon sagt att kommunen struntar i hur personalen har det.
– Inom LSS-omsorgen är det på ett helt annat sätt. Där månar man om alla. Äldreomsorgen, däremot, är ett riktigt skitställe. Vikarier sätts in trots att de inte har fått tillräckligt lång introduktion – och då blir ju kvaliteten därefter. Det är inte schysst mot vårdtagarna och det är heller inte schysst mot vikarierna. Introduktionen ska vara lång. Jag har själv upplevt att vikarier sätts in för att gå bredvid, som det heter – men på grund av personalbrist får de jobba som oss andra i stället. De ordinarie får visa vikarien allt och det blir ett extra stresspåslag. Inte undra på att folk inte vill jobba inom omsorgen, sa Carina Lindestål till ON den 27 augusti 2020.
Hon undrade också om politikerna har funderat över vilka som ska ta hand om dem och deras anhöriga en vacker dag.
– Hur vill ni bli bemötta? Försök att tänka er in i detta, sa hon.
Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) reagerade så här på artikeln:
– Jag blir, uppriktigt sagt, både förvånad och ledsen när jag läser rubriken på artikeln. Jag vet vilket fantastiskt arbete som vår personal på drygt 600 personer inom äldreomsorgen gör 365 dagar om året, 24 timmar per dygn. Inte minst under den aktuella situationen med covid-19, sa han till ON den 28 augusti 2020.
– Om vi väljer att förhålla oss till de objektiva undersökningar som görs med jämna mellanrum, så kan jag konstatera att äldreomsorgen inom Oskarshamns kommun har en god kvalitet på både äldreomsorg och hemtjänst, tillade han.
“Grovt negativt”
Han fortsatte:
– I de öppna jämförelser, utförda av Socialstyrelsen och som omfattar brukarundersökningar, kan konstateras att den upplevda kvaliteten på både äldreomsorg och hemtjänst är mycket god hos personer som omfattas av denna. Oskarshamns kommun jämförs också kontinuerligt med ett 90-tal kommuner över hela Sverige vad gäller bland annat äldreomsorg. Inte heller sticker vi ut på något negativt sätt, tvärtom. Det finns säkert en förbättringspotential inom vissa områden inom äldreomsorgen, men låt oss då koncentrera oss på detta i stället för att grovt negativt generalisera en väl fungerande verksamhet.
Den 11 maj 2021 berättade vi att Carina Lindestål var starkt kritisk mot att kommunen valde att flytta hennes pappa, och andra medborgare med demenssjukdomar, från ett boende till ett annat i Oskarshamn.
Hon betonade, bland annat, att en risk- och konsekvensanalys lyste med sin frånvaro.
“Ökad fallrisk”
Kommunen slog bara fast att medborgarna i fråga var tvungna att flytta.
– Men man skrev inget om att flytten kan orsaka större oro och ökad fallrisk, sa Carina Lindestål till ON.
Flytten genomfördes i början av januari 2021.
Den 1 mars ramlade Carina Lindeståls pappa. Han fördes till sjukhus och höften opererades.
Några dagar senare dog han.
Carina Lindestål anser att hennes pappa var utsatt för en viss form av vanvård.
Han fick inte näringsdryck i den omfattning som krävdes – och han beviljades inte extra tillsyn, trots fallrisken, underströk hon.
Han hade bara ett rörelselarm. Det är omöjligt för nattpersonalen att hålla reda på tolv stycken. Det är dessutom fördröjning på larmen, fastslog hon.
Carina Lindestål konstaterade att äldreomsorgsarbetet i kommunen får gå ”vind för våg”.
– Min pappa höll på att dö i förstoppning, på grund av att han inte fick något laxerande, sa hon.
I ett flertal artiklar berättade vår tidning om Carina Lindeståls och Sead Subasics kamp mot den ovannämnda flytten.
Hon och Sead Subasic, som har sin mamma på det aktuella boendet, skickade in anmälningar till flera instanser, men det hjälpte inte.
“Tråkigt”
– Det är självklart tråkigt att se hur äldreomsorgen i Oskarshamn beskrivs i artikeln. Många av de synpunkter som förs fram har granskats av olika instanser och tillsynerna har inte föranlett någon kritik gentemot kommunens agerande. Vi ser positivt på att enskilda som har synpunkter eller på annat sätt vill anmäla kommunen använder de kontaktvägar som finns, sa Cecilia Wahlström till vår tidning den 11 maj 2021.
Då var hon stabschef vid socialförvaltningen – nu är hon socialchef i kommunen.
För två dagar sedan, den 18 januari, rapporterade SVT Nyheter Småland att Oskarshamns kommun får kritik av Ivo.
Efter fysiska inspektioner riktas kritik mot den medicinska bedömningskompetensen samt mot att dokumentationen inte görs enligt gällande regelverk.
Och läkemedelshanteringen sköts inte på ett patientsäkert sätt, fastslog Ivo.
Inspektionen visade också att personal som jobbar med patienter i livets slutskede inte har tillgång till information om hur vården ska genomföras.
“Allvarligt”
– Alla i Sverige ska kunna lita på att de får en god och säker vård genom hela livet. Att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling de har rätt till är allvarligt, sa Lennart Pettersson, enhetschef på Ivo, enligt SVT.
Ivo riktade även kritik mot bristande språkkunskaper inom omsorgens personalstyrka.
Senast den 14 mars ska Oskarshamns kommun redovisa vilka åtgärder som ska vidtas för att få ordning på problemen.
På torsdagskvällen berättar Carina Lindestål att bristerna inom äldreomsorgen har funnits i minst sju-åtta år.
– 2015 fick min pappa hemtjänst. Det var problematiskt redan då – men man har ju tålamod i början. Ju tröttare jag blev, desto mer klagade jag. Och jag såg hur illa det var. Det var, och är säkert fortfarande, för jävligt, rent ut sagt. Tjänstemännen bryr sig inte. De lyssnar inte. Det är det som är problemet. Jag tycker synd om personalen som ska behöva ta så jävla mycket skit.
– Jag har pratat med en del som jobbade på pappas boende. Och jag vet att det är jättemånga som söker andra jobb nu, säger Carina Lindestål.
Vad var det värsta, som du ser det, under din pappas tid inom äldreomsorgen?
– När han flyttade in på särskilt boende så blev han så mager. Vi upptäckte brister i dokumentationen – de ansvariga hade inte koll på hur mycket han hade tappat i vikt under ett år. Och jag som anhörig orkade ju inte ta tag i hur mycket som helst. Man är inte mer än människa.
– Men det här var det värsta. Det gick inte att få pappa på rätt köl igen. Han var liten redan innan. Jag ifrågasatte varför han inte fick någon näringsdryck, trots att han hade det på recept. Jag krävde att det skulle ställas dit en ny näringsdryck så fort den var slut. Jag var tvungen att vara jättehård, säger Carina Lindestål.
“På lösa boliner”
– Jag fattar inte varför vi har en sådan nonchalant äldrevård. Jag skulle vilja göra om den helt och hållet, från grunden. Det är fel överallt. Och det är farliga fel. Det går på lösa boliner.
Nu är kommunen tvungen att vidta åtgärder…
– Ja, ”äntligen”, tänkte jag när jag läste det, säger Carina Lindestål, som Ivo-anmälde boendet där hennes pappa bodde.
Hon Ivo-anmälde även den palliativa vården av covid-19-sjuka.
– Det är säkert fler som har skickat in anmälningar. Men det är tråkigt att det ska behöva gå så långt, vi ska inte behöva anmäla kommunen.
Ivo riktar även kritik mot Oskarshamns sjukhus…
– Ja, det har jag också funderat på. Jag vet att vi har haft en jättekö till särskilt boende under flera år. På grund av kommunens platsbrist, så tar man i stället upp platser på lasarettet. De färdigbehandlade ligger kvar där helt i onödan, trots att de inte har någon rätt att vara kvar på sjukhuset. För att förhindra detta får kommunen betala ganska mycket för varje dygn som de färdigbehandlade ligger kvar – och tydligen tycker kommunen att det är okej att betala ut så stora summor. Kommunen behöver en spark i arslet, säger Carina Lindestål.
Ja, de har fått två stycken nu…
– Ja, det är så jävla bra!
Carina Lindestål vågade inte tro att Ivo skulle granska Oskarshamns kommun.
– Anmälan gällande pappas boende kom ju tillbaka. Det stod bara att de inte kunde göra något, då det inte gick att bevisa att han dog på grund av felbehandling. Men Ivo skrev också att man skulle ha det här i åtanke vid kommande tillsyn. Så min anmälan måste ha betytt något trots allt.
– Sedan skrev jag en anmälan om den palliativa vården. Det tragiska är att jag var med och startade det palliativa teamet i kommunen. Då satt vi hos folk som skulle dö. Det fungerade jättebra. Vi drog upp riktlinjer och alltihop – men det har fallerat totalt. Nu tar de till och med in timvikarier. Den palliativa gruppen är borta, så gott som.
– Jag har jobbat med den palliativa vården ända sedan tidigt 2000-tal – men jag tror att vi kom i gång ordentligt runt 2007 eller 2008. Vi hade tjejer och chefer som brann för detta. Och så måste det vara. Det skulle ha varit intressant att se Rolf Lindströms min när han läste om Ivo-kritiken, säger Carina Lindestål, som numera är pensionär.
Rolf Lindström sa så här om Ivo:s kritik häromdagen:
– Jag ser givetvis allvarligt på resultatet av den tillsyn Ivo gjort vid särskilda boenden inom Oskarshamns kommun. Inom de områden tillsynen omfattar och där resultatet visar brister måste förbättring ske. Vi ska alltid fokusera på omsorgstagarens bästa, de är det som vår organisation och våra medarbetare är till för, oavsett befattning. Den kritik som Ivo riktar mot kommunen visar att det finns brister inom detta område. Våra omsorgstagares hälsa får inte riskeras på grund av kompetensbrist, otydlighet och brister i det svenska språket. Jag vet att förvaltningen jobbar med ständig förbättring och där granskningen från Ivo tydliggör de områden där förbättring måste ske. I den omställning som nu sker till Nära vård är jag övertygad om att en naturlig kompetenshöjning kommer att ske i och med att mera avancerade insatser kommer att ske inom den kommunala omsorgen med den gränssnittsförskjutning som då sker mellan region och kommun. I det korta perspektivet ser jag fram emot den karriärstege på fem steg som förvaltningen jobbar med, samt att undersköterska blir en skyddad yrkestitel den 1 juli i år. Två saker som tillsammans skapar tydligare yrkesroller, arbetsområden och förbättrad kvalitet till de personer våra medarbetare är till för, våra omsorgstagare.
Socialchefen Cecilia Wahlström sa så här till ON:
– Vi har tagit del av beslutet från Ivo och som en del i granskningen genomfördes ett dialogmöte där vi fick möjlighet att bemöta vad som hade framkommit vid intervjuer och journalgranskningar. Självklart tar vi kritiken från Ivo på största allvar och utöver det vi redan framförde vid dialogmötet kommer vi att planera för vilka åtgärder som behöver vidtas i det korta respektive långa perspektivet. Vi välkomnar inspektioner från Ivo eftersom det är en viktig del för oss i vår kvalitetsutveckling. Vi vill ge en trygg och säker vård och omsorg till våra medborgare och skapa goda förutsättningar för våra medarbetare. Det är viktigt för oss att enskilda som inte är nöjda med den vård och omsorg som vi ger lämnar sina synpunkter till oss eftersom det är värdefullt i vårt kvalitetsarbete.
Foto: Privat (överst)
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.